Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Húsgombócos káposzta

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 75 dkg vecsési savanyú káposzta
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 25 dkg füstölt kolbász
  • 15 dkg rizs
  • 2 tojás
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • őrölt kömény
  • őrölt pirospaprika
  • őrölt feketebors
  • 1 teáskanál egész feketebors
  • kb. 2 teáskanál majoránna
  • kb. 1 teáskanál borsikafű
  • Valamint:
  • kb. 4 evőkanál olaj
  • kb. 4 evőkanál liszt
  • A tálaláshoz:
  • tejföl

Elkészítés

Elkészítés: A káposztát - ha szükséges - átmossuk, kinyomkodjuk, ha hosszú szálú, akkor késsel átvágjuk a szálakat.

A szalonnát kipirítjuk, a zsírjában üvegesre dinszteljük az egyik vöröshagymát, meghintjük pirospaprikával, rátesszük a káposztát, és felengedjük kb. 1,5 liter vízzel. Fűszerezzük babérral, köménnyel, egész feketeborssal. Belekarikázzuk a füstölt kolbászt és felforraljuk. (A sóval vigyázzunk, mert a káposzta és a kolbász is sós!)

Közben a darált húst összekeverjük sóval, őrölt borssal, őrölt pirospaprikával, a tojásokkal, a megmosott, lecsepegtetett rizzsel, a másik finomra vágott vöröshagymával, a fokhagymával, és jól összedolgozzuk. A húsmasszából vizes kézzel nagyobb tojás méretű gombócokat ültetünk körbe a káposzta tetejére, és kb. 45 percig mérsékelt hőfokon főzzük (ne kevergessük!).

Az olajból és lisztből zsemleszínű rántást készítünk, kikeverjük kevés hideg vízzel.

A megfőtt gombócokat kiszedegetjük egy tálba, és a káposztát berántjuk. Fűszerezzük majoránnával, borsikafűvel.

Visszahelyezzük a gombócokat, és kb. 5 percig a rántással lassan készre forraljuk.

A tálaláshoz tejfölt kínálunk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss