Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bababarát húsvét: mit ehet az egyéves az ünnepi menüből?

A hagyományos húsvéti fogások egyéves kor alatt semmiképp sem ajánlottak: a füstölt sonka túl nehéz és sós az éretlen gyomornak, a retek – magas illóolaj tartalmából adódóan – szintén tiltólistás, ahogyan tojást sem fogyaszthatnak bizonyos korukig a gyerekek. Nyugodtan leszögezhető, hogy 9 hónapos kor alatt nagyjából semmi sincs a felnőttek asztalán, amiből a baba is kaphatna, ennél idősebb korban viszont már találni olyan ételféleségeket, amelyeket a kicsi is megkóstolhat.

Ha szeretnénk kiskorúakat is megkínálni az ünnepi menüből, akkor annak egy részét bababarát alapanyagokból, hagyományos fűszerek nélkül kell elkészíteni.

Tojás:

A sárgáját 9 hónapos kortól, míg a fehérjét csak egyéves kor után adhatjuk.

Sonka:

A hagyományos húsvéti sonka a kisbabának túl sós és nehéz. Ha mégis szeretnénk a kicsit az asztal mellé ültetni, akkor érdemes neki szárnyasból készült sonkát adni, így ő is részt vehet az ünnepi reggelin.

Retek, zöldségfélék:

A retek magas illóolaj tartalmából adódóan egyéves kor alatt nem ajánlott, helyette kínáljuk paradicsommal vagy uborkával a babát.

Édességek:

Az édesség eleve kerülendő, a picik szervezete nem igényli a csokoládét, édes tejdesszerteket, fölösleges őket ehhez ebben a korban hozzászoktatni, helyette adhatunk tejpépet, vagy házi készítésű, akár glutén- és tojás- vagy tejmentes, vagy zabpehelyből készült, nyuszi vagy tojás formájú kekszeket.

(Forrás: MGYT - Magyar Gyermekorvosok Társasága)

Még több húsvéti receptet találsz a Húsvét rovatunkban >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss