Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hűsítő leves kovászos uborkából

A kovászos uborka az egyik legnépszerűbb nyári savanyúság – házilag is könnyedén elkészíthető, de piacokon is nagyon jó minőséghez lehet hozzájutni. Jólesik sültek mellé, halakhoz, paprikás krumplihoz, salátákba, vagy csak úgy magában, néhány falat sajt mellé… De talán kevesen gondolnák, milyen nagyszerű hideg leves alkotója lehet!

A remek ízek és ételek kedvelői jó ideje tudják: ha a Balaton-parton járnak, a balatonszemesi Kistücsök Éttermet nem lehet (de nem is érdemes) elkerülni!

A könnyen megközelíthető étterem és hangulatos kerthelyisége valóságos íz-kalandtúra helyszíne. A szezonalitásra, friss alapanyagokra, de a magyaros és regionális ízekre egyaránt nagy hangsúlyt helyező étlap olvastán is szinte azonnal kedve támad az embernek minél több fogást kipróbálni, hisz minden ételt új felfogásban, izgalmas kombinációban kínál a séf és munkatársai. Az ínycsiklandó tálaláshoz társuló kifogástalan felszolgálás és rendkívül kellemes légkör olyan természetességgel párosul, hogy szinte az az érzése támad az embernek, mintha régi barátokhoz érkezne vendégségbe – azzal a különbséggel, hogy itt természetesen a vendég fizet a jóltartásért.

Tekintettel a nagy melegre, ott jártunkkor könnyű ebédet rendeltünk – a méltán híres borkínálatról ugyan nem tudtunk impulzusokat gyűjteni, de már a vendégváró falatkák megpillantásánál biztosak voltunk benne: a Kistücsök hírét a valóság messze felülmúlja.

Az előételként kóstolt kétféle hideg leves pedig minden túlzás nélkül a nap legjobb választásának bizonyult. A hideg paradicsom-paprika leves, mely kenyérrel sűrítve, szalonnaropogóssal érkezett, a sültpaprika határozott, mégsem tolakodó dominanciájával is ízeiben kiegyensúlyozott, kellemes fogás. A jéghideg kovászosuborka-leves azonban a legüdítőbb sós-savanykás előételnek bizonyult, melyet az utóbbi időben kóstoltunk. A helyben készült kenyérrúddal tálalt levesben a kovászos uborkát csak enyhén fűszerezték, kevés tejföllel turmixolták selymessé, a tetejére leheletnyi olívaolajat permeteztek – az ízharmónia pompásra sikerült!

A főételként fogyasztott kitűnő pisztrángfilé vegyes zöldségkörettel szemet gyönyörködtető, de az ízletes paradicsom- és hagymakockák, valamint a tökéletesre pirított cukkinikockák mellé társított csicseriborsó aránya és dominanciája kissé túlzónak bizonyult.

A ropogós kecskesajt rizspiláffal és ízléses üvegpohárba komponált uborkasalátával szintén jó választás volt: a szinte krémes piláf határozott fűszerezéséhez tökéletesen illeszkedtek a krémes sajtkockákat rejtő (csak halkan: a kívánatosnál egy leheletnyivel kevésbé) ropogós rétestésztacsomagok, melyekhez üdítő volt a paprikával is színesített, enyhe ízvilágú saláta.

A bor- mellett a desszertkínálat kóstolgatásáért is jó volna ellátogatni még a nyáron Balatonszemesre, mert a bőséges fogások után erre sajnos már nem maradt kapacitás, de a szomszédos asztaloknál felszolgált házi készítésű, gyümölcsös morzsán kínált levendulafagylalt lenyűgöző látványa azóta sem hagy nyugodni… Miként az osztatlan lelkesedéssel fogyasztott kovászosuborka-leves sem!

Ezért aztán kikísérleteztem saját variációmat erre a kitűnő, főzés nélkül készíthető nyári fogásra, melyben friss rozmaring és petrezselyemzöld is helyet kapott. Részben a frissesség fokozására és az ízharmónia tökéletesítésére, részben pedig a leves színhatásainak Habliliom Könnyed Konyhájában komfortos megvalósítására. Az eredmény egy olyan egyszerűen elkészíthető és frissítő fogás lett, mely (immár többszöri kóstolást követően) nagy eséllyel pályázik a szezon slágere címre a konyhában...

A siker kulcsa egyszerű: csak nagyon jó minőségű és azonosan hideg hőmérsékletű alapanyagokat célszerű felhasználni.
 
Így készül:

Kovászosuborka-leves – friss zöldfűszerekkel

Hozzávalók 7 dl leveshez:
35 dkg kovászos uborka
1,5 dl az uborka levéből
2,5 dl hideg zöldségalaplé
2 evőkanál görög joghurt (tejföllel is helyettesíthető)
1 nagy csokor friss petrezselyemzöld
2 kisebb ágacska rozmaring
Ízlés szerint: frissen őrölt bors, ha szükséges: kevés só

Elkészítés: A kovászos uborkát, az alaplevet és a joghurtot felhasználásig hűtőszekrényben tárolom. A petrezselymet durvára vágom, a rozmaringágakról eltávolítom a leveleket, melyeket szintén felaprítok. Az uborkákat nagyjából 1,5 cm-esre kockázom.

Turmixgép poharába halmozom a zöldségeket, felöntöm folyadékokkal, hozzákanalazom a joghurtot, beleőrlöm a borsot, és erős fokozaton leturmixolom, kóstolást követően - ha szükséges - ízesítem, az uborka minőségétől függően a folyadékokat pótolom. A kész levest sűrű szövésű szűrőn átpasszírozom, fogyasztásig hűtőszekrényben tárolom.

Aki a sós-savanyú és a frissítő ízek üdítő harmóniáját keresi, ezt a levest vétek lenne kihagynia!

Az inspirációért, a remek nyári fogásokért és a vendégszerető kiszolgálásért külön köszönet a Kistücsök Étterem csapatának!

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss