Elkészítés: Az oldalast a csontok mentén feldarabolom, felteszem kb. 1,7 liter hideg vízben. Lassan felfőzöm, a keletkezett habot fémszűrővel leszedem, majd hozzáadom a hosszában nagyujjnyira felaprított sárga- és fehérrépát, a zeller- és karalábédarabot, valamint a többi hozzávalót. Lassú főzéssel főzöm - éppen csak mozogjon a leves teteje – kb. 1,5-2 órát, közben - ha szükséges - utána fűszerezem.
A grízgaluskához a tojást jó habosra verem villával, a búzadarát laza mozdulatokkal elkeverem benne az őrölt borssal, sóval, petrezselyemmel, és néhány percig pihetetem.
A levesből a paprikát, paradicsomot, zöldcsokrot kiveszem, a daragaluskát a forró levesben megmelegített kanállal beleszaggatom. Lassan főzöm kb. 10 percig, ameddig galuskák megfőnek.
Tálalásnál kb. egyenlő arányban merem a galuskákat, a zöldségekkel, húsdarabokkal ízlés szerint. Fogyaszthatjuk a húst külön is, ecetes tormával vagy mustárral.