Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Igazi ínyencség: a jégbor

default user icon
MME
A jégbor a csemegeborok egy speciális fajtája, amely nevét arról kapta, hogy olyan szőlőszemekből készül, amelyek a tőkén megfagynak. Gyakran nagyon édes, ugyanakkor magas savtaralommal bír.

Azt hiszem, rossz lóra tett Nani barátom, amikor rávett (vagy rászedett), na, mindegy, bevállaltam, írnom kell valamit. Így legyen! Azért pasisan megbeszéltük: jó érzés újra itt lenni. Köszönöm!

Két szó rólam: jól vagyok-vagyunk családostól. Elmúltam 50, de vannak jócskán terveim, elsőként, hogy felneveljem, biztonságos jövőt biztosítsak kislányomnak, az alig több mint két éves Tora-Dórának. Ígérem, megcsinálom, párommal, Live-Gretevel megcsináljuk!

Északra költöztem, saját akaratomból, és életem nagy részét itt is töltöm. A norvég érdekes emberfajta!  Bort ritkán iszik, sört, vodkát annál gyakrabban, részegedésig. Körbekérdezgettem: mi a jégbor? Közük nem igazán van hozzá!

Még egy megjegyzés, személyes bűnbocsánat gyanánt: blogtárs barátaimmal az elmúlt hétre beszéltük meg írásomat, de elszúrtam, elmulasztottam. A mű, amit ma olvashattok, készen volt, készültem rá, de vénülő agy(helyem) áldozatává váltam. Elmeséljem? Gondolom, sokakat nem érdekel, de a Pasik blogja kötelez. Két hete tértünk vissza Ausztráliából, ahol most tavaszodik, de nekem itthon, Norvégiában (ahol már lehet) rendesen síelhetnékem támadt. Gyerkőc Anyósékhoz (így nagybetűvel), én meg párom a havas lejtőkre. Laptop maradt otthon, táblagép is jó napi netes kapcsolatokhoz, de anyag nincs benne. Bocsánat. Mentségemre szóljon, jót síeltünk. Akkor vágjunk bele...

Mi is a jégbor?

Veszek egy tálca tört jeget, beleadom egy mély tálba, felöntöm borral, és már kortyolhatjuk is! Ti nem így gondoljátok? Hát nem így van, olvassátok!

A jégbor a csemegeborok egy speciális fajtája, amely nevét arról kapta, hogy olyan szőlőszemekből készül, amelyek a tőkén megfagynak. A szőlőben a cukor és egyéb oldott szilárd anyagok nem fagynak meg, csak a benne lévő víz, és emiatt a fagyott szőlőből nyert bor koncentrált szárazanyag-tartalmú, gyakran nagyon édes, ugyanakkor magas savtaralommal bír.

A leghíresebb jégborokat Németországban és Ausztriában termelik, de jégbor sok országban készül, beleértve Magyarországot is. A világ legnagyobb jégbortermelője Kanada, ahol a fagyos időjárás éves érkezése sokkal biztosabban kiszámítható, mint más jégbortermelő országokban.

Egy kis történelem

A fagyott szőlőből való borkészítés nem igazán mai ötletelés! Egy római kori ember, Martial (ie. 103-40) már írt arról, hogy némely szőlősgazda szőlőjét novemberben fagyottan szüreteli. Valamikor, hasonló időkben az írta idősebb Plinius, hogy bizonyos szőlőfajtákról, melyeket korán sohasem szüretelnek le, csak később, mikor a bogyók megfagytak, termésükből igen zamatos, élvezhető borokat kortyolhattak Itália gazdag polgárai.

E tudósítások után azonban több mint másfél évezrednek kellett eltelnie, hogy ismét olvashassunk a jégborról, akkor pedig német borgazdák feljegyzéseiben. 1829-ből, a Bingen közeli Dromerscheinből való az írás:

Az 1829-es évjáratú szőlőből az extrém hideg miatt néhány szőlősgazda a tőkéken hagyott valamennyi szőlőt, hogy a madaraknak legyen mit csipegetni. A maradékot 1830. február 11-én szüretelték le, és meglepetten azt tapasztalták, hogy rendkívül édes és különleges aromájú must készült a fagyott szőlőből. A 19. századból a német szakirodalom még említést tesz az 1846-os, 1875-ös, és 1890-es évekről is, amikor fagyott szőlőt szüreteltek a gazdák, és különleges minőségű csemegeborokat készítettek.

Az 1950-es években egyre több német szőlősgazda ismerte fel a jégbor különlegességét, a jégborban rejlő üzleti lehetőséget. Ma már nem bízzák a véletlenre a jégbor készítést, hanem szigorúan betartják annak lassan kialakult technikáját, technológiáját és törvényi szabályozását.
A német borászok jégborral elért piaci sikerei a környező országok borászainak is felkeltették az érdeklődését. Az 1970-es években Ausztria, de Magyarország borászai számára is szakmai kihívás lett a jégbor készítés.

Jégbor Magyarországon

Sajnos a magyar bortörvény sokáig nem ismerte el a jégbort, de az eredményeket, a keresettséget látva 2003-ban sorra került az Első Magyar Tőkén Túlérlelt, Töppedt Szőlőből Készült Késői Szüretelésű Jégbor Borok versenyére, ahol közel 20 induló volt. A 2004-ben megrendezett hasonló versenyen már több mint 30 magyar borászat regisztrált, kiegészülve egy osztrák résztvevővel.

Magyarországon a rendszerváltás után több magántermelő kezdett el foglalkozni jégborkészítéssel. Jelenleg klimatikus és gazdálkodási adottságai miatt a Hajós-Bajai borvidék számít leginkább "Jégbor-vidéknek", ott már több pincészet is készít jégbort, a hazai jégborpiac jelentős hányadát ők uralják, de Tokaj-hegyalja és a Balaton-felvidék is kiveszi részét a minőségi jégbortermelésből.

Jégbor készítésére legalkalmasabb fajták

A jégbort Európában az 1950-1990-es évek között leginkább rajnai rizlingből (jégbor készítéséhez legalkalmasabb a Geisenheimben nemesített rizling) készítették. Ma már találkozhatunk a rizling mellett fűszeres Traminiból, muskotályos szőlőkből vagy akár kékszőlőből készült (Cabernet, kékfrankos, Pinot noir) jégborokkal is.

Kanadában még ettől is színesebb a kép. Ott jégbort készítenek Rizlingből, vidalból, Pinot Blanc-ból, Muscat Ottonelből, Chardonnay-ból, Cabernet Sauvignon-ból, Cabernet Franc-ból, Merlot-ból és Gamay-ből. Nem véletlen, ők a legjobbak!

A jégborkészítés nehézségei

A jégbor készítésnek a rizikófaktora Európában, de főleg Magyarországon jóval nagyobb, mint például Kanadában vagy Ausztriában, Németországban. Hazánkban nagy hangsúlyt kell fektetni bizonyos vagyonvédelmi feladatokra. Védeni kell a termést a tolvajoktól, a madaraktól elsősorban a seregélyektől, valamint a vadaktól, és nem is szólva az időjárásról, egy esős november vagy december elviheti a teljes termést, egyszerűen lefolynak a fürtök a tőkéről (például 2001-ben).

Mindezek miatt a jégborkészítés kockázata a legnagyobb a borászati termékpalettán – hiszen a hektáronkénti termés a szüret idején nem több, mint 900–1200 kg, holott ugyanezen a területen „normál” termés 7000–8000 kg is lehet. Miután a préselés is fagyott szőlőből történik, a lékinyerés is rendkívül alacsony, tehát optimális esetben 500-700 liter jégbor készíthető egy hektáron termett szőlőből. A borkészítés technológiája sem egyszerű feladat, hiszen a 300-400 gr/kg cukortartalmú mustok erjedése hosszan tartó folyamat, ami alatt a jellegzetes illat, íz, aromaanyagok károsodhatnak, a minőség csökkenhet. Mindezzel csupán arra kívántam utalni, hogy az otthon adott alapvető természeti kitételek mellett számos egyéb feltételt biztosítania kell annak, aki a jégbor készítésre adja a fejét. Ugyanakkor a különleges minőség, az egyedi íz, a bor eredetisége, modernsége és divatossága kárpótolhatja készítőjét a fáradságért és a megnövelt kockázatért.

Szüreti bográcsos marhapörkölt Nord kedvére

Hozzávalók: 5 kg marhalábszár, 25 dkg kolozsvári szalonna, 25-30 dkg sertés (vagy liba) zsír, 2 kg hagyma, 1 kg lecsópaprika (lehet benne 2-3 db bogyiszlói is), 2 db kápia paprika, 2 db hegyes erős paprika, 70 dkg paradicsom, 1 kisebb fej fokhagyma, 1 liter száraz vörösbor, só, őrölt vegyes bors, 1 evőkanál őrölt majoránna, 1 kávéskanál őrölt kömény, 5 db babérlevél, 5 evőkanál pirospaprika, piros arany, 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés: A marhalábszárat inas részeitől megtisztítjuk, olyan 2x2 centis kockákra vágjuk. A kolozsvári szalonnát felkockázzuk, a hagymát apróra vágjuk, a fokhagyma gerezdeket fokhagyma nyomón átnyomjuk. A paprikákat kicsumázzuk, felkockázzuk, a paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk és azt is felaprítjuk, a petrezselyem zöldjét ledaráljuk.
A bográcsot alaposan kikenjük a zsírral, a többi zsírt is beletesszük, ebben kisütjük a szalonnát, majd beletesszük a hagymát, amit megsózunk, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott húst, alaposan átforgatjuk, a hús fehéredéséig sütjük, sózzuk, borsozzuk. Beleadjuk a paprikákat, a paradicsomot és a fokhagymát, nyomunk rá némi piros aranyat (csemegét, csípőset, ki hogy gondolja), megszórjuk a pirospaprikával, öntünk alá némi vizet is, alaposan átkeverjük. Beleadjuk a többi fűszert is, felöntjük a vörösborral, folyamatosan forgatva a bográcsot készre főzzük. Amennyiben szükséges, adunk alá még némi vizet (vörösbort), illetve fűszert. Amikor a hús megpuhult, megszórjuk a ledarált petrezselyemzölddel.
Azonnal tálaljuk, ropogós házikenyér, és tetszés szerinti házi savanyúság illik mellé, és persze jófajta vörösbor.

Kedves barátaim! Sok mindent lehetne még írni a jégborról, de száz szónak is egy a vége, nagyon finom, nemes itallal állunk szemben, amit feltétlenül érdemes kipróbálni, megkóstolni borsos ára ellenére is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss