Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Homoródi padlizsánkrém

45 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 kg szép padlizsán
  • 1 kis fej hagyma (lehet lila, de akár pár szál friss zöldhagyma is)
  • A majonézhez:
  • 1 tojás sárgája
  • olaj - amennyit felvesz
  • citrom facsart leve
  • cukor
  • mustár
  • bors
  • A készítéshez:
  • Porcelán tál, fa kés (lényeges, hogy fémmel ne érintkezzék, mert kémiai hatásokra elváltozik a padlizsán állaga, keseredik, savanyodik)

Elkészítés

Elkészítés: A padlizsánokat sütőlapon, gáztűzhelyen, rostélyon megsütöm, folyamatosan forgatva, hogy minden oldalát érje a tűz melege. Addig sütöm, amíg lila haját szépen le tudom hámozni róla. Közben elkészítem a majonézt, mindenki szokása szerint ízesítse.

A hagymát felaprítom, a lebőrözött padlizsánokat egy fa vágódeszkán a fa késsel pépesítem. Mindkettőt bele adom a majonézembe, fakanállal elkeverem, ha kell sóval, borssal esetleg citrom levével, mustárral még ízesítem.

Porcelán vagy üveg tálban, lefedve a hűtőben tartom, hidegen fogyasztjuk. Pirítóssal, paradicsomszeletekkel tálalom.

Megjegyzés

A recept erdélyi, homoródszentpáli barátainktól származik.

Reggelire, vacsira, de a nagy melegben akár napközben is friss, hűsítő hatású étel. Mindenkinek, vegetáriusoknak is szívből ajánlom.

Mi Székelyföldön, Hargita megyében tanultuk a receptet, a fa késünk is onnan származik, de ma már itthon is beszerezhető! Jó étvágyat hozzá, Nani. - Nanasnani

Ezek is érdekelhetnek

Friss