Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hot dog sztori: tényleg egy magyar találta fel a virslit kifliben?!

default user icon
MME
Az év hetedik hónapja hagyományosan a hot dog hava. Ebből az alkalomból íme 7 érdekes adat a világ egyik kedvenc streetfoodjáról. Zavaros eredettörténet, öntudatos szövetség és rengeteg kombinációs lehetőség: isten hozott a hot dog világában!
1. Lehet, hogy magyar ember találta fel a hot dogot.

Bár a hot dognál kevés amerikaibb ételt lehet elképzelni, eredettörténetét kutatva európai ősökre bukkanunk. Noha ennek a finomságnak nincs ismert feltalálója, a hot dog bölcsője alighanem Bécs vagy Frankfurt városában keresendő. A hozzávalók története pedig az ókorig nyúlik vissza.

A kolbászról az első említés Homérosz Ödüsszeiájában történik, de források szerint Gaius, Néró császár szakácsa is gyakran készítette az uralkodónak.

Ám az, hogy ki tette a húst először zsömlébe, már megoszlanak a vélemények. Bécsben úgy tartják, hogy az Osztrák-Magyar Monarchiából Chicagóba emigrált Emil Reichel és Samuel Ladany (azaz Ladányi Sámuel) voltak az értelmi szerzők. A két férfi az 1893-as Világkiállításon mutatták be kreációjukat, ahol akkora sikert arattak, hogy később saját húsfeldolgozó üzemet nyitottak, ami a mai napig működik Vienna Beef Company néven.

Azonban, szúrós tekintetekkel találkozhat az, aki ezt a történetet Frankfurtban meséli el. Ott ugyanis úgy tartják, hogy városukban már 1487-ben elkészült az első hot dog. De Coburg városa is önmagának vindikálja a jogot, hogy a hot dog bölcsőjének címét viselhesse. Szerintük egy coburgi hentes és mészáros mester, bizonyos Johann Georghehner találta fel ezt a kombinációt, és a XVII. században utazott Frankfurtba, hogy találmányt hirdesse. Ennek némileg ellentmond, hogy a frankfurtiak két századdal korábban már falatozhattak belőle – legalábbis szerintük.

2. A hot dog névadója egy karikaturista.

A hot dog szó egy sport-karikaturistától, Tad Dorgantól származik, aki 1901-ben egy baseball mérkőzésről készített képes tudósításában használta először a kifejezést. Azóta a virslivel töltött lágy péksütemény meghódította Amerikát, majd ez egész világot. Az Amerikai Nemzeti Hot Dog Tanács kutatása szerint a legnépszerűbb hot dog-kiegészítő a mustár, a gyerekek körépen pedig a ketchup.

3. Modortalanság villával enni a hot dogot.

Szívesen keni meg ketchuppal a hot dogját? Késsel és villával falatozik belőle? Ha igen, akkor tudnia kell: súlyosan megsért Amerikai Húskereskedelmi Szövetség által összeállított hot dog-etikettet. Nem vicc, szerintük modortalanságnak számít a ketchup használata 18 éves kor felett, és visszatetszést keltő cselekedet evőeszközt használni a hot dog elfogyasztásához.

Szintén nem javasolt különleges zsemlébe tenni a kolbászt. A hot doghoz sima zsemle kell, a szárított paradicsomos és olivás különlegességek mellőzendők. Ahogy nem javasolt a díszes étkészlet sem, helyette a papírtálca vagy egyszerű tányér dukál.

4. A hot dog után nem ciki lenyalni az ujját.

A hot dognak minden morzsáját meg kell enni, nem maradhat morzsa sem utána, mellé pedig valamilyen egyszerű ital ajánlott. Ha pedig valamelyik hozzávalótól ragadós lesz a keze, nyugodtan lenyalhatja a hot dog-etikett szerint. A szövetség szerint egyébként a hozzávalókat a zsömlére kell tenni, először a folyékony dolgokat (mustár/ketchup), majd sűrű anyagokat (hagyma/ízesítés), utána a sajtot és a fűszereket, majd végül a kolbászt.


5. A mustár győz a ketchup felett, a gyerekek csokiszószra voksolnak.

Bár a hivatalos etikett tiltja, a mustár mellett a ketchup is kedvelt hozzávalója a hot dognak. Amerikában 71 százalék a mustárpártiak aránya, 52 százalék mondja magát ketchup hívőnek, de számos verzió létezik a világban. A hot dog-ízlés területenként változó, míg New Yorkban a könnyed mustár mellé párolt hagyma dukál, addig Chicagóban mustár, az ízesítés, hagyma és paradicsomszeletek szerepelnek a kötelező hozzávalók között. A kutatás során gyerekeket is megkérdeztek arról, hogy milyen hozzávalóval dúsítanák a hot dogjukat, ha az édesanyjuk éppen nem nézne oda. A válaszadók 25 százaléka a csokoládészósz mellett tette le a voksát.

6. A magyarok is imádják a hot dogot.

A hot dog Magyarországon is az egyik legnépszerűbb streetfood, különösen sokan választják nyaranta a benzinkutakon, utazás közben. A MOL töltőállomás-hálózatának 70 Fresh Cornerjében eddig is sokan rendelték a Bistro hot dogot, az amerikai és a francia típus sima és sajtos virslis verzióját, de júliusban újabb hat ízzel bővül a választék, így Bajor, Monte Cristo, Vega-dog, Western, Éhes kertész és Mexikói változat közül is választhatnak azok, akik egy Fresh Cornernél pihennek meg útközben.

7. 46 ezer forintot is adtak már hot dogért.

A világ legdrágább hot dogját Seattle-ben adták el. A zsemlébe wagyu marhából készült a kolbász, de olyan különleges hozzávalók is kerültek a zsömlébe, mint a libamáj, a szarvasgomba és a japán majonéz. A számlán 169 amerikai dollár állt, ez 46 ezer magyar forintnak felel meg.

Ezek is érdekelhetnek

Friss