Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Húsos gombóc, ahogy a nagyi készíti - íme Horváth Éva kedvence

default user icon
MME
Valami egzotikus fogást várnánk tőle, Horváth Éva viszont egy klasszikus recepttel állt elő.

Éva elmesélte, hogy a gyerekkorát idézi ez a recept, ezért minden ünnepre, például születésnapjára is ezt kéri a otthon. Bár imádja a húsos gombócot, ő maga ritkán készíti, mert eléggé időigényes. A mindennapokban inkább szárnyasokat süt-főz vagy összedob egy salátát.

Íme a húsos gombóc receptje:

Hozzávalók (4 személyre):

A töltelékhez:

1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
500 g felkockázott sertéscomb
1 kiskanál só
őrölt fekete bors
édes-nemes paprika

A tésztához:

1 kg burgonya
300 g liszt
2 db tojás
1 evőkanál olaj
1 csipet szerecsendió
1 csipet só
A szószhoz:
1 kis pohár tejföl

Elkészítési idő: 120 perc

Elkészítése:

1. A töltelékhez a felaprított hagymát pirítsuk üvegesre az olajon. Dobjuk rá a húst, és pirítsuk fehéredésig. Ízesítsük a sóval, 1-1 késhegynyi borssal és édes-nemes paprikával, majd öntsünk alá némi vizet, és fedő alatt főzzük puhára a pörköltet. Ha kihűlt, daráljuk le.

2. A tésztához a krumplit héjastul főzzük meg, majd a héj lehúzása után törjük finomra. Gyúrjuk össze a liszttel, a tojásokkal és az olajjal, ízesítsük a szerecsendióval, a sóval, és ha kell, tömörítsük még egy kicsi liszttel. Nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, és vágjuk fel kb. 8 cm-es négyzetekre.

3. Minden tésztadarabra tegyünk a pörköltből, és a tenyerünkkel formázzuk meg a gombócokat úgy, hogy a tészta mindenütt befedje a tölteléket. Kb. 10 perc alatt főzzük meg mindet lobogva forró, enyhén sós vízben.

4. A megmaradt tölteléket a felfogott pörköltlével együtt keverjük ki a tejföllel, és ezzel leöntve kínáljuk a gombócokat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss