Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6+1 szuper gasztroprogram húsvétra

Kóstolj sárga túrót, simogass aranyszőrű bárányt, pingálj piros tojást és tobzódj a jó ízekben az Őrségtől Szegedig!

Falusi Húsvét Sóstón

Április 14–17. között a Sóstói Múzeumfaluban mindennap kipróbálhatod a berzselés, a karcolás, az írókázás és a beregi aranyporos díszítés technikáját, ha viszel magaddal főtt tojást. Nagypénteken bekapcsolódhatsz a Nyírségre jellemző húsvéti ételek – pászka, sárgatúró – készítésébe, szombaton és vasárnap pedig a racka juh kicsinyeivel is összebarátkozhatsz az állatsimogatóban. (Tudtad, hogy fémesen csillogó szőrük miatt ezeket nevezi a népnyelv aranyszőrű báránynak?) Hétfőn hagyományos locsolkodással kezdődik a húsvéti ízekkel és illatokkal kísért program.

Részletek >>>  

Húsvéti sárgatúró recept >>>  

Pityerszeri Húsvétváró

Nagyszombaton az Őrségi Nemzeti Park területén található Szalafőn kirakodó vásárt tartanak a régió termelői és kézművesei. Ínycsiklandó, illetve szemet gyönyörködtető, míves portékák között válogathatsz, miközben a Pityerszeren kemencében sül a húsvéti kalács, a gyerekeket pedig leköti a tojáskereső játék. Meglátogathatjátok az eurázsiai vadlovakat és Szittyát, az európai bölényt is! Ezenkívül az érdeklődők megismerkedhetnek a térségre jellemző hagyományos tökmagolajütéssel és szakvezetésen tekinthetik meg a népi műemlékegyüttes épületeit.

Részletek >>>  

Skanzen Húsvét Szentendrén

Április 16–17-én idén is tojásfestés, locsolkodás, zöldág-járás eleveníti meg a húsvéti népszokásokat. Ellesheted a díszítő technikákat, szimatolhatsz szagosvizet, készíthetsz játék- és ékszereket, faraghatsz locsolóverset, felfedezőtúrára indulhatsz a tikmony nyomában, tévelyeghetsz a tojáslabirintusban, megtudhatod, hogyan készül a mézeskalács és a komatál. A kékfestő műhely előtti egészségpiacon szörpöt, lekvárt, mézet, fűszert, aszalt gyümölcsöt, sajtot, füstölt húsárut és kézműves csokoládét, a tájegységi helyszíneken sós és édes péksüteményeket, kenyeret, kenyérlángost, húsvéti ételeket, kávét és hideg üdítőket, valamint hímes tojást és ajándéktárgyakat vásárolhatsz.

Részletek >>>  

XVI. Matyó Húsvét

Húsvét vasárnap és hétfőn a hagyományait hűen őrző Mezőkövesden ételszentelés és népi játékudvar színesíti a gasztronómiai és szórakoztató programok kínálatát. Kóstold meg a pipicset! (Ezt a sima kalácstésztából madár formájúra csomózott süteményt régen a hímes tojás mellé adták a locsolóknak.) A Hadas városrészben a sámlitól a tojásig mindenre matyó mintát festenek a népi iparművészek. A Mezőgazdasági Gépmúzeum udvarán még egy kipingált Trabantot is kiállítottak a működőképes gőzmatuzsálemek között! Ugyanitt zajlik a nemzetközi kovácstalálkozó, a kicsik pedig állatokat simogathatnak. Hétfőn nagyon vigyázz, mert traktorról is locsolkodnak!

Részletek >>>  

Gerilla Gourmet Szegeden

Április 14–16. között a Széchenyi téren a kulináris rock 'n roll jegyében minden eddiginél brutálisabb és változatosabb gasztroshow-t adnak elő Magyarország legjobb utcai szakácsai, akik a food truckok fedélzetén a szemed láttára készítenek vagány ételeket kizárólag E-mentes hozzávalókból. (A Gourmet Piacon magad is vásárolhatsz otthonra a szegedi kiskertekben termett csúcsminőségű alapanyagokból.) Többek között lesz Szegedi Hamburgerháború Vajda Pierre vezényletével, Csípős Csirkeszárny Challenge a Sárréti Chilifarm és a Revolución Budapest közreműködésével, gasztro stand up show-t mutat be a Tetovált Séf és őrült kuktája, és persze kitesz magáért a házisör-bor-pálinka szekció.

Részletek >>>  

Húsvéti Sajtnapok 

Április 14–17. között országszerte sajtkészítési bemutatókkal és finom falatokkal csábítanak a nyitott porták és sajtműhelyek. A nagyrédei kecskefarmon gomolyát kóstolhatsz, a bogárzói Dani farmon megismerheted, hogyan készül a frissen fejt juhtejből az orda, a csákberényi Orondpusztán sajtokat, joghurtokat, tejkaramellát kínálnak, a debreceni Nárcisz Birtokon érlelt sajtokkal, a mónosbéli Bükki Sajtmanufaktúrában medvehagymás krémsajttal és zsendicével várnak. Hollókőn a sajtfüstölést is megtekintheted Gazduram Sajtboltjában, az Etyeki Sajtútállomáson az Ödönmajor termékeiből falatozhatsz és vajat köpülhetsz, a poroszlói Füzes Sajtműhelyben pedig sajttortával és ordás palacsintával fogadnak. Mielőtt útra kelsz, tájékozódj vagy kérj információt a helyszínek elérhetőségein az időpontokról!

Részletek >>>  

Hú!SVÉT+SWEET Palkonyán

Április 22–23-én tartja szezonnyitó közönségtalálkozóját a tündéri borvidéki faluban a Stílusos Vidéki Éttermiség. A 12 helyszínen zajló rendezvény első napján a SVÉT-éttermek és a meghívott vidéki gasztroműhelyek hagyományosan felújított parasztportákra invitálják az érdeklődőket egy lassú, egész napos falatozásra. A második napon a vidéki cukrászdák főszereplésével kerül sorra a nagy sütidélután Palkonyán. Újdonság, hogy mindkét napon stílusos vidéki reggelit fogyaszthatsz el a SVÉT-asztalnál a PalKonyha teraszán, ahol izgalmas kerekasztal-beszélgetéseket terveznek séfekkel, bloggerekkel, gasztro és nem gasztro témákban egyaránt. Lesz továbbá portugieserkóstoló és szombati after party. Gyerekprogramokkal és kézműves foglalkozásokkal is készülnek. Fizetni csak PayPass-os kártyával lehet!

Részletek >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss