Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Horvátország - ételekben

A horvát gasztronómiát alapjaiban formálja az Adria. A halételekben gazdag konyha igen sok eleme olasz, de felfedezhető a magyar, illetve a görög, török hatás is.

Az olasz hatás

Előételként érdemes kipróbálni a dalmát sonkát, amit errefelé is előszeretettel kínálnak sárgadinnyével, vagy a giricét, ami olajban sült gyufaszálnyi szardellákból álló tál, de a helyi sajtokat is érdemes megkóstolni. Ezek közül a leghíresebb talán a Pag szigetén készülő juhsajt.

Az Isztria környéki részeken visszaköszönnek az olasz ételek. Sok a pizza, a pastacuitta, a rizottó. Emellett rengeteg szardíniát, tonhalat, tintahalat és kagylót kínálnak. Levesként is fogyasztják a halat, ilyen például az úgynevezett brodet. Ezt a levest általában többféle halból készítik, és puliszkát kínálnak mellé.

Köretként gyakran fordul elő a fokhagymás mángold.

A horvát konyha is sok olívát használ, hiszen saját termővidékekkel rendelkeznek, sőt szarvasgomba is megterem. A hozzáértők szerint a horvát tartuf minősége vetekedik a francia és az olasz társaiéval.


Húsos csodák

A halételek mellett rengetegféle húsétel található a horvát gasztronómiában. A vegyes darált húsból készített cevapcici, vagy a hamburgerre emlékeztető plescavica, amit grillen készítenek, és ajvárral (paprikakrém) meg nagyobb adag hagymával kínálnak.

Aztán ott a roston sült bárány (janjenita), vagy a fokhagymával készített marhahús (prlolica). De többféle pörkölt is színesíti a kínálatot. A marha- és sertéshús mellett készül ragu nyúlból, szarvasból is.


Édesen

Horvátországban tipikus desszert a fagylalt. Az éghajlat és a fagylaltkészítésben mester szomszédoknak köszönhetően a horvátok is tökélyre fejlesztették ezt a hűsítő krémet.

A klasszikus cukrászati termékeik nem igazán összehasonlíthatóak a magyar desszertekkel. Éttermekben a palacsinta, pékeknél a burek, rožata (puding), frizula (hosszúkás, likőrös fánk) és a strukli (sajtos leveles tészta) kapható.


Borok

Horvátországban érdemes kipróbálni a helyi borokat. A földrajzi sokszínűségnek, a sok-sok szigetnek köszönhetően nagyon sok egyéni borvidék kínálja nedűit. A szőlőiről leginkább híres sziget Hvar. A helyi borok mellett érdemes kipróbálni a proseket, ami egy kifejezetten édes likőrbor.

A nyári emlékek felidézésében szeretnénk segíteni néhány horvát recepttel!

Brodet, a horvát halleves

Hozzávalók:
1 kg különböző fehér húsú hal (pl. harcsa, angolna, nyelvhal)
3 nagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
maréknyi mazsola
2 teáskanál ecet
3-4 nagyobb, érett paradicsom
1 csokor petrezselyem

bors
cukor

Elkészítés: Egy széles, lapos, vastag fenekű edényben az olajon megdinsztelem a hagymát. Ebbe teszem a haldarabokat, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és a babérlevelet. Kicsit hagyom, majd hozzáadom az ecetet, a pucolt paradicsomot, a mazsolát, fűszerezem, és annyi vízzel öntöm fel, hogy az egy ujjnyira elfedje a halat. Nagyjából egy órát főzöm, nem lefedve. Az elpárolgott vizet időközben pótlom.
Hogy össze ne törjön a hal, ezért inkább nem kavarom, csak rázogatom az edényt. A végén hozzáadom a petrezselymet, és egy kevés olívaolajjal meglocsolom. Polentával tálalom.

Ćevapčići

A kebabbal rokon étel az egész Balkánon ismert és kedvelt. Gyakran tálalják lapos kenyérbe töltve, gyakori kísérői az ajvár, a hagyma, a túró és a tejföl.

Hozzávalók:
35 dkg  darált marhahús
15 dkg darált bárány 
2 gerezd fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
paprika 
bors 

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát nagyon finomra vágom. Összekeverem a húsokkal, ízlésem szerint fűszerezem, és a masszámat egy éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap vizes kézzel rudacskákat formálok belőle, amit vagy olajban, vagy a sütőben, legjobb esetben pedig grillen kisütök néhány perc alatt. Ajvárral, édes fehérhagyma karikákkal és salátával kínálom.


Stukli

A stukli a pagi sajt és a kulen (szlavón szárazkolbász) mellett harmadikként került fel a horvát védett kulturális értékek listájára.

A strukli, vagy stukle vagy struklji, leveles tészta, általában friss túró, tojás és friss tejszín keverékével töltve. Elkészíthető édes vagy sós töltelékkel is. A töltelék és a stukli mérete határozza meg, hogy előétel, főétel vagy desszert gyanánt kerül az asztalra. Néha levesbetétként is szolgál.

Zagorjei strukli >>>


További dalmát receptek és érdekességek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss