Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Hoppá! Korai halált okozhat a rántott csirke

El sem tudod képzelni a vasárnapi ebédet rántott csirke nélkül? Nyugi, mi sem! Éppen ezért némi fenntartással kezeljük egy friss tanulmány eredményét, miszerint a rántott ételek rendszeres fogyasztása összefüggésben van a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a kettes típusú diabétesz kialakulásával.

A BMJ című egészségügyi szaklapban megjelent tanulmányban több mint százezer 50 és 79 év közötti (tehát már klimaxon átesett) amerikai nő étrendjét követték figyelemmel 18 éven keresztül kérdőíves adatok alapján, 2017 februárjáig. Ez idő alatt 31 588 nő halt meg, közülük 8 358-an szívproblémák miatt. 

Megállapították, hogy azok a nők, akik naponta legalább egyszer fogyasztottak rántott csirkét, 13%-kal nagyobb eséllyel haltak meg idő előtt. Azok pedig, akik rántott halat fogyasztottak rendszeresen, 7%-kal nagyobb eséllyel haltak meg korábban. Ezek alapján kimutatták, hogy a rántott ételek rendszeres fogyasztása a kettes típusú diabétesz és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásával is összefüggésben van.

A tanulmány eredményei nem feltétlenül igazak minden emberre, egyelőre csak a vizsgált nemre és korcsoportra lehet őket kijelenteni, de a kutatócsoport szerint más nemre és korcsoportra is hasonlóak lehetnek a hatásai. Emellett azt is fontos megemlíteni, hogy a korai halálozásokban más tényezők is szerepet játszhattak, például a sütéshez használt olaj típusa is. Egy spanyol tanulmányban például nem találtak összefüggést a rántott ételek és a korai elhalálozás között, mert a lakosság nagy része olívaolajat használ a sütéshez.

A témában tehát még további kutatásokra és pontosabb eredményekre lesz szükség, de ha hetente 1-2 alkalommal fogyasztunk rántott csirkét, talán nincs okunk aggodalomra. Minden estre kikértük egy dietetikus szakértő véleményét is a témával kapcsolatban. Ha a feltett kérdéseinkre megérkeznek a válaszok, frissítjük cikkünket.

VIGYÁZAT! SÚLYOS ALLERGIÁT OKOZHATNAK EZEK AZ ÉTELEK>>> 

ÓVATOSAN A CHIA MAGGAL: EMÉSZTŐRENDSZERI GONDOKAT OKOZHAT!>>> 

ÓVATOSAN A TEHÉNTEJJEL! VÉRSZEGÉNYSÉGET OKOZHAT, HA TÚL KORÁN KAP A GYEREK>>> 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin