A tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját, és az élesztőt és elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha kezd összeállni akkor a felolvasztott vajat, és az olajat apránként bele dolgozzuk a tésztába. Jól kidolgozzuk a tésztát, majd ketté vesszük. Az egyiket megszórjuk liszttel és letakarjuk 30 percig meleg helyen kelesztjük.
A tészta másik felébe beledolgozzuk a kevés vízzel feloldott kakaót és összegyúrjuk, szintén meghintjük liszttel, letakarjuk, és 30 percig együtt kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Ha megkeltek a tészták akkor, átgyúrjuk őket, majd mind két tésztát kettéosztjuk és 4 kis gombócot készítünk.
A gyúrótáblát megolajozzuk,és mind a 4 gombócból rudakat formálunk, aztán négyes fonással összefonjuk. Egy olajjal kikent formába tesszük a fonott kalácsot, és 30 percig újra kelesztjük. Ha megkelt, akkor felvert tojással lekenjük, majd betoljuk az előmelegített sütőbe, 25 alatt szép pirosra, ropogósra sütjük. A tetejét megkenjük cukros vízzel, mert így szép fényes lesz a kalács.
Nálunk a húsvét kalács nélkül nem telhet el,mert a sonkát,és a tojást kaláccsal szeretjük enni.Ez egy új receptem, mert az unokák nagyon szeretik a kakaós kalácsot, gondoltam meglepem őket, - Szekeres Lajosné Klári
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!