Igazi csokoládés profiterol (eredeti olasz recept alapján)

default user icon
23 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 6 személyre:
  • 12,5 dkg víz
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 3 dkg mogyoró
  • 4 evőkanál cukor
  • 3 tojássárgája
  • 2 pohár tej
  • 2 evőkanál reszelt csokoládé
  • 1 púpozott kiskanál ételkeményítő
  • 1 vaníliarúd

Elkészítés

    Elkészítés:
    Égetett tészta (125 g víz, 50 g vaj, 75 g liszt, 2 tojás, egy csipet só): A vizet a vajjal és sóval együtt egy kis lábasba helyezzük, és felmelegítjük. Amint felforr a víz, húzzuk le a tűzről az edényt, és keverjünk hozzá egy marék lisztet fakanállal, majd helyezzük vissza a tűzhelyre. Hamarosan gombóccá áll össze a tészta, ami elválik a fakanáltól és az edény falától. Hagyjuk még főni 2-3 percig folyamatos keverés mellett, és amikor olyan halk hangot hallunk, mintha zsírban sercegne a tészta, húzzuk le a tűzről és borítsuk egy hideg felületre (márványlapra). Amikor kihűlt a tészta, helyezzük vissza az ugyancsak kihűlt edénybe, adjuk hozzá egyenként a tojásokat. Csak akkor adjuk hozzá a második tojást, amikor az elsőt már jól elkevertük a tésztával.
    Keverjük tovább erőteljesen a fakanállal a tésztát egészen addig, amíg szép buborékos lesz, és lassan szakadozni kezd.
    Habzsák segítségével formázzunk belőle golyókat, és sütőpapíron, 250 fokon süssük őket 10-15 percig, míg aranyszínűek lesznek. Ha kihűltek, legegyszerűbben fecskendővel tölthetjük meg őket a főzött krémmel.

    Főzött krém (1 tojássárgája, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, 1 pohár tej): Helyezzük egy lábasba a cukrot és a tojássárgáját, és keverjük el fakanállal, majd adjuk hozzá a lisztet. Melegítsük fel a tejet, és amikor már majdnem forr, egy kis habverővel keverve adjuk kis adagokban a tojáshoz, a liszthez és a cukorhoz. Amikor az összes tejet hozzáadtuk, tegyük fel a lábast a tűzhelyre, és keverjük folyamatosan egy fakanállal. A krém fokozatosan sűrűsödni fog. Továbbra is folyamatosan keverve, forrás után főzzük a krémet még 5 percig, hogy elveszítse a liszt ízt. Levéve a tűzhelyről, időnként megkeverve hűtsük ki, hogy ne képződjön ráncos réteg a tetején.

    Csokoládémáz: Reszeljünk le néhány evőkanál csokoládét, és olvasszuk fel néhány csepp tejjel elkeverve. Tegyünk egy lábasba 2 tojássárgáját, 2 púpozott evőkanál cukrot és 1 púpozott evőkanál keményítőt, majd oldjunk fel benne apránként 1 pohár forró tejet. Helyezzük az edényt a tűzhelyre, és folyamatos keverés mellett sűrítsük be a krémet, majdnem teljes forralásig, de ne hagyjuk teljesen felforrni. Ízesítsük egy csipet vaníliával, adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, öntsük át az egész krémet egy kerámiatálba, és hagyjuk kihűlni. Majd helyezzük be egy kis időre a mélyhűtőbe, hogy minél jobban kihűljön. A csokoládékrémnek nem kell nagyon sűrűnek lennie. Amennyiben szükséges, higíthatjuk egy kis tejjel. A hideg csokis krémmel öntözzük meg a főzött krémmel időközben megtöltött golyócskákat.

Megjegyzés

Nem egyszerű, de miután hasztalanul kerestem a magyar weboldalakon az *igazi* olasz profiterol után, végül az olasz nyelvű szakácskönyvemhez folyamodtam, ahol rátaláltam. :-) Ízben ez hasonlít legjobban a magyarországi kávézókban is kínált profiterolhoz.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Tóth Elizabeth 4 évvel ezelőtt
Sziasztok! Nagyon jó a recept, én is változtattam egy pár dolgot, de szerintem ez ízlés kérdése. A házilag elkészített fánkocskák a legjobbak, de bioboltban ráakadtam isteni kész fánkra, ami teljes kiőrlésű lisztből készült, én azt használom ehhez a recepthez. A töltéshez használt krémből én is eleve dupla adagot készítek, a csokiöntetet pedig felturbózom házi tejszínhabbal, ezáltal olyan szuper krémes állagot kapunk, amely aztán tényleg hasonlít a Rómában felszolgált profiterolhoz. Köszönjük a receptet!!!!!!!!
Bodnárné Kedves Ramóna 4 évvel ezelőtt
Mennyei!!!!! :)
Kőszegi Rita 6 évvel ezelőtt
Üdv mindenkinek! Szilveszterre megcsináltam és hatalmas sikert aratott! Annyit változtattam, hogy mascarpone-s krémmel töltöttem, illetve a csokikrémet dúsítottam tejszinnel.
Szikora Petra 6 évvel ezelőtt
Körülbelül hány golyó lesz a tésztából?
Hécz Ágnes 6 évvel ezelőtt
Tegnap megsütöttem. Mennyei lett, de borzasztóan elfáradtam. Köszönöm a receptet:)
Pelikán Lilla 6 évvel ezelőtt
Elkészítettem ma...Isteni lett...ráment a fél délutánom,de megérte,a párom csak úgy kapkodta befelé:)Köszönöm hogy felraktad a receptet,és hogy ilyen részletesen,így egy kezdő háziasszony is, mint én,meg tudja csinálni.
BENCE 7 évvel ezelőtt
A rendes adagból hány golyó lesz????
Andi 7 évvel ezelőtt
Marcipán, a belsejében lévő gőztől esik össze. Pont a héten volt a Stahl konyhájában, hogy mikor kivesszük a sütőből a fánkocskákat, meg kell szúrni egy hústűvel vagy fogpiszkálóval, hogy kijöjjön belőle a gőz és ne essen össze.
Szép Krisztina 7 évvel ezelőtt
Én sokszor megcsináltam már ezt a receptet a családom imádja - és persze én is. :-) Annyival módosítom hogy a főzött krémbe mindíg teszek igazi vaníliát és aromát is és a csokiöntetet sokkal csokisabbra készítem és tejszínhabbal dúsítom. Ja és alapból dupla adagot készítek! Csak ajánlani tudom minden vállalkozó szellemű konyhatündérnek!!! Köszönöm a receptet!
E-Lisa 7 évvel ezelőtt
nálunk a Kaiser\'s-ben is lehet kapni, ott figyelnek a kakaós és vaniliás változatok a sütis pultban.

Hasonló Receptek

Magazin