Részletes receptkereső »

RECEPT

« vissza

Húsvéti sonka

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Húsvéti sonka

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 62
  • Elküldve: 38

Hozzávalók:

  • kb. 2-2,5 kg-os jó minőségű sonka (ha nem kötözött, lazán átkötözöm, hogy véletlenül se essen szét)
  • 2 vöröshagyma héjastól - csak félbehasítva
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál egész bors
  • kevés egész kömény
  • 2 babérlevél
  • 2 dl száraz fehérbor

Elkészítés:

A sonkát előző este beáztatom. Másnap tiszta vízben felteszem a tűzhelyre. Beleadom a fűszereket, a bort, és forrástól számított 2-2,5 órát lefedve főzöm csendesen (ahány kg a sonka, annyi óra a főzés idő – mondja a fáma). Általában a kisüzemi sonkáknak elég ez az idő, de hústűvel ellenőrzöm, hogy megpuhult-e kellőképpen.

Ha puhának találom, félreteszem, és hagyom a saját levében teljesen kihűlni, majd kiemelem, megtörölgetem, alufóliába csomagolva a hűtőbe teszem, legalább fél nap időt hagyok a teljes dermedéshez, kifagyáshoz.

A kötöző anyagot szeletelés előtt fejtem le róla. (Általában pénteken szoktam elkészíteni, és szombaton könnyedén szeletelem.)

A sonkaléből annyi levet veszek ki, amennyiben a főzni való tojások megfőnek, vigyázzunk, a tojások ne hidegen a hűtőből kerüljenek bele, mert elrepedhetnek! A maradék sonkalevet leszűrve a hűtőben üvegben tárolom további felhasználásig, de fagyasztottam is már műanyag üvegben (bableves, káposztaételhez stb. jól használható).

Megjegyzés:

Hallottam a tejben áztatásról, házi paradicsomlében való főzésről, még nem próbáltam ki, mert ezt a módszert szoktuk meg és bevált.

Érdekelne, hogy a kedves felhasználóknak milyen egyéb módszere van a hagyományos paraszt sonka főzésére, és előre köszönöm, ha megosztják velem. (Egyszer próbálkoztam vele, nekem nagyon száraz lett a húsa, szeletelni sem tudtam szépen...)

A receptet Gaby53 küldte. Köszönjük!

gaby53 receptjeiből:
Sonkás tészta (a húsvéti sonkamaradékból)
Pulykahúsos rakott kel
Zelleres brokkolikrémleves
Egyszerű krumplileves
Zöldborsós pulykatokány
Zöldséges daragaluska-leves
Pisztráng Szalajka módra
Csőben sült juhtúrós tészta
Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Receptválogatás
Krémes édességek
A lágy, selymes, édes desszertek ellenállhatatlanok, legyen az akár tiramisu, trifle vagy pohárkrém. És nem is olyan bonyolultak...
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Kolbászos tojáspörkölt édesburgonyával Kolbászos tojáspörkölt édesburgonyával
Sült pulykacomb gombás krumplival Sült pulykacomb gombás krumplival
Gombás-sajtkrémes pizzalepény Gombás-sajtkrémes pizzalepény
Körtés-tejszínes sertésszelet Körtés-tejszínes sertésszelet
Pudingos brownie Pudingos brownie
Falafel II. Falafel II.
Tejfölös rakott kelkáposzta Tejfölös rakott kelkáposzta
Sárgarépatorta II. Sárgarépatorta II.
Citromos csemege Citromos csemege
Mascarponés-túrós máktorta Mascarponés-túrós máktorta
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/121000/121849_hasaalja-110.jpg Hasaalja, császárhús, dagadó

A hasaalja és a dagadó olyan része a sertésnek, amelyet viszonylag ritkán fogyasztunk, ha nem éppen egy csomag bacont emelünk le…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/121000/121959_kkk-cimlap-110.jpg Megjelent a Kiskegyed Konyhája májusi száma

Szeretjük a Kiskegyed Konyháját. Sok-sok recept (a Mindmegettén is megtalálhatóak a régebbi számok receptjei!), kulináris…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/121000/121949_spenot-110.jpg Spenót, a megosztó

A gasztronómiában akad néhány megosztó alapanyag, amit az ember vagy szeret, vagy nem szeret. Az biztos velük kapcsolatban:…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/121000/121900_vietnami-110.jpg A vietnámi konyha titkai

Ma már nálunk is egyre többen kóstoltak eredeti vietnami fogásokat a vietnámi étkezdéknek és éttermeknek köszönhetően, mégis…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/121000/121856_epres-narancsos-tarte-110.jpg Epres-narancsos tarte egyszerűen

Szeretem a könnyű süteményeket – amelyeket könnyű elkészíteni, és ha megkóstolja az ember, akkor is az érzése, hogy valami…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/121000/121864_suti-110.jpg Húsvét előtt

Sebő épp Toportyán Tódor könyvnapi kalandjait olvassa, Kele matek gyakorlókönyvet keres, mert halaszthatatlan számolhatnékja…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/121000/121893_dyras-110.jpg Könnyítse meg a házimunkát DYRAS termékekkel

Íme egy állás, ami napi 4-5 óra fizikai munkát jelentene. Rendkívüli állóképességre, monotonitásrűrésre, valamint némi…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/121000/121825_tojaskrem-110.jpg Egyszerű, de nagyszerű: a tojáskrém

A tavaszi kencék egyik kedvelt változata - a húsvét kapcsán is előtérbe kerülő - tojáskrém. A tojás hálás alapanyag, a gyorsan…

Napi tipp
A tejes pite - vagy ahogy a franciák hívják: a clafoutis - nem csak hihetetlenül egyszerű és gyorsan elkészülő desszert, hanem jól variálható és nagyon finom is. Kérd receptjeinket hírlevélben is! ►
Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
előző recept
következő recept