Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Húsos-spenótos serpenyős gőzgombócok

60 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 8 gombóchoz:
  • A tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 5 g sütőpor
  • 2 dkg cukor
  • 1 evőkanál olaj
  • 1/2 evőkanál só
  • annyi víz, amennyivel gyúrható tésztát kapunk
  • A töltelékhez:
  • 10 dkg darált hús
  • 20 dkg spenót (lehet fagyasztott is)
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bazsalikom
  • paradicsomlé
  • Valamint:
  • szezámmag
  • paradicsomlé
  • bazsalikom

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a hozzávalókból könnyen gyúrható tésztát készítünk. Amíg a töltelékkel foglalkozunk, pihentetjük.

A töltelékhez a hagymát fokhagymát megtisztítjuk és felkockázzuk, zsiradékon megdinszteljük, hozzáadjuk a húst is, fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a sót és a bazsalikomot, majd a spenótot is, és aláöntünk kb. 1 dl paradicsomlét, összefőzzük. Jó sűrű legyen, a vizet teljesen főzzük el róla.

A tésztát 8 részre osztjuk, egyenként kerek lapokra nyújtjuk. Megtöltjük a fenti töltelékkel, gombócokat formálunk belőlük.

A gombócokat a zárásukkal lefelé egymás mellé tesszük egy serpenyőbe. Megszórjuk szezámmaggal, 1-2 percig közepes lángon sütjük őket. Majd kb. 2 dl vizet öntünk rá, lefedjük, és teljes lángon a keletkező gőzben 7-8 perc alatt megfőzzük.

Langyosan vagy melegen bazsalikomos paradicsomszósszal tálaljuk.

Megjegyzés

Barátnőm eredeti receptje nem húsos-paradicsomos töltelékkel volt, de a családom húsevő, így átvariáltam. Gyakorlatilag bármivel tölthető a tészta, akár hússal, akár zöldségekkel, az elkészítése ugyanez marad.

A recept 8 gombóc elkészítéséhez elég, de ha nem szeretjük a vastag tésztát vagy a nagy gombócokat, akár 12-16 gombóc is kikerül ebből az adagból.

Ízlés szerint a tésztához gyúrhatunk 1 tojást is, szebb lesz a színe és lágyabb az állaga.
- nagyika

Ezek is érdekelhetnek

Friss