Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ide süss! Málnás croquembouche Ildikótól

MME MME
120 perc
rafinált
megfizethető
10 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 30 dkg vaj
  • 3 dl víz
  • 2 csipet cukor
  • 2 csipet só
  • 30 dkg liszt
  • 8 db tojás
  • A krémhez:
  • 40 dkg friss málna
  • 20 dkg cukor
  • 8 dl hideg habtejszín
  • 6 tk zselatin
  • Az összeilletéshez és díszítéshez:
  • 60 dkg cukor
  • 10 dkg friss málna

Elkészítés

  1. A tésztához a vajat, a vizet, a cukrot és a sót egy lábasban forrásig hevítjük, majd közepes lángon belekeverjük a lisztet. Még egy percig keverjük (reszteljük), majd levesszük a tűzről, és egyesével belekeverjük a tojásokat.
  2. A masszát sima csöves habzsákba kanalazzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire fél diónyi halmokat nyomunk belőle, majd megspricceljük vízzel a halmocskákat (legalább 70 db-nak kell lennie a 30 cm-es magasságú torony felépítéséhez).
  3. 200 fokra előmelegített sütőben 8 percig sütjük, addig, amíg szépen feljönnek a fánkocskák, majd a sütő hőmérsékletét 170 fokra csökkentjük, és további 5 percig szikkasztjuk őket (a sütőből kivéve, így nem fognak összeesni).
  4. A krémhez botmixerrel pürésítjük a málnát, majd hozzákeverjük a cukrot, a kemény habbá vert tejszínt, végül a 2 dl vízben megduzzasztott, majd mikróban megmelegített zselatint. Néhány percig dermedni hagyjuk, majd sima csöves habzsákba töltjük.
  5. A kisült, kihűlt fánkok alját egy fakanál nyelével kilyukasztjuk és a nyomózsákból megtöltjük őket a krémmel.
  6. Az összeillesztéshez az első 30 dkg cukrot egy vastag falú edényben aranybarnára olvasztjuk, és karamellt készítünk belőle.
  7. A tortatálra elkezdjük felépíteni a tornyot. Az alsó sorban elhelyezzük a 28 cm–es tortakarikát sablonként használva az első 15-18 db fánkhoz. A többi fánk alját a karamellbe mártjuk, majd kúp formában az alap körül egymásra rétegezzük.
  8. A fánkok közé elhelyezzük a díszítésre szánt málnaszemeket és az esetlegesen megmaradt krémet.Megolvasztjuk a maradék cukrot. Megvárjuk, amíg egy kicsit kihűl, majd villával elkezdünk belőle szálakat húzni, és a kúp köré tekerni őket.

    Még több Ide süss! recept >>> 

    Francia receptek >>> 

    Fánkreceptek >>> 

    Málnás finomságok >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss