Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Húsleves oldalasból grízgaluskával

120 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 60 dkg sovány sertésoldalas
  • kb. 30 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, darabka zeller és karalábé)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál egész feketebors
  • szárított lestyánlevél teatojásba zárva
  • 1 szűk teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 paprika – ízlés szerint lehet csípős is
  • 1 paradicsom
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • csokorba kötött petrezselyem és zeller zöldje
  • Levesbetétnek:
  • 1 nagy tojás
  • kb. 5 dkg búzadara
  • aprított petrezselyem - elmaradhat
  • őrölt bors

Elkészítés

Elkészítés: Az oldalast a csontok mentén feldarabolom, felteszem kb. 1,7 liter hideg vízben. Lassan felfőzöm, a keletkezett habot fémszűrővel leszedem, majd hozzáadom a hosszában nagyujjnyira felaprított sárga- és fehérrépát, a zeller- és karalábédarabot, valamint a többi hozzávalót. Lassú főzéssel főzöm - éppen csak mozogjon a leves teteje – kb. 1,5-2 órát, közben - ha szükséges - utána fűszerezem.

A grízgaluskához a tojást jó habosra verem villával, a búzadarát laza mozdulatokkal elkeverem benne az őrölt borssal, sóval, petrezselyemmel, és néhány percig pihetetem.

A levesből a paprikát, paradicsomot, zöldcsokrot kiveszem, a daragaluskát a forró levesben megmelegített kanállal beleszaggatom. Lassan főzöm kb. 10 percig, ameddig galuskák megfőnek.

Tálalásnál kb. egyenlő arányban merem a galuskákat, a zöldségekkel, húsdarabokkal ízlés szerint. Fogyaszthatjuk a húst külön is, ecetes tormával vagy mustárral.

Megjegyzés

Grízgaluska helyett főzhetünk ki hozzá apró száraz tésztát is levesbetétnek. - gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss