Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ide Süss! Szandi aszús libamáj mousse tortája

MME MME
75 perc
rafinált
költséges
12 adag
Hozzávalók
  • A libamájas réteghez:
  • 1 kg hízott libamáj
  • 50 dkg libazsír
  • bors
  • 250 ml cukrozatlan habtejszín
  • A tésztához:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 7,5 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 3-4 ek liszt
  • 1 dl rum
  • 1 csomag sütőpor
  • A körtés réteghez:
  • 3 db édes körte
  • 10 dkg kristálycukor
  • 5 g zselatin
  • 3 dl tokaji aszú
  • 5 dkg vaj
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk 5 fűszerkeverék
  • 1 csomag lapzselatin
  • A málnás réteghez:
  • 1 db citrom
  • 25 dkg málnavelő
  • 10 dkg kristálycukor
  • A tükör mázhoz:
  • 1,5 dl csésze víz
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg sűrített tej
  • 7-8 db zselatin lap
  • fehér csokoládé pasztilla
  • fekete zselés ételfesték
  • királykék zselés ételfesték
  • világoskék zselés ételfesték
  • Dekor:
  • 20 dkg étcsokoládé pasztilla
  • 0,25 g ehető aran pehely
  • arany lüszter
  • arany ételfesték spray

Elkészítés

  1. A libamájat megsütjük hirtelen, szeletekre vágva, bő zsírban. Még melegen leturmixoljuk, vagy összetörjük és átnyomjuk szitán, ha szükséges. Fűszerezzük. Felverjük a habtejszínt, megolvasztjuk a zselatint és hozzáadjuk. Elkeverjük a libamájas krémmel. A kész tésztalapra tesszük és hűtjük.
  2.  A sütőt előmelegítjük 200 C fokra légkeverésen. A csokoládét felolvasztjuk a vajjal. A cukrot és a tojássárgáját felverjük. A fehérjét egy másik tálban szintén. Az olvadt vajas csokit hozzáöntjük a tojás sárgájás cukorhoz, majd mehet bele a tálba a fehérje is. Amikor egyenletes a krém, mehet bele a liszt és a sütőpor.
  3. A vizet, a cukrot és a sűrített tejet egy edényben 1 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről. A zselatint 5 percre hideg vízbe tesszük, majd kinyomkodjuk és a cukros keverékhez adjuk. A keveréket a fehércsokira öntjük és 2-3 percet hagyjuk olvadni. Botmixerrel óvatosan összekeverjük, ügyelve arra, hogy ne keverjék a légbuborékokat. 
  4. A keveréket egy nagy kancsóba öntjük, hogy eltávolítsuk a felesleges buborékokat és könnyebb legyen majd a fánkra önteni is.

Megjegyzés

Fotó és recept: Viasat 3/Ide Süss - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss