Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Hol együnk, mit együnk Belgiumban?

Belgium kis ország, konyhája hasonlít a franciához, mégis találhatunk sok helyi specialitást.

Egy jóindulatú vélemény szerint a belga konyha finom, mint a francia, és olyanok a mennyiségek, mint a németeknél.

A lakosság számához viszonyítva a legtöbb Michelin-csillagos étterem Belgiumban található, tehát van igény a finom kosztra. Sajnos, ennek magyar szempontból árnyoldala is van: az árak a brüsszeli európai hivatalnokok fizetéséhez, és nem az átlagos magyar turista zsebéhez vannak mérve.

Igazi belga specialitás a moules-frites (ejtsd: mul-frit), vagyis kagyló sült krumplival. Egész étteremláncok léteznek, ahol csak ezt árulják. A kagylót leggyakabban fehérboros, fűszeres lében főzik, a főzés alatt a kagylók kinyílnak, ki lehet csipegetni őket. De mivel vesszük ki a kagylóhúst a héjból? Kagylóval. Vagyis az elsőt kézbe vesszük, villával kipiszkáljuk a húst, majd ennek héját csipeszként használjuk, és vesszük ki a húst a következőből. A végén kanállal megesszük a levét, amiből közben kiváló leves lett. Vigyázat! Amelyik kagyló a főzés alatt nem nyílik ki, azt nem szabad megenni!

Mindehhez pommes frites jár. Igen, sült szalmakrumpli, a pommes frites (pom frit) Belgiumból származik, és ma is ott a legfinomabb a világon. Friss krumpliból kell készüljön, a szeletelés után jól megmossák, megszárítják, majd elősütik, majd közvetlenül fogyasztás előtt készre sütik. Számtalan helyen csak ezt árulnak, különböző szószokkal. A belgák általában otthon nem is sütik, hanem a legközelebbi üzletben vacsora előtt gyorsan megveszik, akár a péknél a friss kenyeretés, és otthon fogyasztják el.

Másik méltán híres belga élelmiszer a csokoládé. A belga törvény szerint a csokoládé 100% kakaóvajból kell készüljön, ellentétben az engedékenyebb brüsszeli (!) szabályozásnál, amely engedélyez némi egyéb növényi zsiradékot is.

Belgium híres desszertje még a gofri, amelyet többféle változatban kóstolhatunk, és mindenhol kapható.

Végül, de nem utolsó sorban: a belga sört, nem, a belga söröket kötelező kipróbálni. Számtalan fajta létezik, komoly ízbeli eltérésekkel. Érdemes elmélyedni a tanulmányozásukban!

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

filamer
Tudom régi a vicc: flamandok jobbra, wallonok balra... Na de hová álljanak a belgák??? Konyhaművészethez nem tudok hozzászólni, de a sörökhöz igen: Belgiumban több száz (!) féle sör létezik (mármint belga sör), úgyhogy a cikk valóban kicsit felületes... De ez legyen a legnagyobb bajunk!
laspolya
A belga konyha nem nagy szám, én éltem kint, dolgoztam konyhán, és a konyhakultúrájuk eléggé elmaradozott, a francia színvonalat meg se közelíti, igényességében, ízletességében, és változatosságában a magyar, vagy az olasz konyha kenterbe veri könnyedén. Őszintén szólva ez a cikk meglehetősen felületesen írt a belgák étkezési szokásairól- annyi zsírdisznó embert max. a németek közt lehet látni, egészségtelenül élnek, mindent cukrozottan esznek, és tényleg, a zöldségeket kerülik messziről...
llorona
Sziasztok, én Belgiumban élek, a férjem belga (amennyire én látom, az itteniek külföldön nem csinálnak ebből akkora problémát, hogy most ki belga és ki flamand vagy vallon, itthon már nagyobb rajta a hangsúly). A hasábkrumplijukra tényleg büszkék - bár mi is büszkék vagyunk a gulyásra, somlói galuskára, dobostortára, stb., nemigaz? - de azért annyira különlegesnek én sem találom. S miután tényleg igaz, hogy kétszer sütik zsiradékban tocsogva, sehogy sem értem, hogy hogyan szaladgálhat itt annyi lapos hasú leányzó... Majd ha megtudom, megírom itt, az biztos. A sört nem szeretem, de a gofri és a belga csoki tényleg finom, és a halfélék, tenger gyümölcsei is kedvencemmé váltak, amióta könnyebben hozzájuk jutok, mint otthon. De ami otthonról a legjobban hiányzik, az a krémsajt, az szerintem itt nem olyan jó, és akkora választék sincs, sajnos.
gyuszmok69
Hat, mi egyszeru halandok, Belgiumnak ismerjuk a vallonok es a flamandok kozos orszagat es belganak nevezzuk a lakoit , fuggetlenul attol, hogy kik-mik. Kulonben nem csoda, hogy egy flamand baratod vilagositott fel, ok a ratartibbak es ok azok akik szoba sem allnak a vallonokkal. Ha megis megteszik, angolul beszelnek egymassal, pedig tudnak mindketten franciaul is meg flamandul is. Na de mondom, mi egyszeru halandok nem sokat tudunk errol, kosz a felvilagositast.
mamarcsi
Csak egy apró megjegyzés: olyan nincs, hogy belga, csak vallon van és flamand:-) (egy flamand barátom világosított fel...)
gyuszmok69
Hat, en ettem Belgiumban fresh fritts-t, szalmakrumplit, de nem mondanam azt, hogy a vilag legjobb szalmakrumplija... ez szerintem tulzas. Itt arrol van szo, hogy a belgak nagyon jol el tudtak adni ezt az etelt . Kagylot nem ettem, azt nem szeretem, de a gofri, csoki meg a sor igazan finom.
szabiandi
A sült krumpli nagyon megy belgáéknál, zöldséget viszont nem nagyon szeretik. Még a hamburgerbe sem akarnak salátát meg paradicsomot rakni csak külön figyelmeztetésre. A gombaszószt meg úgy csinálják, hogy felforralják a tejszínt és belefőzik a gombát. Nem valami finom :(

Magazin