Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Honnan érkezik a narancs és a mandarin?

default user icon
MME
A téli időszakban a citrusok a legnépszerűbb gyümölcsök. Azon túl, hogy magukban fogyasztva remek vitaminforrások, süteményekben, főételekben is megállják a helyüket. De vajon honnan származnak a legzamatosabb gyümölcsök, és mit érdemes tudni róluk?

Kik termelik a narancsot?

Azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy a hazai Tesco áruházakban kapható lédig citrom, narancs, grapefruit, pomelo és mandarin, illetve a csomagolt narancs, mandarin és citrom nem Magyarországon terem. Október és március között a bolygó északi féltekéről (Spanyolország, Törökország, Görögország, Marokkó, Egyiptom, Horvátország, a pomelo esetében Kína) szerzik be a gyümölcsöket, míg április és szeptember között pedig a déli féltekéről (Dél-afrika, Dél-Amerika).

Szigorú ellenőrzés, maximális minőség

Ahhoz, hogy a legjobb gyümölcsök kerüljenek a vásárlókhoz, a termelők minden egyes citrusfajta leszedése előtt ellenőrzik, hogy azok érettségi állapota megfelelő-e. Ahhoz, hogy igazán csábító színük legyen, a gyümölcsöknek meleg nappalokra és hűvösebb éjszakákra van szükségük. A citrusok ennek következtében néhány nap alatt érik el a kívánt színüket, de az, hogy például kissé zöldebb egy citrusféle, még nem jelenti azt, hogy kevésbé ízletes lenne. A beszállítás ideje ezt követően csupán 1-2 hét. A magyar Tesco áruházakba kerülésük előtt a szállított citrusok minőségét az áru átvételekor minden esetben ellenőrzik.

Melyik gyümölcs a legkedveltebb?

Az áruházlánc tapasztalatai szerint télen a mandarint, nyáron pedig a citromot fogyasztjuk a legnagyobb mennyiségben. 2017-ben a Tesco csak Közép-Európában a különböző citrusfajtákból összesen 56,6 millió egységet értékesített, de arra számítanak, hogy idén 2%-kal növekedni fog ez a szám. A citrusfajták között minden országban elérhetők bio- és sajátmárkás termékek is. A Tesco Finest termékei abban különböznek a többi citrusfajtától, hogy a legjobb citrusforrásokból származnak, teljes mértékben magnélküliek és könnyen hámozhatók. A Tesco a közelgő ünnepekre való tekintettel még karácsonyi csomagolású, 1,5 kilós kiszerelésű narancsot és mandarint is kínál.

Bármilyen étel finomabbá tehető velük

Azon túl, hogy magában fogyasztva is remek csemegék, a citrusokkal sokféle ételt megbolondíthatunk. Inspirációért álljon itt Bernáth József menüje, amelyből a csokoládéfondant receptjét meg is osztotta velünk: zöldfűszeres-lime-os krémsajt pirítóson, narancsos sütőtökkrémleves, grillezett sárgarépa-saláta pomelóval, bőrén sült aranydurbincs selymes zellerpürével, citrusos zabmorzsával és csokoládéfondant kardamomos mandarinnal, karamellropogóssal. December elején kollégáink együtt készítették el a séffel a fenti ételeket, és bizton állítják, hogy nem volt nehéz dolguk, és a végeredmény is magáért beszélt.

A tökéletes csokoládéfondant (lávasüti) receptje Bernáth Józseftől:

  • 150 g csokoládé olvasztva
  • 125 g vaj apróra kockázva
  • 200 g barna cukor
  • 100 g finomliszt
  • 6 db M méretű tojás

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 185 °C-ra. Az olvasztott csokoládét melegedni tesszük, hozzáadunk egy nagy csipet sót és a vajat, amiből egy keveset meghagyunk a formák kikenéséhez. A cukrot alaposan elkeverjük a liszttel, amiből szintén félreteszünk egy keveset a formák előkészítéséhez. A félretett vajjal kikenjük a formákat, majd kilisztezzük őket.

Egy edénybe feltörjük az összes tojást, majd innen egyesével a lisztes-cukros keverékhez öntjük őket. Miután belekevertük az összes tojást, hozzáadjuk az olvasztott vajas csokoládét is, és alaposan elkeverjük.

Az így elkészített fondant-t a formákba töltjük, mégpedig úgy, hogy egy kisujjnyi távolság maradjon a tészta és a szufléforma teteje között. Az előmelegített sütőben 12-14 perc alatt megsütjük őket. Akkor készülnek el, amikor a formából enyhén kipúposodnak. Ha homorú a fondant, akkor még nyers. A kisült fondant-t tányérra borítjuk.

Tippek:

Mielőtt a sütőbe tennénk, tegyük hűtőbe a formákba töltött tésztát legalább fél órára.

Fagylalttal, mogyorókrémes öntettel vagy akár kardamomos narancsöntettel is tálalhatjuk. Jó, ha valami ropogós is kerül a tányérra, a karamellropogós például remekül illik hozzá.

További érdekességek az ünnepidéző citrusokról néhány ínycsiklandozó recepttel az ÉnTescóm honlapján

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss