Hortobágyi húsos palacsinta

default user icon
15 4.6/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 12 darabhoz:
  • 40 dkg sertés-/borjúcomb/csirkemell
  • 1 közepes hagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 2+2 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 15 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 4 dl tej
  • 3+1 dl tejföl
  • 2 szál petrezselyem

Elkészítés

    Előkészítés: A húst leöblítjük, apróra felkockázzuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, elnegyedeljük.

    Elkészítés: A hagymát 2 evőkanál olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk a húst, erős tűzön kissé megpirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk a húst a pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, összekeverjük, visszatesszük a tűzre, és fedő alatt, saját levében puhára pároljuk (25-30 perc). Közben a palacsintákhoz simára keverjük a lisztet a tojásokkal és 1 csipet sóval, apránként hozzáadjuk a tejet, végül a maradék 2 evőkanál olajat, lefedjük, és fél órát pihentetjük. A masszából 12 palacsintát sütünk, tányérral/fedővel letakarva melegen tartjuk. Kiszedjük a húst a levéből, apróra összevágjuk vagy megdaráljuk. A levében elkeverünk 3 dl tejfölt, összeforraljuk, és annyit adunk belőle a húshoz, hogy jól kenhető masszát kapjunk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő: 3. fokozat). A masszával megkenjük a palacsintákat, batyuszerűen felhajtjuk, összetekerjük, és tűzálló tálba sorakoztatjuk őket. Megöntözzük a maradék tejfölös-paprikás mártással, és a sütőben átforrósítjuk (10 perc). Meglocsoljuk a palacsinták tetejét a maradék tejföllel, és petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk.

Megjegyzés

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 224 kcal

Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Sass Márton 4 évvel ezelőtt
Én egy picit módosítottam rajta, mert ha a saját levében hagytam volna főni, akkor csúnyán odaégett volna... szal én felöntöttem kb 3 deci vízzel (hogy a húst éppen ellepje), de még így is odakapott egy picit. Ja és tettem bele egy pici őrölt köményt és borsot is a pirospaprika mellé :) A végén pedig habarást csináltam, nem csak beleraktam a tejfölt. De a recept, ezekkel a pici módosításokkal tökéletes. Persze ízlések és pofonok, nekem nagyon ízlett :)
Fodor Zsolt 5 évvel ezelőtt
Kipróbáltam, barátnőm kedvence azóta. A recepten nem változtattunk, így tökéletes, ahogy van. Lehetne kicsit gyorsabb, de sokáig kell főnie a húsnak, illetve a palacsintáknak is sok idő kell - de megéri. Bőven jó főétkezésnek is :)
Sümegi Ákos 5 évvel ezelőtt
Megsütöttem, fincsi. Aki viszont tanult szakácsnak mondja magát, vagy kifogásolnivalója van, illene tisztában lennie vele, hogy a hortobágyi nem hungarikum, illetve köze nincs Hortobágyhoz.. Az \"eredeti\" recept a \'30-s évekre datálható, és egészen pontosan borjúpaprikás, melyre palacsintát rétegeztek, majd a végén tejföllel leöntötték.
Anna Mátéfi 5 évvel ezelőtt
Kipróbáltam,mennyei! Köszönöm:)
Takács Éva 6 évvel ezelőtt
A recept szerint készítettem és nagyon finom lett!
zsuzsanna 6 évvel ezelőtt
Igazad van ebben csiumiu.De ma már sajna nem mindig az eredti recept az ami kelendö!!!! Sha valaki nem eszik hust az ako ne egye?
Böszörményi Csilla 6 évvel ezelőtt
Osztom Fecó véleményét. az eredeti húsos palacsintához lényegesen kevesebb minden kell. Talán megillette volna annyi tisztelet az eredetit, hogy e recept mellé tszünk valami meg különböztetést. Tanult szakács vagyok. Üdv csiumiu
6 évvel ezelőtt
Természetesen mindenki úgy készítheti el ahogy akarja, ízlése szerint ez szíve joga. Viszont akkor ez már, az eredeti recept meghamísítása amihez viszont senkinek nincs joga, akár védett a név, akár nem. Nos ebben az esetben a korrekt megoldás - \"a másképpen vagy ahogy mi szeretjük, stb...\" kiegészítve a receptnevet. Úgy gondolom ennyi tisztelet megilleti az eredeti recept kitalálóját
liszizsuzsika 6 évvel ezelőtt
Így van, adrianita, pl. aki nem eszik húst, miért mondjon le a hortobágyi fenséges ízéről? Készítheti nyugodtan gombából is. Ez olyan vita, mint kb. a Cézár salátába kell-e csirke meg crouton, vagy sem.
Varju Adrienn 6 évvel ezelőtt
Miért baj, ha valaki beleadja saját ötletét egy recepthez??? Szerintem mindenkinek joga van úgy elkészíteni, ahogy ízlik neki. Attól még nem kell mindenkinek úgy megcsinálni!Én is az eredeti híve vagyok, de attól még nem hinném, hogy ha valaki újít, akkor az a recept lejáratása lenne....sorry...

Hasonló Receptek

Magazin