Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ide süss! Mariann tiramisuja

MME MME
120 perc
rafinált
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • A krémhez:
  • 50 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dl tejszín
  • 1 csomag lap zselatin
  • 2 ek presszó kávé
  • 2 ek narancslikőr
  • 1 db citrom reszelt héja
  • A tükörglazúrhoz:
  • 11 dkg víz
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg kukoricaszirup/méz
  • 9,5 dkg tejszín (lehetőleg 35%-os)
  • 4,7 dkg holland kakaópor
  • 7 g lapzselatin
  • A piskótához:
  • 8 db tojás
  • 8 ek cukor
  • 8 ek rétesliszt
  • 1 csipet só
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk vanília kivonat
  • A díszítéshez:
  • 10 dkg fehércsoki

Elkészítés

  1. A krémhez a mascarponét kikeverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal. Az instant kávét feloldjuk langyos tejben és belekeverjük a narancslikőrt, majd apránként a krémhez keverjük. A tejszínhabot a zselatinfix-el felverjük és a mascarponés krémhez keverjük.
  2. Szilikon félgömb formába töltjük a krémet, és hűtőbe tesszük míg megszilárdul annyira, hogy rá tudjuk majd önteni a glazúrt.
  3. A tükörlazúrhoz a lapzselatin kivételével mindent egy kis lábasba mérünk, és forrásig felmelegítjük, majd beleszórjuk a kakaóport, és újra forrásig melegítjük. Tűzről levéve visszahűtjük, belekeverjük a beáztatott lapzselatint, és kb. 35-40 fokig kihűtjük. A jól lehűtött desszerteket egy rácsra tesszük, majd kancsóból rácsurgatjuk a tükör glazúrt.
  4. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral és a vaníliakivonattal. A tojásfehérjét habbá verjük a csipet sóval. A lisztbe belekeverjük a sütőport. A sárgájás krémhez kanalanként belekeverjük a lisztet, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot. Sütőpapíros tepsibe terítjük, amiből majd desszertgyűrű segítségével köröket szúrok. Előmelegített sütőben 170 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e, mert minden sütő más.
  5. A kihűlt kávémoussokat kivesszük a hűtőből és mindegyik tetejére/aljára teszünk egy kávéval kissé átitatott piskótakorongot, majd így kiborítjuk a formából. Rácsra tesszük és a csoki glazúrral leöntjük.
  6. Temperált fehércsokiból csokidíszeket készítünk, és a tetejét ezzel illetve arany lüszterporral díszítjük. A tányéron kakaóporral és kávészemekkel tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss