Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így csomagold az ételeket fagyasztás előtt

default user icon
MME
Az ember azt hinné, hogy a fagyasztás a világ legegyszerűbb dolga. Ez így is van, ám azon túl, hogy fogjuk magunkat, és csak simán bedobáljuk az ételeket a fagyóba, néhány dologra nem árt odafigyelni. Kövesd a következő tippeket hús, kenyér, vagy gyümölcs fagyasztásához, így biztosan sokáig elállnak majd.

Húsok

Fontos, hogy csak friss húst fagyasszunk le. Ha nem túl nedves, akkor tartsuk meg az eredeti csomagolásában, majd úgy tegyük a fagyasztóba. Ha azonban ez nem így van, itassuk le róla a nedvességet, így elkerülhetjük a jegképződést a felületén. Ha két hétnél tovább szeretnénk tárolni, érdemes valamilyen tasakba tenni, mielőtt a jégszekrénybe kerülne. Erre tökéletes eszköz egy mélyhűtőtasak. Minél soványabb a hús, annál tovább fog elállni. 

Tipp: Ha hússzeleteket készülünk lefagyasztani, akkor ajánlott közéjük helyezni egy darab frissentartó fóliát. Ez azért jó, mert nem fognak egy tömbbé fagyani. A zacskót, vagy csomagolást minden esetben zárjuk le úgy, hogy előtte kinyomkodjuk belőle a levegőt. Soha ne pakolj még fagyasztatlan élelmiszert fagyasztott húsra, ugyanis az könnyen felengedhet, ezzel együtt pedig az íze is megváltozik. 

Kenyerek

Van aki egészben fagyasztja le a kenyeret, ám célszerűbb nagyobb darabokra vágni, majd légmentesen folpackba, zacskóba, dobozba, vagy fagyasztótasakban eltenni. Fontos, hogy mindezt ne melegen tegyük, ugyanis így nem fog összegyűlni a csomagolásban a nedvesség és nem keletkeznek jégkristályok. Ez kiolvasztásnál komoly gondot okozhat, ugyanis a pékáru így teljesen elázhat.

Tipp: Ha teheted, frissebb kenyereket tegyél a fagyasztóba. A szikkadt, több napos pékárú lefagyasztása nem jó ötlet. 

Gyümölcsök

Fagyasztás előtt szeleteljük fel a gyümölcsöket, majd magozzuk ki őket. Ha ezzel megvagyunk, tegyük egy jól zárható műanyag, vagy üveg edénybe, esetleg zacskóba. Így kiolvasztás után is megtartja frissességét. Előfordulhat, hogy kicsit megpuhul, de aránylag friss marad. Ha az adott gyümölcsöt nyáron, a szezonjában tesszük a fagyasztóba, tökéletes alapanyag lehet turmixokhoz, vagy fagylalt készítéséhez is.

Tipp: Ha a gyümölcsöt cukros vagy sós vízbe mártod fagyasztás előtt, jobban megőrzi a színét, és elkerülhető a felületén kialakuló fagyási sérülés, elszíneződés. Ha ezt az utat választod, mindenképpen itasd le róluk a vizet, hogy ne fagyjanak össze. Címkézd fel a tasakokat! 

PÉKSULI SZABIVAL: ÍGY KÉSZÜL A KÍVÜL ROPOGÓS BELÜL FOSZLÓS ROZSCIPÓ! >>> 

ROZMARINGOS SÜLT HÚS >>> 

GYÜMÖLCSKENYÉR >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss