Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Hűsítő finomságok: a legjobb gyümölcsös desszertek sütés nélkül

A meleg nyári napokon ugyan nincs kedvünk sütni, de árnyékba húzódva, kényelembe helyezkedve azért szívesen eszünk valami finomat. Ez az ellentmondás könnyedén feloldható, köszönhetően a sokféle, sütés nem igénylő finomságnak.

A sütő bekapcsolását mellőző édességek legnagyobb csoportját a pohárkrémek jelentik, amelyek látványosak, elronthatatlanok és nagyon könnyen szezonálissá tehetők. Sőt, ezeknél a desszerteknél még az egészségtudatosság is igen könnyen megvalósítható, ha odafigyelünk a felhasználásra kerülő alapanyagokra.

Mindenek alfája: a gyümölcsös pohárkrém

A pohárkrém alapját adó krém esetében kitűnő választás lehet a görög joghurt, amelynek a sima joghurttal ellentétben sokkal jobb állaga van, de natúr sajtkrémeket, mascarponét vagy akár tejfölt is használhatunk a krémekhez. A puding szintén klasszikus alapeleme a házi pohárkrémeknek, itt dolgozhatunk bolti anyagokkal, de kis időráfordítással (és némi főzéssel) mi magunk is elkészíthetjük az E-mentes pudingunkat. A krém tartását fixálhatjuk egy kevés zselatinnal (mint az olasz panna cotta esetében), de a most divatos és valóban zseniális chia magból is keverhetünk bele egy keveset.

Desszertek >>>

A pohárkrém krémjének ízesítésének csak a fantáziánk szab határt. A krémet édesíthetjük/ízesíthetjük lekvárral, gyümölcsvelővel, jó minőségű szörppel, keverhetünk hozzá olvasztott csokoládét, kávét, mogyorókrémet. Az extra textúra kedvéért adhatunk hozzá darált vagy tört csonthéjasokat, csokoládéforgácsot (ha azt szeretnénk, hogy a forgács szépen megmaradjon, akkor a sajtszeletelővel leszelt forgácsokat rövid időre tegyük be a mélyhűtőbe, mielőtt a krémhez kevernénk).

Desszertek sütés nélkül >>>

Az így kapott krémet rétegezhetjük egymással, felvert tejszínnel, gyümölccsel, tehetünk a szintek közé babapiskótát, tört kekszet, egy kevés granolát vagy más típusú müzlit, esetleg amaretti kekszet, maradék piskótából kiszúrt korongokat. Az elkészített pohárkrémeknél ezután már csak arra kell várni hogy a hűtőben minden szint íze összeérjen, s utána kínálhatjuk is. A pohárkrémeknél megalkotott krémekkel nem csak tálkákat tölthetjük meg, hanem elkészíthetjük velük az ismert és kedvelt süteményeinket is.

Családi gyümölcskrémek

Pohárkrémet készíthetünk nagy kiszerelésben is, ezt az angolok trifle-nek hívják. A krémmel, tejszínhabbal, tésztaréteggel gazdagon megpakolt, idénygyümölcsökkel szintén megtöltött tálakat előszeretettel kínálják a családi ebédek végén, vagy baráti teázások megkoronázásaként. Valóban leegyszerűsíti az életet, főleg, ha nem tudjuk pontosan, hogy hány emberre is készüljünk desszerttel.

Zöldség- és gyümölcshatározó >>>

Ugyancsak ezt a cél szolgálja a tiramisu nyári kistestvére, ahol a kávét citromlikőr helyettesíti. A citrusos tiramisu rendkívül frissítő és nagyon könnyen elkészíthető.

Joghurttorták és sajttorták a hűtőből

A joghurttorták/sajttorták esetében is bármilyen krém kerülhet az alapra. A piskótatésztás vagy tört kekszet, esetleg tört magvakat tartalmazó alapra kerülő krém esetében nagyon fontos az állag, itt nem egy pohárból vagy tálból kanalazzuk ki a végeredményt, úgyhogy feltétlen tegyünk bele valamilyen zselírozó anyagot, zselatint vagy agar-agart. A krémbe és a krém tetejére is kerülhet gyümölcs, csupán arra ügyeljünk, hogy a krém biztosan megálljon, miután lepattintjuk róla a forma oldalát.

A mélyhűtő titka: házi fagylalt

A házilag készített fagylalt az egyik legjobb megoldás a nyári melegben. Elkészítéséhez jó ha rendelkezünk egy-két bevált recepttel. Érdemes kitapasztalni egy tejes alapú fagylalt és egy sorbet elkészítését, amelyet utána kedvünk szerint variálhatunk a kapható gyümölcsök függvényében.

Mindent a gyümölcsökről >>>

A fagylaltnál az alkoholra vigyázzunk, minél magasabb az alkoholtartama, annál nehezebben köt meg. Fagylaltgép nélkül is készíthetünk fagylaltot, a lényeg az, hogy kellő gyakorisággal keverjük át a fagyasztóból kivett krémet, így törve meg a fagylalt szerkezetét, ezzel téve egyre krémesebbé azt. Ennél egyszerűbb, ha a jégkrémkészítő formákat töltjük fel gyümölcsvelővel, gazdag gyümölcslével vagy gyümölccsel elkevert joghurttal.

Gyümölcszselé, a szín tiszta gyümölcsös élvezet

A zselírozó anyagokra abban az esetben is szükségünk lehet, ha a friss gyümölcsből, gyümölcsvelőből és gyümölcsléből zselét szeretnénk készíteni. Ha vannak kisebb kiszúró formáink, akkor ebből a zseléből klassz gumicukor készíthető, egyéb esetben ezzel a zselével fejezhetjük be a pohárkrémeinket, vonhatjuk be a sajttortákat, vagy adhatunk esztétikus külsőt a joghurttorták számára, sőt kisebb kocsonyaformákba is önthetjük, sok-sok friss gyümölcs kíséretében.

Gyümölcssaláta rafináltan

A hideg, gyümölcsös desszertek sorába tartozik a gyümölcssaláta is, amely nem feltétlen jelenti csak azt, hogy nagyobb mennyiségű különféle gyümölcs landol egy tálban. A gyümölcssaláták megkomponálásában fontos szerepet kaphatnak a különféle fűszerek, az alkohol, a magolajak (pl. mogyoró- vagy dióolaj), illetve a balzsamkrémek, balzsamecetek is, amelyekből remek dresszingeket keverhetünk ki, de krémes, tejszín alapú önteteket is kreálhatunk hozzá.

Tippek, trükkök, praktikák >>>

Bátrabbak zöldsalátával, madárbegysalátával, rukkolával és sajttal kombinált gyümölcssalátákat is készíthetnek, bár ezek már csak érintőlegesen tartoznak az édesség kategóriába.

Tányérdesszertek, sok gyümölccsel

Ha a főzőlapon sütést nem tekintjük klasszikus értelembe vett sütésnek, akkor a sütés nélküli gyümölcsös desszertek közé számíthatjuk még a palacsintából, amerikai palacsintából, gofriból készített tányérdesszerteket is, ahol a tésztát lekvárral, gyümölcsvelővel, különféle krémekkel, tejszínhabbal, friss gyümölcsökkel koronázva kínáljuk a családnak vagy a vendégeinknek.

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin