1. Nem hagyod szobahőmérsékletűre melegedni a húst
Ha egy szelet hideg húst teszel a serpenyőbe, az csökkenteni fogja a már előmelegített serpenyő hőmérsékletét, amiből az következik, hogy a sült húsodon nem lesz isteni ropogós kéreg! Érdemes tehát a húst 30 perccel a sütés előtt kivenni a hűtőből.
2. nem törlöd szárazra a húst
Mindig győződjünk meg arról, hogy a húsunkat egy papírtörlő segítségével megszárítottuk, így megszabadulva a felesleges nedvességtől. A nedvesség szintén megakadályozhatja, hogy a sültünk egyenletes, ropogós kérget kapjon.
3. egyfolytában mozgatod a húst a serpenyőben
Miután a húst a serpenyőbe helyezted, ne érj hozzá! Egyébként nem karamellizálódik és nem keletekezik rajta szép, barna kéreg. Miután ez a kéreg létrejött, megfordíthatjuk a másik oldalára a húst. Ha még tapad a serpenyőhöz, azt jelenti, hogy még nincs kész, ezért várjunk egy kicsit tovább.
4. tapadásmentes serpenyőt használsz
Használjunk rozsdamentes acél vagy öntöttvas edényt a tapadásmentes serpenyő helyett, hiszen mindkét edény átvihető a sütőbe (ami később fontos lesz), és mindkettő könnyen eléri a magas, állandó hőmérsékletet, amire szükség van egy nagyszerű steakhez, például.
5. nem melegíted elő kellő forróságúra a serpenyőt
Melegítsük a serpenyőt a sütés előtt néhány percig, egészen addig, amíg a fölé tartott kezünkkel nem érzzük a hőt. Ezután nyugodtan hozzáadhatjuk a zsiradékot, majd a húst!
6. olívaolajat használsz zsiradéknak
Ügyeljünk arra, hogy magas gyulladáspontú olajat használjunk ( például repce, szőlő vagy napraforgó). Ne használjunk olívaolajat, mivel alacsony a gyulladáspontja és viszonylag hamar égni kezd, és nem csak rossz ízű lesz a húsunk, hanem rákkeltő anyagok is felszabadulhatnak készítése közben.
7. FUKARKODSZ A FŰSZEREKKEL
Legyünk bátrak a sóval, a borssal és az egyéb fűszerekkel, valamint ne felejtsük el a hús oldalát is fűszerezni! Akkor megfelelő a fűszerarány, ha nagyon soknak érezzünk, de nem kell aggódni, ez az egyetlen módja annak, hogy tökéletesen ízesített sült húst kapjunk.
8. nem locsolgatod a készülő húst
Ez a lépés elég extra és nem feltétlenül elengedhetetlen, de ha tényleg szuperszaftos húst szeretnél készíteni áldozz rá plusz egy percet! A készülő hús mellé rakj két evőkanál vajat, némi rozmaringot vagy egyéb, választott fűszert, majd a serpenyőt enyhén megbillentve, egy kanál segítségével folyamatosan locsolgasd a készülő húst.
9. nyers marad vagy túlsütöd
Nyilván hús fajta válogatja de átlagosan 7 percre van szüksége egy szelet húsnak, hogy tökéletesen megsüljön - a szelet vastagságától függően. Így nem lesz sem nyers, sem szenes, de saját ízlésünkhöz igazítva változtathatjuk a sütést idejét.
10. nem hagyod pihenni az elkészült húst
A kész húst pihentessük szobahőmérsékleten kb. 10 percig, hogy a szaft egyenletesen felszívódjon az egész hússzeletben, ezáltal egy szuper omlós és ízes végeredményt kapjunk!
11. nem az erezettel szemben vágod fel
Az erezettel szemben felvágva kapod a legporhanyósabb, legtökéletesebb állagot, így garantáltan imádni fogod!