Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ide süss! Citromos linzer és csokis-karamellás isler Ágitól

MME MME
75 perc
mester
költséges
10 adag
Hozzávalók
  • A linzertésztához:
  • 40 dkg vaj
  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 2 db tojássárga
  • 1 csipet só
  • A linzerhez:
  • szárított levendula
  • citromhéj
  • porcukor (a szóráshoz)
  • A citrom vajhoz:
  • 13 dkg cukor
  • 4 db citrom
  • 2 lap zselatin
  • 3 db tojás
  • 2,5 dkg vaj
  •  A csokis-karamelles- pekándiós islerhez:
  • A csokikrémhez:
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 17,5 dkg puha vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg sajtkrém
  • 1,5 dkg kakaó
  • 0,25 dl víz
  • 1 marék pekándió
  • A bevonathoz:
  • 8 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 4 dkg tejszín
  • A karamellszószhoz:
  • 10 dkg cukor
  • 0,3 dl víz
  • 6 dkg tejszín
  • 1,5 dkg vaj
  • vaníliakivonat

Elkészítés

  1. A linzertésztához a vajat a liszttel összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját és a sót, majd gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. A tésztát kettévesszük, az egyikből lesz a linzer, a másikból pedig az isler tésztája. A linzeréhez hozzáadjuk a levendulát és a citromhéjat, majd mindkét tésztát a hűtőbe tesszük pihenni. Ha visszaszilárdult bennük a vaj, vékonyra nyújtjuk a tésztákat, majd a kívánt formára szaggatjuk őket. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük a linzereket és az islereket.
  2.  A linzerhez elkészítjük a citromvajat. Ehhez a cukrot, a citrom kifacsart levét és lereszelt héját közepes lángon elkezdjük hevíteni, ameddig a cukor el nem olvad. Ezután beletekeverjük a hideg vízbe áztatott, majd kicsavart lapzselatint. A tojássárgáját felverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a citromos keveréket. Átszűrjük egy finom szűrőn, hogy semmilyen darabka ne maradjon az elegyben. Ezután vízgőz fölött elkezdjük forralni. Állandóan kevergetve felmelegítjük, egészen addig, ameddig már be nem vonja a fakanalat a citromkrém (nem szabad hagyni, hogy felforrjon). Levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a vajkockákat, és addig keverjük, amíg teljesen fel nem oldódik a vaj. Hűtőben kihűtjük.
  3.  A csokikrémhez a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a vajat és a porcukrot. Csomómentesre dolgozzuk a krémet, majd hozzáforgatjuk a sajtkrémet és a kakaót. Egy kevés vízzel lazítjuk, majd hozzáadjuk a darabokra vágott pekándiót.
  4. Az isler mártásához felolvasztjuk vízgőz fölött a csokoládét, majd hozzáadjuk a vajat és tejszínt. 
  5. Elkészítjük mellé a karamellszószt: a cukrot a vízzel elkezdjük hevíteni, amíg világosbarna karamellt nem kapunk. Lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a tejszínt, a vajat, a vaníliát és a sót. Alacsony lángon visszatesszük a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett addig melegítjük, amíg homogén masszát nem kapunk. Ahogy elkezd kihűlni, egyre sűrűbb lesz.
  6. A kisült linzertészta közepébe teszünk egy kis citromvajat és hozzáillesztünk egy másik linzert.
  7. Az islerek közepébe nyomunk egy környi csokikrémet, majd a közepébe karamellt töltünk. Lezárjuk egy másik islerlappal, majd csokoládéba mártjuk és kevés pekándióval díszítjük.

    Még több Ide süss! recept >>> 

    Ági ropogós cupcake-je >>> 

    EZ A HAGYOMÁNYOS SÜTI ÁGI KEDVENCE >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss