Részletes receptkereső »

RECEPT

« vissza

Húsleves

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Húsleves

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 198
  • Elküldve: 51

Hozzávalók:

  • 1 kg színhús
  • 50 dkg csont
  • 50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé)
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10-15 szem bors
  • 1 körömnyi cseresznyepaprika
  • 1 csapott mokkáskanál sáfrányos szeklice
  • 1 csokor petrezselyem
  • 15 dkg kelkáposzta
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 10-15 dkg levelestészta

Elkészítés:

Minden hozzávalót alaposan megmosunk, megtisztítunk.
Egy nagyobb fazék aljára fektetjük a szétütött csontokat, arra a 3-4 darabba vágott húst, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy jócskán (4-5 ujjnyira) ellepje. Forrásig hevítjük - a régi hagyománnyal szemben nem habozzuk le, mert oda az értékes fehérje, leülepszik szépen az a hab magától, nem lesz zavaros tőle a leves! -, hozzáadjuk (teatojásba zárva) a szemes borsot, a fokhagymát, a sáfrányos szeklicét - gyönyörű színt ad a levesnek! -, a cseresznyepaprikát, a hagymát egészben és egy kevés sót. Fedő nélkül, lassú forralással, gyöngyöztetve fél óráig főzzük. Ezután beletesszük a hasábokra vágott zöldségeket, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben, a csokorban hagyott petrezselymet, és további lassú gyöngyöztető forralással, fedő nélkül az egészet puhára főzzük.
Enyhén sós vízben megfőzzük a levestésztát, leszűrjuk, egy kevés húslevest merünk rá, és melegen tartjuk.
Ezután következik a művészet: a húsleves felszínéről eltávolítjuk a zsiradékot; a nagyját egyszerűen kanállal, a *kisebbjét* itatóspapírral vagy papírszalvétával, majd sűrű szövésű szitakanálon keresztül, merőkanállal - éppen csak szelíden megbillentve a fazekat, hogy fel ne zavarosítsuk a levest! - előmelegített levesestálba szűrjuk.
A tésztát a forró leveshez adjuk, külön tálon kínáljuk a zöldséget és a húst, amelyet fogyaszthatunk a leveshez, vagy utána, második fogásként is különféle mártásokkal.

Fontos:
-a levest nem szabad megkavarni, mert zavaros lesz!
-azért kell egy kicsivel több vízzel feltenni, mert a főzés közben elpárolgott folyadékot utólag nem ajánlatos vízzel pótolni;
-ha azt akarjuk, hogy a leves ízletesebb legyen, hideg vízbe tegyük fel főni a húst, így jól kioldódnak belőle az ízek, mert a rostok nyitottak maradnak;
-ha a hús zamata fontosabb, forrásban lévő vízbe tesszük, ami a rostokat hirtelen összekapja, és a húsban marad az ízek java.

Megjegyzés:
-Általában előző este szoktam elkészíteni, éjszakára hűvösre teszem, így másnap a fagyos zsiradékot maradéktalanul el lehet távolítani a tetejéről.
- A sóval bánjunk csínján, mert másnapra a leves sósabb lesz, mint frissen főztében érezzük.
- A tésztát nem teszem bele a levesbe, külön tálalom, mert ha van maradék, a tészta egyfelől megdagad és felszívja a levest, másfelől előfordulhat, hogy másnapra megsavanyítja.
- A húslevest 1-2 napnál tovább nem tanácsos tárolni; a zöldségeket és a húst mindig külön edényben tegyük el.
- Gyakorlatilag bármely húsból főzhetünk húslevest - az alapreceptben felsorolt hozzávalókból és módon-, a lényeg az, hogy a hús ne legyen nagyon zsíros, ámde lehetőleg csontos legyen. Ha mégsem, főzzünk bele néhány marha- vagy borjúcsontot, mert sokkal ízletesebb lesz tőle.
- A vadhúsból, ürühúsból (bárányból, birkából) készített levest erőteljesebben fűszerezhetjük, pl. borókabogyó, babérlevél, szerecsendió, cayenne bors hozzáadásával.

Megjegyzés:

Jó étvágyat!

A receptet Kokmar küldte. Köszönjük!

Ajánlott receptek



Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 3 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2014. október 18. (szombat) 17:36
    Eddig bármilyen húsból készítettem el, mindig nagyon finom lett ez a leves. Szerintem ez a kedvencünk :)
Receptválogatás
Tavaszi receptverseny 2015.
Receptversenyünk véget ért, itt láthatjátok a beküldött finomságokat.
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Magyaros sült csirkecomb újkrumplival Magyaros sült csirkecomb újkrumplival
Lecsós karajszelet párolt rizzsel Lecsós karajszelet párolt rizzsel
Salátafőzelék buggyantott tojással Salátafőzelék buggyantott tojással
Szilvalekváros és sajtos kelt kifli Szilvalekváros és sajtos kelt kifli
Hideg vörösboros szamóca leves tejszínhabbal, mentával Hideg vörösboros szamóca leves tejszínhabbal, mentával
Medvehagyma főzelék zöldségesen Medvehagyma főzelék zöldségesen
Libatöpörtyűs pogácsa az Édes nagyik konyhájából Libatöpörtyűs pogácsa az Édes nagyik konyhájából
Grillázstorta az Édes nagyik konyhájából Grillázstorta az Édes nagyik konyhájából
Rizike az Édes nagyik konyhájából Rizike az Édes nagyik konyhájából
Kelt tésztás húsos batyu az Édes nagyik konyhájából Kelt tésztás húsos batyu az Édes nagyik konyhájából
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124518_salataizesitok_top_110.jpg 4 olaj és 3 ecet, amivel tökéletes lesz a salátád

A friss tavaszi saláta elképzelhetetlen olaj és ecet nélkül. Még pikánsabb lesz az étel, ha fűszeres vagy különleges fajtákkal…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124514_bebipapi_110.jpg Így nem szokhat rá a gyerek az édességre - hasznos tippek

Az első életévek meghatározóak az étkezési szokások kialakulásában. Minél később ismerkedik meg gyermeked a finomított cukorral,…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124510_egeszseges_nassolas_110.jpg Vigyázz, hogy mit eszik a gyerek két étkezés között!

A nass a kicsiknél nem bűnös, sokkal inkább fontos és szükséges dolog, hiszen a gyerekek gyomra jóval kisebb térfogatú, így a…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124501_pezsgo_110.jpg Diéta partikirálynőknek: fogyókúra pezsgővel! 

Nem kell lemondanod a bulikról csak azért mert fogyókúrázni akarsz. Megoldás: a pezsgődiéta! 

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124488_sor_mi_tobb_110.jpg Sör mi több: új szezont nyit a Sörszövetség

Egybekelt a sör és a modern magyar gasztronómia. A páratlan páros a Magyar Sörgyártók Szövetsége májusi szezonnyitó eseményén…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124493_elso_1000_nap_110.jpg Sokkoló! Az elhízás 15 évvel is megrövidítheti az életünket

Az egyik legsúlyosabb népbetegség hazánkban az elhízás, amely számos további betegség okozója lehet. Egy felmérés szerint a kóros…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124500_csokipohar_diy_fb.jpg Csokipohár 10 perc alatt - videó!

Eb, aki a poharát meg nem eszi - mondhatnánk Mátyás király után szabadon kedves vendégeinknek, akiknek a vaníliafagylaltot - vagy…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124491_FiniMiniCsirkesonka_3D_110.jpg Uzsonnakedvenc a legkisebbeknek

Tavasztól, a már népszerű Fini Mini pulykapárizsi a gyermekek kezeinek méretéhez igazított, megújult formában és a csemegepultban…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
Mindmegette Piactér
előző recept
következő recept