Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Húsvéti puncstorta

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 5 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 7 púpozott evőkanál liszt
  • fél dl étolaj
  • fél dl víz
  • 1 csomag sütőpor
  • A tészta kenéséhez:
  • 4 evőkanál lekvár
  • A sziruphoz:
  • 20 dkg cukor
  • piros ételszínező festék
  • ízlés szerint rum vagy rumaroma
  • Az oldalára és tetejére:
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag puncs ízű pudingpor
  • 3 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • kevés darát dió
  • marcipántojás

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a tojásokat szétválasztom, a sárgákhoz adom a cukrot, a vizet, az olajat és 2 kanál cukrot, habosra keverem. A tojások fehérjét 4 kanál cukorral habbá verem, és a sárga masszával összekeverem. Hozzáadom a sütőporos lisztet, finoman összekeverem.

Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma oldalát kivajazom, az aljára sütőpapírt teszek, és a tésztát belesimítom. 170 fokon lassan sütöm, tűpróbával ellenőrzöm, mikor van kész.

A sziruphoz a cukrot felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Egyet forralok rajta, és máris leveszem a tűzről, kettéöntöm, az egyikbe rumot és színezéket teszek, a másikat simán hagyom.

A kihűlt tortát 3 egyenlő részre vágom, a középső lapot csíkokra vágom. Az alsó lapot visszateszem a tortaformába lekvárral vékonyan megkenem, illetve a másik lapot is, amit majd a végén ráfordítok. A csíkokra vágott középső tortalap darabkáit felváltva a színes és színtelen szirupba forgatom, és a kapcsos formában lévő lekváros lapra szorosan egymás mellé teszem. A tetejére a másik lapot ráfordítom úgy, hogy a lekváros rész legyen lefelé. Hűtőbe teszem 1 órát pihenni.

Közben a pudingot a tejjel és a cukorral felfőzöm, kihűtöm. A hideg pudinghoz keverem a felvert tejszínhabot, és a tortát ezzel a krémmel bevonom. Az oldalát darált dióval körben meghintem, a tetejére a maradék pudingos krémből habzsákból habrózsákat nyomok, marcipántojással díszítem.

Ezek is érdekelhetnek

Friss