Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kisebesedett a kezed a sok kézmosástól? 7 házi csodaszer, hogy gyorsan gyógyuljon!

default user icon
MME
A koronavírus újra megtanította az emberiséget kezet mosni - ám, arra senki nem készített fel bennünket, hogy a kezünk, egészen pontosan kézbőrünk mit szól majd mindehhez. Nos, kiszáradt, repedezett, hámlik, sebes és fáj, és bizony az egyszerű krémezés sokszor nem segít. Néhány házi praktika azonban jó eséllyel beválhat!

Amióta járvány vészhelyzet van - rendkívül dícséretes módon - naponta minimum 20-30-szor mosunk kezet, minimum 20 másodpercig, és két kézmosás között kézfertőtlenítőzünk is, a kézfejünk bőre katasztófális állapotban van. Mindnyájunké. Edzett férfiak könyörögnek hatékony bőrregeneráló szerért a gyógyszertárakban, drogériákban, mert a sok lúg véresre marta a kezeiket, és csupán attól, hogy a melegvíz rácsorog, fogcsikorogva szenvednek.

De miért érinti ennyire rosszul a bőrünket a túl sok szappanozás? Azért, mert a külső rétege zsírokból áll, amely egy külső védelmi pajzsként működik, és fenntartja a bőr természetes nedvességtartalmát. Ezt a természetes védőréteget - ahogy a koronavírusét is - a szappanhab lebontja kézmosás közben. Ha nem használunk kézkrémet, akkor a bőr berepedezik, ég, fáj, viszket, a meglévő bőrproblémák, mint például az ekcéma, rosszabbodhatnak.

Akinek a zsíros, sűrű kenőcsök sem bizonyulnak elegendőnek, próbálják ki ezeket a házi praktikákat - a hatás nem marad el!

1. Olajos dunszt:

Erre a célra a szezámolaj a legjobb, de az olíva vagy a szőlőmag-olaj is tökéletes. Langyosítsuk meg egy kicsit, kenjük be vele a kezünket, húzzunk rá cérnakesztyűt, vagy egy pamutzokni, és hagyjuk a kezünkön minimum húsz-harminc percig, de a legjobb, ha egész éjszakára.

2. Ahogy Kleopátra tenné:

Kézfejünket áztasauk meglangyosított, magas zsírtartalmú tejbe, amítől a bőr felpuhul. A tej tápláló hatását már az első alkalommal érezheted, saját szemeddel meggyőződhetsz róla.

3. Nyugtató pakolás:

1 db krumpli
2 evőkanál olívaolaj

A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és összetörjük. Hozzáadjuk az olívaolajat, langyosra hűtjük, majd a kezünkre kenjük, egy meleg, nedeves törülközőbe bugyoláljuk, és rajta hagyjuk 15-20 percig, majd langyos vízzel leöblítjük.

4. Hidratáló-tápláló pakolás:

2 evőkanál cukor
1 evőkanál méz
1 tojás

Keverd össze a hozzávalókat egy tálban, majd vidd fel vastagon a kezeidre, és jó alaposan masszírozd be. Hagyd hatni 15 percig, aztán öblíts le langyos vízzel.

5. Ápoló kézmaszk:

Keverjünk össze mandula- vagy szőlőmag-olajjal pár csepp citrusolajat. A krémmel kenjük be a kezünket, majd tekerjük melevizes törölközőbe, és hagyjuk így 10 percig. Leöblítés után krémezzük be a kezünket egyszerű hidratálókreémmel.

6. Gyulladáscsökkentő-regeneráló pakolás:

3 evőkanál zabpehely
1 evőkanál tej
1 evőkanál kókuszolaj
1 tojás
zabpehely

A hozzávalókat összekeverjük, és átdörzsöljük vele a kezünket. Ráhúzunk egy nejlonkesztyűt vagy egy zoknit, és legalább 20 percig hagyjuk, hogy hasson. A zabpehely gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású, a kókuszolaj magas zsírtartalmának és E-vitamin-tartalmának köszönhetően csodálatosan táplálja a száraz bőrt.

7. Házi kézkrém:

Sheavajba, kakaóvajba vagy szőlőmag-, olíva- esetleg ricinusolajba keverjünk pár csepp citromot, és az ujjaktól a csukló irányába masszírozzuk be a kézbőrbe.

A TÚL STERIL SEM JÓ - ÍGY HASZNÁLD HELYESEN A KÉZFERTŐTLENÍTŐKET! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss