Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hollywoodi sztárok fogyókúrája

A fogyókúra veszélyes is lehet: a rosszul végrehajtott diéta kimerít testileg-lelkileg. Állandóan új, bevált módszert keresünk, de valahogy soha nem találjuk a megfelelőt. A diéták összezavarnak, és ellentmondanak egymásnak: az egyik azt mondja, egyél sok fehérjét, kevés szénhidrátot, a másik viszont azt: egyél sok szénhidrátot és kevés fehérjét!

A következő szerint egyél bármit és bármennyit - csak rágcsálj el közben hatalmas mennyiségű gyümölcsöt is! Van olyan is, amelyik azt mondja: ehetsz bármit, amiről csak álmodsz, de mérd meg, mielőtt megeszed.

Az amerikai nyilvánosság egyre növekvő fanatikussága miatt az asztalra kerülő étel öröme már szinte teljesen elveszett. Az „egészséges táplálkozás” mizéria elveszi a zamatos étel élvezetét, a mániás diétázás pedig majdnem minden esetben férevezető és céltalan. Ennyire elvesztettük volna az érzékeinket, az ösztöneinket és kulturális örökségeinket, hogy nem tudunk ízletesen étkezni anélkül, hogy orvosi folyóiratokat vagy diétás könyveket böngésznénk?

Csak kívánni tudom, hogy a következőkben leírt, éveken át tanulmányozott és bevált egészséges táplálkozási tanács mindenki segítségére váljon!  Először is: sok magas víztartalmú ételt kell ennünk. Ez nem azt jelenti, hogy igyunk meg nyolc pohár vizet egy nap... hiszen van két természetes nyersanyagunk, amiben eredendően magas a víztartalom. Ezek: a gyümölcsök és a zöldségek. A reggeli felébredés után délig semmi mást nem szabadna ennünk vagy innunk, csak gyümölcsöt és friss gyümölcslevet!

Az ételeket megfelelő sorrendben kell bevinnünk, hogy azt a szervezetünk könnyen megeméssze. Az emberi gyomor nem arra lett kitalálva, hogy két „koncentrált ételt” emésszen meg egyszerre. Ezért soha ne fogyasszunk húst krumplival, halat rizzsel, inkább együnk zöldséget velük! A legmegfelelőbb étkezési kombináció, ha egyszerre csak egy koncetrált ételt eszünk, és ha nem viszünk be fehérjét fehérjével, vagy fehérjét körettel. Viszont egy kombinació az elfogadott: ez pedig a köret körettel.

Két különböző fehérje keverése azért nem ajánlatos, mert a fehérjék különböző karakterek, komplex kompozíciók. Átalakításuknak egyezniük kell az emésztési feltételekkel, ezért egyszerre két fehérje emésztése szinte lehetetlen. A köretek emésztése nem olyan bonyolult, mint a fehérjéké, ezért egyszerre több mint egy köret is ehető. (Például ha salátát akarunk enni krutonnal, és mellé főtt krumplit eszünk. De az is működik, ha avokádós szendviccsel kukoricacsipszet eszünk. Tilos viszont a salátára csirkét tenni és hozzá krutont enni.)
 
A magas víztartalmú ételek kimossák a szervezetünkből a káros anyagokat, mérgeket is. A megfelelő tápanyagbevitellel szervezetünk kevesebb energiát fordít az emésztésre, így másra több energia jut.

Az emberi szervezet számára a gyümölcs a legfontosabb tápanyag, ugyanis az agy nem tud működni glükóz nélkül – és a gyümölcs a szervezetben nem más, mint glükóz. Biztos meglepő lesz, de a gyümölcs nem a gyomorban emésztődik! Még csak minimálisan sem! A gyümölcs a gyomorban csak előemésztődik. S míg más étel 1,5-4 órán keresztül tartózkodik a gyomorban, gyümölcs csak 20-30 percig. A szervezet a gyümölcsök  szuperfeltöltött vitaminjait és tápanyagait a belekben bontja le, ezért a gyümölcsöt soha sem szabad más étellel együtt, vagy közvetlen más étel után enni. A legkedvezőbb, ha a gyümölcsöt üres gyomorra esszük. (Mondjuk azt, hogy eszünk egy szendvicset és utána egy szelet dinnyét. Mi fog történni a gyümölccsel? Egyenesen a gyomron keresztül a belekbe menne, de a szendvics „feltartóztatja”. Ezért a kettő együtt erjed és savvá válik – ennek eredménye a gyomorégés.) Ha salátát ettél, várj 2 órát a gyümölccsel, ha húst, akkor 4-et, ha pedig gyorsétteremben ebédeltél, az almával legalább 8 órát kell(ene) várnod.

A mérgek és káros savak lerakódása a stresszre, a helytelen táplálkozásra, és többek között a szennyezett levegőre vezethető vissza. A túlmérgezett emberi test felismerhető jele lehet a túlsúlyosság, a narancsbőr, a karikás szem és a ráncosság is.
 
Becsapás, hogy a gyümölcsökben lévő enzim segít a zsír lebontásában, és hogy ehetsz bármennyit, csak egyél utána rengeteg ananászt, például. Ez nem csak felelőtlen lenne, hanem fizikai képtelenség is. A helyes táplálkozás során bevitt gyümölcs felszabadítja az állandóan túlterhelt gyomrot, ezáltal értékes energiát nyerünk, majd az energiát a szervezetünk tisztításba fekteti be. Ha helyesen étkezel, sokkal több energiád lesz, a reggeli fáradtság pedig szinte azonnal megszűnik. Tartsd mindig szem előtt: energia az élet eszenciája.

Testünknek három alapvető ciklusa van, és az egészséges élet alapelve, hogy ezek a ciklusok harmonikusan tudjanak működni. Első ciklus az eltávolítás. Ez hajnali 4 órától délig tart. Lényeges, hogy csak gyümölcsöt fogyasszunk ebben az időszakban. Majd déltől este 8-ig tart a felhasználás - ez az evés ideje. Ha éhesek vagyunk, akkor együnk, betartva az előzökben leírt szabályt a fehérjékről! A feldolgozás este 8-tól hajnal 4-ig tart. Adjunk a testnek lehetőséget az ásvanyi anyagok kivonására, felszívódására és hasznosítására. (A helyesen bevitt étel körülbelül 3 óra alatt kikerül a gyomrunkból, a helytelen táplálkozás során ez elérheti a 12 órát is.) A legmegfelelőbb megoldás, ha az esti evést korán befejezzük, és mielőtt lefekszünk, a gyomrunkból az étel már ki is tud ürülni.

Az évek során nagyon sok embertől kaptam pozitív visszajelzést, tehát az általam vázolt táplálkozás - úgy látszik - hatékonyan működik. Ajánlatos viszont lassan kezdezni: adjunk legalább három hetet a szervezetünknek, hogy teljesen átálljon!

A chef receptajánlata:

Marokkói zöldségleves

Hozzávalók 4 főre:
1 evőkanál olívaolaj vagy napraforgóolaj
1 evőkanál vaj
1 fej (nagyobb) vöröshagyma
25 dkg sárgarépa
1 zellergyökér
20 dkg kockázott tök
kakukkfű
tyúkhúsleves vagy zöldségleves alaplé
1/2 citrom leve

frissen őrölt fekete bors
paprika és petrezselyemzöld a díszítéshez

Elkészítés: A zöldségeket és a hagymát felkockázzuk. Az olajban megpároljuk (5 perc), majd hozzáadjuk a kozkázott tököt, kakukkfüvet és az alaplevet. Letakarjuk, és lassú tűzön pároljuk 25-30 percig. Amikor a zöldségek megpuhultak, összeturmixoljuk, visszatesszük a tűzre, és tovább főzzük. Ha túl sűrű, vízzel higítjuk, aztán sóval, borssal fűszerezzük. Az elkészült levest forrón tálaljuk, díszítésként vágott petrezselyemzölddel és pirospaprikával hintjük meg.

Ezek is érdekelhetnek