Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hűsítő finomságok: a legjobb gyümölcsös desszertek sütés nélkül

A meleg nyári napokon ugyan nincs kedvünk sütni, de árnyékba húzódva, kényelembe helyezkedve azért szívesen eszünk valami finomat. Ez az ellentmondás könnyedén feloldható, köszönhetően a sokféle, sütés nem igénylő finomságnak.

A sütő bekapcsolását mellőző édességek legnagyobb csoportját a pohárkrémek jelentik, amelyek látványosak, elronthatatlanok és nagyon könnyen szezonálissá tehetők. Sőt, ezeknél a desszerteknél még az egészségtudatosság is igen könnyen megvalósítható, ha odafigyelünk a felhasználásra kerülő alapanyagokra.

Mindenek alfája: a gyümölcsös pohárkrém

A pohárkrém alapját adó krém esetében kitűnő választás lehet a görög joghurt, amelynek a sima joghurttal ellentétben sokkal jobb állaga van, de natúr sajtkrémeket, mascarponét vagy akár tejfölt is használhatunk a krémekhez. A puding szintén klasszikus alapeleme a házi pohárkrémeknek, itt dolgozhatunk bolti anyagokkal, de kis időráfordítással (és némi főzéssel) mi magunk is elkészíthetjük az E-mentes pudingunkat. A krém tartását fixálhatjuk egy kevés zselatinnal (mint az olasz panna cotta esetében), de a most divatos és valóban zseniális chia magból is keverhetünk bele egy keveset.

Desszertek >>>

A pohárkrém krémjének ízesítésének csak a fantáziánk szab határt. A krémet édesíthetjük/ízesíthetjük lekvárral, gyümölcsvelővel, jó minőségű szörppel, keverhetünk hozzá olvasztott csokoládét, kávét, mogyorókrémet. Az extra textúra kedvéért adhatunk hozzá darált vagy tört csonthéjasokat, csokoládéforgácsot (ha azt szeretnénk, hogy a forgács szépen megmaradjon, akkor a sajtszeletelővel leszelt forgácsokat rövid időre tegyük be a mélyhűtőbe, mielőtt a krémhez kevernénk).

Desszertek sütés nélkül >>>

Az így kapott krémet rétegezhetjük egymással, felvert tejszínnel, gyümölccsel, tehetünk a szintek közé babapiskótát, tört kekszet, egy kevés granolát vagy más típusú müzlit, esetleg amaretti kekszet, maradék piskótából kiszúrt korongokat. Az elkészített pohárkrémeknél ezután már csak arra kell várni hogy a hűtőben minden szint íze összeérjen, s utána kínálhatjuk is. A pohárkrémeknél megalkotott krémekkel nem csak tálkákat tölthetjük meg, hanem elkészíthetjük velük az ismert és kedvelt süteményeinket is.

Családi gyümölcskrémek

Pohárkrémet készíthetünk nagy kiszerelésben is, ezt az angolok trifle-nek hívják. A krémmel, tejszínhabbal, tésztaréteggel gazdagon megpakolt, idénygyümölcsökkel szintén megtöltött tálakat előszeretettel kínálják a családi ebédek végén, vagy baráti teázások megkoronázásaként. Valóban leegyszerűsíti az életet, főleg, ha nem tudjuk pontosan, hogy hány emberre is készüljünk desszerttel.


Ugyancsak ezt a cél szolgálja a tiramisu nyári kistestvére, ahol a kávét citromlikőr helyettesíti. A narancsos tiramisu rendkívül frissítő és nagyon könnyen elkészíthető.

Joghurttorták és sajttorták a hűtőből

A joghurttorták/sajttorták esetében is bármilyen krém kerülhet az alapra. A piskótatésztás vagy tört kekszet, esetleg tört magvakat tartalmazó alapra kerülő krém esetében nagyon fontos az állag, itt nem egy pohárból vagy tálból kanalazzuk ki a végeredményt, úgyhogy feltétlen tegyünk bele valamilyen zselírozó anyagot, zselatint vagy agar-agart. A krémbe és a krém tetejére is kerülhet gyümölcs, csupán arra ügyeljünk, hogy a krém biztosan megálljon, miután lepattintjuk róla a forma oldalát.

A mélyhűtő titka: házi fagylalt

A házilag készített fagylalt az egyik legjobb megoldás a nyári melegben. Elkészítéséhez jó ha rendelkezünk egy-két bevált recepttel. Érdemes kitapasztalni egy tejes alapú fagylalt és egy sorbet elkészítését, amelyet utána kedvünk szerint variálhatunk a kapható gyümölcsök függvényében.

A fagylaltnál az alkoholra vigyázzunk, minél magasabb az alkoholtartama, annál nehezebben köt meg. Fagylaltgép nélkül is készíthetünk fagylaltot, a lényeg az, hogy kellő gyakorisággal keverjük át a fagyasztóból kivett krémet, így törve meg a fagylalt szerkezetét, ezzel téve egyre krémesebbé azt. Ennél egyszerűbb, ha a jégkrémkészítő formákat töltjük fel gyümölcsvelővel, gazdag gyümölcslével vagy gyümölccsel elkevert joghurttal.

Gyümölcszselé, a szín tiszta gyümölcsös élvezet

A zselírozó anyagokra abban az esetben is szükségünk lehet, ha a friss gyümölcsből, gyümölcsvelőből és gyümölcsléből zselét szeretnénk készíteni. Ha vannak kisebb kiszúró formáink, akkor ebből a zseléből klassz gumicukor készíthető, egyéb esetben ezzel a zselével fejezhetjük be a pohárkrémeinket, vonhatjuk be a sajttortákat, vagy adhatunk esztétikus külsőt a joghurttorták számára, sőt kisebb kocsonyaformákba is önthetjük, sok-sok friss gyümölcs kíséretében.

Gyümölcssaláta rafináltan

A hideg, gyümölcsös desszertek sorába tartozik a gyümölcssaláta is, amely nem feltétlen jelenti csak azt, hogy nagyobb mennyiségű különféle gyümölcs landol egy tálban. A gyümölcssaláták megkomponálásában fontos szerepet kaphatnak a különféle fűszerek, az alkohol, a magolajak (pl. mogyoró- vagy dióolaj), illetve a balzsamkrémek, balzsamecetek is, amelyekből remek dresszingeket keverhetünk ki, de krémes, tejszín alapú önteteket is kreálhatunk hozzá.

Bátrabbak zöldsalátával, madárbegysalátával, rukkolával és sajttal kombinált gyümölcssalátákat is készíthetnek, bár ezek már csak érintőlegesen tartoznak az édesség kategóriába.

Tányérdesszertek, sok gyümölccsel

Ha a főzőlapon sütést nem tekintjük klasszikus értelembe vett sütésnek, akkor a sütés nélküli gyümölcsös desszertek közé számíthatjuk még a palacsintából, amerikai palacsintából, gofriból készített tányérdesszerteket is, ahol a tésztát lekvárral, gyümölcsvelővel, különféle krémekkel, tejszínhabbal, friss gyümölcsökkel koronázva kínáljuk a családnak vagy a vendégeinknek.

Ezek is érdekelhetnek

Friss