Húsvéti sonka

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • kb. 2-2,5 kg-os jó minőségű sonka (ha nem kötözött, lazán átkötözöm, hogy véletlenül se essen szét)
  • 2 vöröshagyma héjastól - csak félbehasítva
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál egész bors
  • kevés egész kömény
  • 2 babérlevél
  • 2 dl száraz fehérbor

Elkészítés

    Elkészítés: A sonkát előző este beáztatom. Másnap tiszta vízben felteszem a tűzhelyre. Beleadom a fűszereket, a bort, és forrástól számított 2-2,5 órát lefedve főzöm csendesen (ahány kg a sonka, annyi óra a főzés idő – mondja a fáma). Általában a kisüzemi sonkáknak elég ez az idő, de hústűvel ellenőrzöm, hogy megpuhult-e kellőképpen.

    Ha puhának találom, félreteszem, és hagyom a saját levében teljesen kihűlni, majd kiemelem, megtörölgetem, alufóliába csomagolva a hűtőbe teszem, legalább fél nap időt hagyok a teljes dermedéshez, kifagyáshoz.

    A kötöző anyagot szeletelés előtt fejtem le róla. (Általában pénteken szoktam elkészíteni, és szombaton könnyedén szeletelem.)

    A sonkaléből annyi levet veszek ki, amennyiben a főzni való tojások megfőnek, vigyázzunk, a tojások ne hidegen a hűtőből kerüljenek bele, mert elrepedhetnek! A maradék sonkalevet leszűrve a hűtőben üvegben tárolom további felhasználásig, de fagyasztottam is már műanyag üvegben (bableves, káposztaételhez stb. jól használható).

Megjegyzés

Hallottam a tejben áztatásról, házi paradicsomlében való főzésről, még nem próbáltam ki, mert ezt a módszert szoktuk meg és bevált.

Érdekelne, hogy a kedves felhasználóknak milyen egyéb módszere van a hagyományos paraszt sonka főzésére, és előre köszönöm, ha megosztják velem. (Egyszer próbálkoztam vele, nekem nagyon száraz lett a húsa, szeletelni sem tudtam szépen...

Rozsnyai Gabriella
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin