Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hortobágyi palacsintabatyuk

90 perc
mester
költséges
4 adag
Hozzávalók
  • 40 dkg borjúhús
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk.enyhén csípős pirospaprika
  • 1 dl tejföl
  • A palacsintához:
  • 3 dl tej
  • 2 db tojás
  • bors
  • 15 dkg liszt
  • 2 ek olaj
  • 6 szál metélőhagyma (snidling)

Elkészítés

  1. A húst leöblítjük, felkockázzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és elnegyedeljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk.
  2. Forró olajban megfonnyasztjuk a hagymát, a fokhagymát, rádobjuk a felkockázott borjúhúst, majd kissé megpirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzhelyről, megszórjuk a húst a pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, összekeverjük, visszatesszük a tűzre, és fedő alatt, a saját levében puhára pároljuk.
  3. A palacsintákhoz elhabarjuk a tejben a tojásokat, 1-1 csipet sót és őrölt borsot, majd apránként a liszthez adjuk, simára keverjük, lefedjük, és fél órát pihentetjük.
  4. Egy közepes méretű serpenyőt vékonyan kikenünk olajjal, a többit a masszához keverjük és 12 db vékony palacsintát sütünk belőle. Letakarjuk, melegen tartjuk.
  5. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Kiszedjük a húst a szaftjából, és ledaráljuk. A szaftban elkeverünk 3 dl tejfölt, összeforraljuk, és annyit adunk belőle a húshoz, hogy jól kenhető masszát kapjunk.
  6. Megkenjük vele a palacsintákat, batyuszerűen felhajtjuk, és felül összekötjük metélőhagymával - így kapjuk meg a batyu formát -, és tűzálló tálba sorakoztatjuk. A maradék tejfölös-paprikás mártást a palacsinta köré öntjük, majf sütőbe tesszük,  és alacsony lángon 10-15 perc alatt átmelegítjük a palacsintákat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss