Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Humusz, a csicseris csemege

default user icon
SB
Most nem a szerves anyagokban gazdag feketeföldről, hanem egy finom krémről szól, melynek fő alkotórésze a csicseriborsó.
Mi a humusz?

Egy szendvicskrémnek vagy mártogatósnak is tökéletes étel, mely főtt, passzírozott csicseriborsóból, szezámpüréből (tahini), olívaolajból, citromléből, sóból, fokhagymából áll, régiónként más-más fűszerrel ízesítik még. Jól hangzik, ugye?

Humusz-eredet

A Közel-Keleten népszerű étel. A humusz szó jelentése eredetileg csicseriborsó, Humusz-bi-tahin-ként is találkozhatunk vele, ez szezámos csicseriborsó pürét jelent szó szerint. Írják hummusznak, hommosnak, houmus-nak is. Egyes források szerint az egyik legrégebben készített ételféleség, bár az első írásos forrás csak a 18. századi Damaszkuszban említi.

A csicseriborsó

A csicseriborsót több mint tízezer éve ismeri és fogyasztja az emberiség, már Palesztinában és Mezopotámiában is termelték. Vasban és C-vitaminban is gazdag, tartalmaz folsavat és B6-vitamint, proteineket és rostokat. A vegetáriánus táplálkozás híveinek is kedvelt étele.

Hogyan fogyasztjuk a humuszt?

Előételként leginkább - krémként kenyérrel, pitával. A meze nevű keleti étkezésnek is fontos része, ilyenkor falafellel, sült csirkével, hallal, padlizsánnal fogyasztják. Nyáron, amikor nincs kedvünk a meleg ételhez, különféle salátákkal kiegészítve tartalmas, de könnyű étel. Jól kiegészíti a paradicsom, az uborka, a koriander, a petrezselyem, a gomba, egész csicseriborsóval és olívával is szokták tálalni. Az arabok sokszor fult is fogyasztanak a humusz mellé, ez egy fava babból készült, elsősorban reggeli étel. A nyugati világban kekszekkel és tortilla csips-szel is tálalják. Lehet variálni sült paprikával, spenóttal, céklával.

Ha önálló ételként fogyasztanánk vagy vendégeknek szánjuk, süthetünk mellé szeletelt padlizsánt, készíthetünk korianderes répasalátát (reszelt répa, citromlé, olívaolaj, sok friss korianderzöld) vagy római köményes párolt répát, de jól illik hozzá a joghurtos padlizsánsaláta, sőt a szintén csicseriborsóból készülő falafel is.

Hogyan készül?

A legegyszerűbb csicseriborsó konzervet használni. Ha szárított csicserit használunk, áztassuk be éjszakára, és tegyünk a főzővizébe egy csipet szódabikarbonát. Még így sem számolhatunk rövid főzési idővel.

Kell még bele a fent említett tahini, amit szintén előállíthatunk otthon, ha megpirítjuk, daráljuk és ízesítjük a szezámmagot. Ezután a csicseriborsót és a szezámpürét olívaolajjal, citromlével, sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük, jól lehűtjük, és már ehetjük is. Adhatunk hozzá ízlés szerint őrölt borsot, pici mustárt, a római kömény is remek bele, de egy kis mentát is keverhetünk hozzá, ha frissebb ízre vágyunk.

Vannak variációi, Palesztinában és Jordániában elterjedt például a joghurtos humusz, amiben nincs szezámkrém, ezt joghurttal helyettesítik, az olívaolaj helyett pedig vajat használnak.

Hummusz házilag >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss