Húsvéti fonott kalács

default user icon
10 4.4/5
Juculu fotója

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 60 dkg finomliszt
  • 7 dkg margarin
  • 3 dkg friss vagy 7 gramm száraz élesztő
  • 1 kiskanál só
  • 1 kiskanál kristálycukor
  • 4 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • a nyújtáshoz:
  • finomliszt
  • A tepsi kikenéséhez:
  • diónyi margarin
  • A tetejére:
  • 1 evőkanál tej
  • 1 tojássárgája

Elkészítés

    Elkészítés: A tésztához 3 evőkanálnyi lisztet a margarinnal egy mély tálban elmorzsolunk. Ezután az élesztőt, a sót és a cukrot beleszórjuk. A tejet kézmelegre langyosítjuk, és ráöntjük. A maradék lisztet hozzáadjuk, és lágy, a fánkéhoz hasonló tésztává dolgozzuk, közben a tojássárgákat is hozzáadjuk. Akkor jó, ha hólyagosodni kezd. Ha túl lágy lenne, kevés lisztet adunk hozzá. A tésztából cipót formálunk, egy mély, belisztezett tálba vagy kelesztőtálba fektetjük, és 40 percig hagyjuk kelni. Ezalatt duplájára nő.

    Egy gyúrólapot belisztezünk, és a tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kb. 30 centi hosszú rúddá hengergetjük. Ezeket egymás mellé fektetjük, a végüket összenyomjuk, s a szárakat, mint a copfot, befonjuk. A fonott kalácsot margarinnal kikent tepsibe fektetjük, ruhával letakarjuk, és ismét 30 percig kelni hagyjuk. Ha megkelt újra, tejjel simára kevert tojássárgájával megkenjük, és forróra előmelegített sütőben (200 fok, 180 fok légkeveréses sütőben) kb. 20 percig sütjük. Ezután a tejes tojássárgájával újra átfényezzük, majd további 10 percig folytatjuk a sütést. Eközben a kalácsnak szép aranybarna színt kell kapnia. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, végül rácsra fektetve hagyjuk kihűlni.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Tibi 2 évvel ezelőtt
Most csinalom 4x. Irto klassz recept. :) Az egyik csikot amikor levalasztom, azt ossze szoktam keverni kakaoporral, ugy sem rossz.
Varga Krisztina 3 évvel ezelőtt
Ez húsvéti sós kalács! Amit sonkához szoktunk enni, abba nem kell cukor :-)
lajos éva 3 évvel ezelőtt
Nagyon nagyon finom a kalács. Csupán annyit változtattam rajta, hogy a cukorból12 dkg. tettem, és még így sem lett nagyon édes. Nekem kevésnek tűnt 1 kiskanál cukor. Egyébként nagyon jó a recept. Ajánlani fogom másnak is. Köszönöm.
csíra 4 évvel ezelőtt
Mivel nem volt itthon elég margarin, ezért csak kb a fele mennyiség került bele, de így is nagyszerű lett, köszi!
Somoskuti Andrea 4 évvel ezelőtt
Köszönöm a receptet, nagyon finom lett! :)
Kolozsi Réka 5 évvel ezelőtt
Múlt héten próbát sütöttem, a család jóízűen megette....ki édesen, ki sósan(mármint amit rátett). Életem első kalácsa, és örültem, hogy jól sikerült. Most készítem az ünnepi adagot! :) Köszönöm a receptet, és áldott ünnepet kívánok.
Bata Bernadett 5 évvel ezelőtt
Én tavaly is ezt készítettem el és mennyei lett. Most még a kelesztésnél tartok, remélem nem lesz ehetetlen:)Most én is valamivel több cukorral próbálkozom, de mindenkinek ízlett a múlt évben is.
Sazbó Orsolya 5 évvel ezelőtt
hát ez borzalmas...szépnek szép, de ehetetlen. mintha nyers kenyér lenne. duplát csináltam én is, de így 3 órám és dupla alapanyagom ment kárba ill. a kukába. jó kis húsvét...
Bödör Melinda 6 évvel ezelőtt
Megsütöttem, gyönyörűséges és nagyon finom lett! Köszönet a szuper receptért!!!
Tabi Beáta 7 évvel ezelőtt
Megsütöttem most Húsvétra. Dupla adagot készítettem, nagyon nagy és szép kalácsok lettek, de legközelebb valamivel több cukrot teszek bele, mert nekem ez kevés, hiába húsvéti :). Köszi a receptet! Mindenkinek ajánlom.

Hasonló Receptek

Magazin