Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hollywoodi sztárok fogyókúrája 2.

Az egészséges táplálkozás és a diétázás témakörben a leggyakrabban talán a húsevés és a fehérjék körül vannak kérdőjelek. Úgy látszik, mindenkinek más a véleménye azzal kapcsolatban, mennyi fehérjére van szüksége a szervezetünknek. Pontosabban: még soha nem volt ennyi ember „félreértesülve” valamiről, amiről valójában alig tud valamit.

2007. augusztus 6. Santa Monica, CA

A kevés fehérje fogyasztásnál ugyanis csak a túlzott fehérje fogyasztás károsabb. Az emberi test, egy nap alatt körülbelül 23 gramm fehérjét „használ el”. Hogy ezt a mennyiséget pótolni tudjuk, havonta körülbelül csak ¾ kg fehérjére lenne szükségünk! Mondanom sem kell, hogy ennél sokkal több fehérjét eszünk. A túl sok fehérjét szervezetünk nem tudja feldolgozni, és a felesleg szervezetünkben lerakódik – ez okozza a túlsúlyosságot…

A fehérjék semmivel sem fontosabbak az étel többi alkotórészénél. Szervezetünknek egyaránt szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra, szénhidrátokra, zsírsavakra, és aminosavakra. Azt is tudnunk kell, hogy a fehérje nem úgy kerül a szervezetünkbe, hogy fehérjét eszünk. A fehérjék az ételekben lévő aminosavakból épülnek fel. Az, hogy megeszünk egy szelet marhahúst vagy egy darab csirkét, és az fehérjévé válik a testünkben, képtelenség. Evés során az emberi test nem képes felhasználni a fehérjét eredeti formájában. Miután a fehérjét megettük, megemésztődik, majd testünk aminosvakká bontja le, és ezek segítségével készíti el a felhasználandó fehérjét. Ebből következik, hogy szervezetünk számára az aminosavak az esszenciális alkotórészek, nem a fehérjék.

Huszonhárom különböző aminosav létezik – ebből tizenötöt a testünk elő tud állítani, a maradék nyolcat viszont az elfogyasztott ételekből kell kinyernünk. Ez utóbbiakat hívjuk esszenciális aminosavaknak. Ha rendszeressen fogyasztunk gyümölcsöt, zöldséget, magokat (például diót) vagy csírákat, akkor szervezetünk megkapja az összes aminosavat, amire szüksége van, hogy fehérjét építsen.

Gyakran felmerül a kérdés: vajon a sportolóknak több fehérjét kell enniük? Ha az ember az átlagosnál többet mozog, semmi másra nincs szüksége, mint hogy több szénhidrátot egyen, amiből a test több energiát nyerhet. A fehérje a legnehezebben emészthető táplálék, szervezetünk hatalmas energiát pazarol el emésztése közben. Ha tehát egy sportoló sok fehérjét eszik, valójában a teljesítőképessége romlik.

Húsevő szakácsként eszem ágában sincs bárkit is lebeszélni a húsevésről! Semmi sem jobb egy grillen füstölgő pácolt marhahús szeletnél…! Viszont úgy érzem, itt az ideje, hogy valóban egészségesen étkezzünk és példát mutassunk másoknak – például a gyerekeinknek: fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt! 

 

A chef receptajánlata:

 

Chocolate Souffle

Hozzávalók:
6 tojás sárgája
37,5 dkg rikotta sajt
1 db vaníliarúd
10 dkg étcsokoládé (Amedei Chuao)
6 tojás fehérje
8 dkg reszelt csokoládé

Elkészítés: A souffle készítését a sütő előmelegítésével kezdjük. A hőfok 190 legyen. Keverőtálban összekeverjük a következőket: tojássárgája, rikotta, vaníliarúd és olvasztott csokoládé, majd egy külön tálban a tojásfehérjét habbá verjük kevés cukorral. A rikottás keverékhez óvatosan hozzáadjuk a habot, majd a reszelt csokit. Kerámia poharakat kivajazzuk szobahőmérsékletű vajjal, kristálycukorral beborítjuk, és a felesleget kiöntjük. A keverőtálból a pohárkákat ¾-ig megtöltjük, majd vízfürdőbeb sütjük 14-15 percig. A sütőből kivéve azonnal tálaljuk. A képen látható soufflét Grand Marnieres madártejjel locsoltuk meg.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss