Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Húsvéti sonka és tojás: ünnepi menüsor kicsit másként

default user icon
MME
Főtt sonka, kemény tojás, bárányhús és kalács kerül húsvétkor a legtöbb család asztalára. Ezek tradicionális ünnepi fogások, amelyeket azonban nem muszáj évről évre ugyanúgy elkészítenünk. Illetve elkészíthetjük őket, csak egy kicsit másképp, mint ahogy megszoktuk.

Furcsa is lenne a húsvét sonka és tojás nélkül. Idén azonban legyünk kreatívak, és varázsoljunk hagyományos menüt kicsit másként a húsvéti asztalra!

Tejszínes sonkaleves

Hozzávalók (4 személyre):

2 csokor petrezselyem, 1 csokor zsálya, 10 dkg füstölt sonka, 8 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél liter tej, fél liter húsleves kockából, 1,5 dl fehérbor, 1 dl tejszín

Elkészítés:

1. A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk rajta a lisztet. Felöntjük a tejjel, a húslevessel és a borral, majd felforraljuk. A tejszínnel, sóval, borssal és egy csipet cukorral ízesítjük.
2. A felaprított zöldfűszereket a levesbe keverjük, de már nem forraljuk tovább.
3. A levest csészékbe szedjük, megszórjuk sonkakockákkal. Vajas pirítóst kínáljunk hozzá.

Báránysült

Hozzávalók (8 személyre):

3 kg kicsontozott báránycomb, 6 gerezd fokhagyma, fél csokor zsálya, fél csokor kakukkfű, fél csokor tárkony, 2 ágacska rozmaring, 25 dkg feta sajt, 2 tejföl, 1 tojássárgája, 1 mokkáskanál olaj, 6 dkg vaj, 3 dl vörösbor, 2 nagy fej hagyma, 1 csokor leveszöldség (répa, póré, zeller), 4 dl zöldségleves kockából

Elkészítés:

1. A báránycombot kicsontozzuk vagy kicsontoztatjuk a hentessel. A húst megmossuk. A fokhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük és apróra vagdaljuk.
2. A fetát, az egyik tejfölt, a tojássárgáját néhány csepp olajjal alaposan összedolgozzuk. Hozzákeverjük a fokhagymát és a zöldfűszereket (zsálya, kakukkfű, tárkony, rozmaring), végül sóval, borssal ízesítjük.
3. A húst széthajtjuk, és a csont helyébe töltjük a fűszeres masszát. Feltekerjük, rolóvá formázzuk és átkötözzük. A húst bedörzsöljük sóval és borssal.
4. A vajat felforrósítjuk (olyan edényt használjunk, amit a sütőbe is be tudunk tenni), és körös-körül megpirítjuk benne a húst. Mellétesszük a csontot, aláöntjük a vörösbort, és a sütőben 180 fokon (gázsütő 2. fokozat) kb. 2 óráig pároljuk. Közben gyakran megöntözzük a levével.
5. Közben meghámozzuk a hagymát, a leveszöldségeket (répát, zellert, pórét), és nem túl apróra vágjuk. A 2 óra elteltével a hús köré szórjuk, ráöntjük a húslevest, és további 1 óráig sütjük.
6. A húst kivesszük a sütőből, és 10-15 percig pihenni hagyjuk. (Ha nem szeleteljük fel azonnal, szaftos marad a hús.) A pecsenyelevet átszűrjük, belekeverjük a maradék tejfölt, felforraljuk és besűrítjük. A húst a zöldségekkel, a szósszal és burgonykrokettel kínáljuk.

Füstölt sonkás tészta

Hozzávalók:

50 dkg füstölt sonka, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor illatos fű (kakukkfű, majoranna, metélőhagyma, petrezselyem, zsálya, rozmaring), 30 dkg konzerv zöldbab, vagy zsenge zöldbab, 30 dkg apró cső kukorica, 30 dkg piros héjú paprika, 50 dkg spagetti, 4 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál köménymag, ketchup

Elkészítés:

1. A sonkát apróbb darabokra tördeljük. A fokhagymát meghámozzuk. Az illatos füveket megtisztítjuk, megmossuk, és fél gerezd fokhagymával együtt összeaprítjuk. A paradicsomokat és a paprikát megmossuk, és félbevágjuk. A babot, ha konzerv lecsöpögtetjük a kukoricával együtt. Ha zsenge babot használunk, akkor sós vízben előfőzzük.
2. Közben fazékban vizet forralunk, beletesszük a spagettit, megsózzuk, készre főzzük, és leszűrjük. Tartsuk melegen.
3. A paradicsomokat az egészben hagyott (vagy szeletekre vágott) fokhagymával és az olívaolajjal serpenyőbe tesszük, csipetnyi sóval, a köménnyel és a paprikával ízesítjük, és mérsékelt tűzön kb. 10 percig rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a paprikát, majd a kukoricát, és a babot, és a sonkadarabokat is. Egy-két percig pároljuk.
4. A sonkát zöldségbe belekeverjük a spagettit, megszórjuk az illatos füvek maradékával, és azonnal tálaljuk. (Paradicsomszósszal ízlés szerint ízesítjük.)
Öltet: Sonka helyett készíthetjük sült bárányhúsból, vagy húsgombócból is. A húsgombóchoz daráljuk le a sonkát, keverjük össze darálthússal, sóval, borssal, ízesítsük.

Töltött tojás

Hozzávalók (4 személyre):

4 fej hagyma, 2 tojás, 1 csirkemell, 1 evőkanál mustár, 1 tubus majonéz, fél csokor petrezselyem, 2 evőkanál vodka, 4 retek

Elkészítés:

1. A hagymákat meghámozzuk, egészben hagyjuk, sózott, borsozott vízben 10 percig főzzük, majd lecsepegtetjük, félbevágjuk és hűlni hagyjuk. A tojásokat megfőzzük, meghámozzuk. A csirkemellet ledaráljuk, majd összekeverjük a mustárral és a majonézzel. A petrezselymet apróra vágjuk. Hozzáadjuk a vodkát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
2. A hagymákat megtöltjük a húsos keverék felével, tálra tesszük őket és lefedjük fóliával.
3. A tojásokat elfelezzük, a sárgáját villával kiszedjük és finomra tőrjük, a fehérjét megtöltjük a maradék töltelékkel.
4. Tálra rakjuk őket, és az egészet megszórjuk a sárgájával és a petrezselyemmel.
5. A tálat egy órára letakarva a hűtőbe tesszük.

Desszertek >>> 
ÍGY LESZ OMLÓS A HÚSVÉTI SONKA: TIPPEK A VÁSÁRLÁSHOZ ÉS A FŐZÉSHEZ >>> 
HÚSVÉTI TOJÁSFESTÉS FESTÉK NÉLKÜL - CÉKLÁVAL, KURKUMÁVAL ÉS HAGYMÁVAL >>> 
13 CSODÁS DESSZERT HÚSVÉTRA, AMIT KÉPTELENSÉG ELRONTANI >>> 
FONOTT KALÁCS HÚSVÉTRA - POFONEGYSZERŰEN! >>> 
7 POFONEGYSZERŰ KEVERT SÜTI HÚSVÉTRA, HA NINCS SOK IDŐD SÜTNI >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss