Elkészítés: Egy félliteres edényt szedjünk tele illatos, száráról lecsipkedett, minél sötétebb színű ibolyával, ne nyomkodjuk bele az edénybe, csak úgy lazán. Tegyük bele egy nagyobb tálba.
A vizet forraljuk fel, öntsük a tálban lévő ibolyára, keverjük össze, kicsit nyomkodjuk le a virágokat, hogy mindenhol érje a forró víz, majd hagyjuk legalább 2 órát ázni (vagy 1 éjszakán át, de semmivel sem tovább).
Ezután szűrjük le a vizet, melynek a színe ekkorra már az ibolyától sötétkékes lesz. A szűrőben lévő virágokat kanállal alaposan nyomkodjuk le, hogy majdnem száraz legyen.
Öntsük egy edénybe a sötét színű levet, keverjük hozzá a citromlevet, ettől a víz szép lilás színűre változik. Keverjük hozzá a cukrot, majd kevergetve melegítsük forráspontig. Ekkor vegyük le a tűzről, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a dzsemesítőt. Addig keverjük, hogy teljesen feloldódjon, majd tegyük vissza a tűzre, újra forraljuk fel, és főzzük még 1-2 percig.
Ezután a forró, de még eléggé folyékony dzsemet töltsük sterilizált üvegekbe, zárjuk le a tetejét, majd tegyük száraz dunsztba, és úgy hagyjuk teljesen kihűlni. Mire teljesen kihűl, zselés állagú dzsemet kapunk.