Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Húsgolyók meglepetés aszalt gyümölccsel

120 perc
mester
megfizethető

Elkészítés

Elkészítés: Előző nap a cseresznyét egy kis tálba helyezzük, ráöntjük a céklapárlatot, a barackot szintén tálba helyezzük, ráöntjük a sütőtök párlatot, a gyümölcsöket 1 éjszakára beáztatjuk.

Készítéskor a hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk, majd vajon üvegesre pirítjuk, és egy nagyobb tálba helyezzük (amiben a teljes húsmennyiség is el fog férni).

A tojásokat egy kis tálban felverjük, hozzákeverjük a tejszínt és a zsemlemorzsát. A húsokat a hagymához adjuk a tálba, majd a fűszereket és a sót is. Hozzáadjuk a zsemlemorzsás-tojásos masszát, és összegyúrjuk az egészet, amíg homogén masszát nem kapunk.

A masszából kb. 2 cm átmérőjű kis golyókat formázunk, a golyók közepére 1-1 szem a levéről leszűrt aszalt gyümölcsszemet teszünk, és gondosan visszazárjuk hússal (a sárgabarackot legalább félbe szükséges vágni).

Az elkészült golyókat vaj és olaj keverékén (50-50 % kb. 4 dl) serpenyőben rázogatva aranybarnára sütjük. A húsgolyókról a zsiradékot lecsepegtetjük és egy tálra halmozzuk. Önmagában baráti beszélgetésekhez kínáljuk.

Megjegyzés

Ha a masszából előbb azonos vastagságú hengereket formálunk, és a vastagsággal azonos szeletekre daraboljuk, könnyebben tudunk azonos méretű golyókat formálni.

Ha nem kívánjuk a teljes mennyiséget kisütni, a felét lefagyaszthatjuk, és későbbi időpontban szükség szerint frissen süthetjük (pl. váratlan baráti látogatáshoz). A hús lehet baromfihús is.

Húsgolyók egy kis meglepetéssel... A receptet Ledő Mónika barátnőmtől tanultam. - duludo

Ezek is érdekelhetnek