A babot beáztatjuk. Répákat meghámozzuk, felkarikázzuk.
Vízben feloldjuk a leveskockákat, összekeverjük a paradicsomlével, beleszórjuk a petrezselyemlevelet, ízlés szerint sózzuk, és felforraljuk.
Hozzáadjuk a megpucolt és felkockázott vöröshagymát, felkarikázott répákat, és kb. 40 percig főzzük.
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és a levesbe tesszük a leszűrt babbal együtt, és még további 20 percig főzzük.
Húsgombóchoz: A zsemlét vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, és a darált húshoz adjuk. A fokhagymát belezúzzuk, ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a tojást. Jó alaposan összedolgozzuk. Diónyi gombócokat formázunk belőle. Olajjal kikent tepsibe helyezzük, kb. 20 percig sütjük. Kivesszük a tepsiből, belerakosgatjuk a gombócokat a levesbe, és még 15 percig együtt főzzük.