Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hogyan kell spagettit enni?

Először is: kell-e spagettit enni? Igen, kell. Nem kötelező persze, de nagyon ajánlatos. Aki olasznak született, az nem is érti a kérdést, illetve fordítva kérdezné: lehet spagettit nem enni? Nekünk is ajánlatos, gyakran, különböző ízesítéssel, otthon vagy étteremben.

Ha már az asztalon a spagetti, jöhet a kérdés, hogyan is kell, illik, ajánlott, divatos stb. elfogyasztani ezt a csodálatos ételt, amivel a modern korban az olaszok ajándékozták meg a világot (tudom, állítólag a kínaiak már sok száz vagy ezer évvel ezelőtt...).
 

Kiírthatatlan tévhit, és minden Itáliába látogató külföldi egészen biztosan tudja, hogy a spagetti evésének egyetlen autentikus olasz módja a kanállal és villával történő fogyasztás. Az olasz vendéglősök is tudják,  hogy a külföldiek így tudják, ezért azonnal, külön felszólítás nélkül minden turista megkapja a kanalát a villa mellé a tésztájához, és ezzel is bizonyítva látja, amit eddig is (rosszul) tudott. Egy igazi olasz azonban a kanállal csakis levest eszik (azt is elég ritkán, előételnek általában tészta szerepel). És késsel spagettit vágni, az bizony illetlenségnek számít.
 
A spagettievés egyetlen olasz módja a villával - és csakis egy darab villával, semmi mással - való evés. A technika elsajátítása igényel némi türelmet, de távolról sem olyan nehéz, mint mondjuk a két pálcikával való táplálkozás.

Egy a fontos: nem a spagetti halom közepére kell beszúrnunk a villánkat, mert akkor szinte az egész mennyiséget egyszerre fecsavarjuk. Először 3-4 szálat kell kiszabadítani, félrehúzni a tányér szélére, és aztán kezdeni - függőlegesen tartott villával - a tekerést. Ha ügyesen csináljuk, biztosan ül a tészta a villán, nem esik le a hosszú úton, amit a tányértól szájunkig meg kell tegyen. Ennyi az egész. 

És még egy megjegyzés: a spagettit nem törjük el főzés előtt, egyben hagyjuk (kivéve a csak mutatványnak készült extra hosszúakat), az egész szálak összetartanak, könnyebb így csavarni.
 
Persze otthon mindenki úgy eszik, ahogy jólesik, olasz módra vagy saját módra, csak villával vagy kanállal, késsel. Vagy akár kézzel? Na ne, ezt talán mégse.  De aki azt modja, hogy úgy eszi a spagettit, mint az olaszok, az csak villát használjon hozzá!

Ezek is érdekelhetnek

Friss