Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Húsok gyümölccsel

Sok étterem sok ételén kötelező dekoráció egy szelet narancs, jobb esetben kicsit bevágva, megtekerve, petrezselyemmel, sárgarépával megtoldva. Sosem értettem, mit keres egy rántott szelet vagy bármilyen étel mellett, amiben nincs narancs, nincs gyümölcs?

Következzék néhány húsétel, amit gyümölccsel együtt sütünk-főzzünk. 

Őszibarack

Legegyszerűbb az őszibarackos-sajtos hússzelet. Ez a hús lehet csirke, pulykamell, sertés, meg persze borjú is, fontos, hogy nem túl nagy, csont nélküli szeletek legyenek. Sózzuk, borsozzuk, kicsit lisztezzük, és elősütjük. Én olaj-vaj kombinációban szoktam, de ez ízlés kérdése. A sült szeleteket félretesszük, és ugyanebben a serpenyőben kicsit megpirítjuk a konzerv őszibarackokat. Természetesen friss barack is lehet, de az nincs túl hosszú ideig, sosem lesz olyan szép, mint a konzerv, és főleg nincs olyan sok leve. Őszibarack helyett ananászt is használhatunk, annak is sok leve van a dobozban, erre pedig itt szükségünk van. Egy tűzálló edénybe lerakjuk a húsokat, rá reszelt vagy vékony szelet füstölt sajtot, és rá az őszibarackot. A sok lét még kevés tejszínnel  elkeverjük, picit együtt főzzük, majd ráöntjük a húsra, és az egész mehet a forró sütőbe 15-20 percre. Krumplipürével tálaljuk.   Gyerekek általában nagyon szeretik, de felnőttek sem szoktak panaszkodni.

Ananász

Az ananászos-spárgás pulykához a húst kis darabokra vagdaljuk, fűszerezzük, vajon vagy vaj-olívaolaj keveréken fehéredésig sütjük. Kinyitunk egy spárga és egy darabolt ananász konzervet, mindkettő levét egy kis fehérbor kíséretében hozzáöntjük, és főzzük, amíg a hús megpuhul. Sok idő nem kell neki. Ekkor hozzáadjuk a feldarabolt ananászt és spárgát, és kis pohár tejszínt öntünk hozzá. Még 1-2 perc, és lehet is tálalni, rizzsel vagy krumplipürével. Igazán nagyon egyszerű, és mindenki szereti.

Aszalt szilva

Következzen két étel kacsával, ezek már kicsit bonyolultabbak, de egyik sem ördöngösség.

Kacsacombok aszalt szilvával... 4 combot megpirítunk, épp csak pici olajban, mert aztán rengeteg zsír kifolyik belőle. Szép sötétre sütjük, miközben forgatjuk, hogy minden oldala süljön. A zsír nagy részét leöntjük (ezt majd a hagymás krumplihoz használjuk), hagymát párolunk a zsírban, majd felöntjük jócskán vörösborral, és beleteszünk 20 dkg aszalt szilvát. Fűszerezzük, és betoljuk a sütőbe. Alacsony, 100 fok körüli hőmérsékleten 3 órán át sütjük. A végén a csontról szinte leolvad a hús, a szilva pedig krémesre sül. Pompás! A maradék zsírban hagymát dinsztelünk, majd beletesszük az összetört főtt krumplit, ez külön élvezet lesz.

Narancs

A narancsos kacsamellhez a mellek bőrös oldalát keresztben bevagdaljuk, és serpenyőben, erős lángon 5 percig sütjük, majd 2 percig a másik, lapos oldalát - és lehetőség szerint a rövid oldalakat is. Ezután a húsokat sózás, borsozás után bekenjük narancslekvárral. Nem tévedés! Melléöntjük egy narancs kicsavart levét és egy másik kifilézett (tehát a gerezdek elválasztó hártyáitól megszabadított) húsát. Ehhez is jöhet egy kis félédes fehérbor (a vörösbot általában jobb főzni, de itt a színe nem lesz szép tőle), és rövid ideig, kb. 10 percig sütjük 200 fok körüli sütőben. Ennyi bőven elég neki, hosszabb idő után kemény lesz, legfinomabb akkor, ha szép rózsaszínű a kacsamell.

Van még sok gyümölcsös hús, lehet bátran kísérletezni!

Még több húsétel gyümölccsel a Mindmegettén >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss