Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hosszú tányér ajánlja: tócsniban sült kakas vadas

default user icon
MME
Videónkban Kun Péter, a hosszúhetényi gourmet ház, a Hosszú Tányér mesterszakácsa most kakashúsból készíti az ételt, de mi bátran dolgozhatunk tyúkból, vagy marhából is. A receptvideónak köszönhetően betekintést nyerhetünk a kulisszák mögé, hogyan is dolgozik egy profi séf a tócsniban sült kakas vadason.

Elkészítése:

1.

A húslevest annyi vízzel tesszük fel főzni, hogy a kakast éppen ellepje. Ezután hozzáadjuk a fehérrépát (15 dkg) és a sárgarépát (30 dkg). Sózzuk, egész borsot teszünk hozzá, majd addig főzzük, míg meg nem puhul a hús.

2.

Ezután kivesszük a kakast, a répákat, és fél litert a léből, amiben főztük. Ezt újra felforraljuk, majd hozzáadunk 3 evőkanálnyi sárgamustárt, 1 dl tejszínt (legjobb, ha 20%-os állati eredetű), kevés sóval és 1 evőkanálnyi barnacukorral ízesítjük. Öt percen keresztül forraljuk!

3.

Ha elkészültünk, egy poharas turmixban, vagy botmixer segítségével addig keverjük, míg az állaga teljesen selymes nem lesz.  

4.

Ha egy picit kihült a kakas húsa, akkor kézzel letépkedjük a csontról. Hasonló mozdulatokkal végezzük a tépkedést, mint ahogyan a pulled pork esetében szoktuk. 

A tészta, amibe töltjük

1.

40 dkg burgonyát megpucolunk, felkockázzuk, majd sós vízben megfőzzük. A vizet leöntjük róla, aztán beletesszük egy keverőtálba, ahol megvárjuk, míg langyosra hül. Ha ezzel megvagyunk, akkor ehhez a krumplimennyiséghez 15 dkg réteslisztet adunk. Egy csipetnyi sóval, és ugyanennyi kakukkfűvel ízesítjük. Végül tészta állagúra dolgozzuk. 

2.

Ha sikerült, akkor négyfelé szedjük a tészát, aztán kézzel, óvatosan nyomkodva kinyújtjuk. Egy pici réteslisztet a nyújtáshoz használhatunk, hogy ne ragadjon a kezünkhöz. Ha mindez megvan, akkor a kakashúst a tészta közepébe helyezzük, és mint egy batyut összehajtjuk. A sütés előtt kezünkkel kissé kilapítjuk.

3.

Serpenyőbe teszünk egy evőkanálnyi kacsa, vagy libazsírt, amiben kisütjük a tésztát. Akkor jó, ha már szép aranybarna mindkét fele. Kun Péter egyébként a libamáj zsírját szokta használni a sütéshez, ugyanis attól lesz különösen szép aranysárga. 

Tálalás:

Egy mélytányérba kiöntjük a szósz negyedét, majd a közepébe helyezzük a kakassal töltött sült batyunkat. Ízlés szerint díszítjük! Videónkban medvehagyma virágából készült saláta a dekoráció, de otthon reszelt, nyers sárgarépával is dolgozhatunk. Ha beáztatjuk cukros, ecetes vízbe, akkor roppanós, friss ízhatást érünk el.

CUKORBORSÓ FŐZELÉK RÁNTOTT CSIRKÉVEL >>> 

CUKORBORSÓS MEDVEHAGYMÁS-KRÉMLEVES, ÉS TÖLTÖTT, BUNDÁZOTT PALACSINTA >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss