Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

11 tipp a Nébih-től, hogy betegség nélkül megússzuk a húsvétot

default user icon
MME
Közeleg a húsvét, ezért nem árt betartanunk néhány szabályt, ha ép gyomorral szeretnénk megúszni az ünnepet. A Nébih szakemberei összeállítottak egy listát, mire figyeljünk a húsvéti ételek készítésénél és hogyan tároljuk azokat.

Ha szeretnénk elkerülni az ételmérgezést és a gyomorrontást, a húsvéti ételkészítést úgy tervezzük meg, hogy a hozzávalókat és az elkészült ételeket is biztonságosan tudjuk tárolni - hívja fel a figyelmet a Nébih. Íme 11 tipp a szakemberektől az idei ünnepre.

1. A húsvét klasszikus étele a főtt füstölt sonka. A sonka tárolása attól függ, milyet vásároltunk. A hagyományos nyers füstölt sonkát főzésig hűvös, szellős helyen kell tárolni, nem kell, és nem is javasolt hűtőszekrénybe tenni. A nyers sonkát alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kilós. Az alapos főzés biztonságossá is teszi, elpusztítja az esetleges baktériumokat. Főzés után már hűtve kell tárolni.

2. A főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl. kötözött sonka, gépsonka) fogyasztás előtt nem kell megfőzni, azonban hűtőszekrényben kell tárolni.

3. Az egyéb húsvéti finomságok alapanyagait az előírt hőmérsékleten és körülmények között tároljuk. A romlandó ételt, nyersanyagot mindig hűteni kell (+5 oC alatt).

4. A nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve tároljuk, és ügyeljünk arra, hogy a hűtőszekrényben se érintkezzen más élelmiszerekkel. A nyers húson veszélyes baktériumok lehetnek.

5. Nyers hús szeleteléséhez használjunk külön vágódeszkát és kést. A nyers hús előkészítése után mossunk kezet, mosogassuk el a nyers hússal érintkezett eszközöket (vágódeszka, kés), csak utána foglalkozzunk más ételféleséggel!

6. A felhasznált zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossuk meg.

7. A tojásos, húsos ételeket alaposan süssük-főzzük át, hogy a belsejük is elég forró legyen (+75 °C felett). Ételhőmérővel ellenőrizhető!

8. A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, nem elég csak meglangyosítani. A forralás elpusztítja a baktériumokat.

9. A megmaradt ételt minél hamarabb hűtsük le és tegyük hűtőbe.

10. Romlandó ételt, süteményt 2 óránál tovább ne tároljunk szobahőmérsékleten. A baktériumok langyos helyen gyorsan szaporodnak!

11. Ne felejtsünk el kezet mosni munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss