Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Ide süss! Gergő málnás-kardamomos ekler fánkja

default user icon

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 17 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 4,5 dl víz
  • 5 db tojás
  • 2 ek cukor
  • 1 csipet só
  • A krémhez:
  • 4 db tojássárgája
  • 7 dkg cukor
  • 3 dkg keményítő
  • 5 dl tej
  • 1 db vaníliarúd
  • 6 dl tejszín
  • 10 szem kardamom
  • porcukor
  • A mázhoz:
  • 20 dkg málna
  • 60 dkg porcukor
  • A habcsókokhoz:
  • 2 db tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • ételfesték (el is hagyható)

Elkészítés

    1. A vajat a vízzel, a cukorral, a sóval felforraljuk egy lábosban, majd hozzáöntjük a lisztet, és gyors keverés mellett tovább "égetjük" a tűzön addig, míg  tészta szépen el nem válik az edény falától.
    2. A meleg tésztát robotgépbe tesszük, és a krémkeverő-lapát fejjel lassan keverni kezdjük, hogy egy kicsit hűljön. A tojásokat egyesével öntjük a tésztába, figyelve arra, hogy azonnal el tudjanak keveredni, ne süsse meg a tojást a forró tészta, mert akkor darabos lesz, és kezdhetjük újra. A következő tojást csak akkor adjuk hozzá, ha az előzőt már rendesen magába szívta a tésztánk. Akkor van kész, ha a keverőlapátról szalagosan folyik le a massza.
    3. A tésztát egy habzsákba tesszük, és 1,5cm-es nyomócsővel egyforma, 10-12 cm-es csíkokat nyomunk a tésztából. 180 fokon, gőzös sütőben, 40-45 percig sütöm.
    4. A krémhez a tojást a keményítővel és a cukorral habosra verjük.
    5. A vaníliarúd kikapart magját és a rudat is a tejbe tesszük, és felmelegítjük úgy, hogy ne forrjon. Kivesszük a rudat, és a meleg tejet lassan, folyamatos keverés mellett a tojásra öntjük. Ha jól elkevertük, egy lábosban újra a tűzre tesszük, és addig keverjük, míg puding állagú krémet nem kapok.
    6. A kardamomot apróra törjük a mozsárban, és a cukorral hozzáadjuk a tejszínhez, majd kemény habbá verjük. A kész cukrászkrémemet ezzel a habbal lazítjuk.
    7. A mázhoz a málnát átpasszírozzuk egy szitán, hogy ne kerüljön bele mag. Hozzákeverjük a porcukrot, hogy egy piros, kemény, de jól kenhető mázat kapjunk. Ha túl sűrűnek ítéljük, pici vízzel lazítjuk.
    8. A habcsókokhoz a tojásfehérjét robotgépben elkezdjük felverni, majd apránként hozzákanalazzuk a porcukrot. A felvert tojásfehérjét habzsákba töltjük, ízlés szerint ételfestékkel színezzük. 90 fokon kb. 1 órát sütjük.
    9. Összeállítjuk az eklert: a fánkokat félbe vágjuk, a tetejüket megkenjük a mázzal. Az aljába habzsákkal belenyomjuk a krémet, amit friss málnaszemekkel is megszórhatunk. Öszeillesztjük a fánkokat,  majd a tetejüket habcsókkal, friss málnával, mentával díszítjük.

      IDE SÜSS! RÁKÓCZI-TÚRÓS MINI TORTA ÚJRAGONDOLVA GERGŐTŐL >>> 

      IDE SÜSS! CSOKIS-MOGYORÓVAJAS-SÓSKARAMELLÁS TÁNYÉRDESSZERT GERGŐTŐL >>> 

      Még több recept az Ide süss! versenyzőitől és a zsűritől >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Magazin