Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a hollandi mártás - alaprecepttel!

default user icon
MME
Egy jó mártással feldobhatjuk a legegyszerűbb sültet és a párolt zöldséget is, és igazi konyhaművészeti remekeket alkothatunk, így nem árt, ha ismerünk néhányat. A négy alapmártás közül az egyik legkedveltebb és legegyszerűbb a hollandi szósz, ami tényleg számos ételhez passzol. Következzen az alaprecept, és néhány olyan fogás, amit tökélyre fejleszt a hollandi!

A francia konyha által használt több száz féle mártást a 19. században Antonine Careme (a királyok séfje, a séfek királya) rendszerezte, és alkotta meg a négy alapmártás kategóriáját. A négy alap-, más néven anyamártás négy alap összetevőt tartalmaz: tejet, világos alaplevet, vajat és sötét alaplevet.

Ezek közül az egyik legkedveltebb egyértelműen a hollandi mártás, amely felvert mártás, meleg majonéz, vajszósz neveken is ismert, és tojássárgájából, vajból, egyes receptek szerint tejszínből készül, vízgőz fölött.

Mártásvariációk hollandi alapmártásból:

Beárni mártás: tákonnyal, tárkonyecettel, vagy ha bárányhoz adjuk: mentával
Firenzei mártás: parajpürével
Máltai mártás: narancslével és blansírozott narancshéjjal

Alaprecept:

Hozzávalók:
12 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
csipet só
fehérbors

Elkészítés: A tojássárgáját vízfürdő felett sózzuk. Vannak, akik egy kanál hideg vizet vagy tejszínt adnak hozzá. Lassan, folyamatos habverős keverés mellett, nehogy rántottát kapjunk, hozzáadjuk az olvasztott vajat. Addig keverjük, amíg besűrűsödik. Borsozzuk, tehetünk hozzá kevés frissen facsart citromlét és jó minőségű fehérbort is. Meleg fürdőn tartjuk tálalásig.

TOVÁBBI RECEPTEK HOLLANDI MÁRTÁSSAL >>> 

Ezek is érdekelhetnek