Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Húsvéti sonka

Hozzávalók

  • kb. 2-2,5 kg-os jó minőségű sonka
  • 2 fej vöröshagyma (héjastól)
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál bors (egész)
  • köménymag
  • 2 db babérlevél
  • 2 dl száraz fehérbor

Elkészítés

    1. A sonkát előző este beáztatjuk. Másnap tiszta vízben feltesszük a főni. Hozzáadjuk a félbe vágott vöröshagymát, a fokhagymát, a fűszereket, a bort, és forrástól számított 2-2,5 órát lefedve főzzük csendesen (ahány kg a sonka, annyi óra a főzés idő). Általában a kisüzemi sonkáknak elég ez az idő, de hústűvel ellenőrzzik, hogy megpuhult-e kellőképpen a hús.
    2. Ha puhának találjuk, félretesszük és hagyjuk a saját levében teljesen kihűlni, majd kiemeljük, megtörölgetjük, és alufóliába csomagolva a hűtőbe tesszük, legalább fél nap időt hagyjunk a teljes dermedéshez, kifagyáshoz. A kötöző anyagot szeletelés előtt lefejtjük róla.
    3. A sonkaléből annyi levet veszünk ki, amennyiben a főzni való tojások megfőnek. Vigyázzunk, a tojások ne hidegen a hűtőből kerüljenek bele, mert elrepedhetnek.
    4. A maradék sonkalevet leszűrve a hűtőben üvegben tárolhatjuk további felhasználásig, bableveshez, káposztaételhez is kiváló.

    AZ 5 LEGJOBB KENYÉRBEN SÜLT SONKA RECEPT HÚSVÉTRA! >>> 

    AMI NÉLKÜL NINCS HÚSVÉT: SONKA MINDENFÉLE MÓDON ELKÉSZÍTVE! >>> 

    3 KIHAGYHATATLAN HÚSVÉTI RECEPT A SÁRGA TÚRÓTÓL A FONOTT KALÁCSIG >>> 

Megjegyzés

Hallottam a tejben áztatásról, házi paradicsomlében való főzésről, még nem próbáltam ki, mert ezt a módszert szoktuk meg és bevált.

Érdekelne, hogy a kedves felhasználóknak milyen egyéb módszere van a hagyományos paraszt sonka főzésére, és előre köszönöm, ha megosztják velem. (Egyszer próbálkoztam vele, nekem nagyon száraz lett a húsa, szeletelni sem tudtam szépen...

gaby53
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin