Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hófehér érzékenység II.

Habár a tejről sokáig kizárólag jókat hallottunk, mára nyilvánvalóvá vált, hogy rengeteg embert érint a tejallergia és a laktózérzékenység. Sokan nem is tudják, miért érzik rosszul magukat egy jókora pohár fehér ital elfogyasztása után, pedig már az ókori görögök is foglalkoztak a tehéntej okozta gyomorpanaszokkal.

Ahogyan azt előző cikkünkben olvashattad, a tejcukor-érzékenység oka, hogy a bélnyálkahártya emésztő enzimei között nem termelődik tejcukorbontó enzim, vagy csökkent a működése. Így a tejcukor (laktóz) feldolgozása és felszívódása elmarad, és emésztetlenül kerül a bélrendszer alsóbb szakaszaiba. Mivel a laktóz vizet szív magához és baktériumos erjedésnek indul, fokozott bélmozgás, hasmenés alakul ki, a keletkezett gázok puffadást, görcsöket okoznak.

Iktassuk ki?

A kezelés legegyszerűbb módja a tejcukor kiiktatása lenne. A tejet azonban - a benne levő értékes anyagok, elsősorban a csontok erősségét adó kalcium miatt - fejlődő korban nem ajánlott kihagyni az étrendből, ésa tejtermékekre felnőttkorban is szükségünk van. Ezért inkább azt javasoljuk, hogy csökkentsd a bevitt tejcukor mennyiségét. Ennek egyik módja a kevesebb laktózt tartalmazó (pl. savanyított tejtermékek, sajtok), vagy a laktózmentes (pl. laktózmentes tej, joghurt, tejföl, túró helyett tofu) termékek fogyasztása. A másik lehetőség az enzimpótlás, amely azt jelenti, hogy úgy lehet tejet fogyasztani, ha  tejcukorbontó enzimet tartalmazó készítményt kevernek hozzá.

Az életkor előrehaladtával kialakuló laktózintolerancia esetén gyakran már a kevésbé szigorúbb megszorításokra is jól reagál a szervezet. Többnyire elég csak a tej (tejeskávé, kakaó) elhagyása, és a tejtermékek fogyasztásával nincs probléma, csak egyéni érzékenység esetén szükséges a tovább szigorított étrend.


Pótold máshogyan

Alkalmazhatsz – általában - joghurttal, kefirrel való sűrítést. Tejfölös habarás helyett a leveseket, főzelékeket készítheted magyarosan, fűszerpaprikás rántással.

Kedvet kaptál egy kis laktózmentes főzőcskéhez? Az itt található recepteket könnyen elkészítheted, és még a gyomrodat sem terheled velük:

Sajtos omlett
Hozzávalók 4 személyre:
4 tojás
4 evőkanál laktózmentes tej
15-20 dkg reszelt sajt
1 evőkanál liszt
olaj

Elkészítés: A tojássárgáját elválasztjuk a fehérjétől. A sárgáját jól elkeverjük a tejjel, a liszttel, majd belekeverjük a reszelt sajtot és ízlés szerint megsózzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan összekeverjük az alapanyagokkal. Az olajat serpenyőben előmelegítjük, beleöntjük a tojásos masszát, és csak az egyik felét sütjük meg.

Rizsfelfújt
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg rizs
4 tojás
1 citrom reszelt héja és leve
2 tasak vaníliás cukor
1 evőkanál cukor
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál margarin
5 dkg mazsola

Elkészítés:  A rizst - hagyományos módon - megfőzzük a vaníliás cukorral, és a citrom levével ízesített vízben. Amikor a rizs puha, félretesszük hűlni. A tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk. A sárgáját a cukorral jól kikeverjük, a fehérjét kemény habbá verjük, és a rizshez előbb a sárgáját, majd a kemény habot lazán hozzákeverjük. Belekeverjük a mazsolát és a citrom reszelt héját. A tepsit kikenjük margarinnal, megszórjuk a zsemlemorzsával. Ráöntjük a rizses masszát, és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje megpirul.

Málnás tofukrém
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg friss (vagy fagyasztott) málna
40 dkg  tofu
3 db tojás
4 evőkanál porcukor
1 citrom reszelt héja

Elkészítés: A tofut szitán áttörjük, összekeverjük 2 evőkanál porcukorral és a reszelt citromhéjjal. A tojásfehérjéket a maradék porcukorral habbá verjük, óvatosan összedolgozzuk a tofukrémmel. Néhány szem málnát félreteszünk a díszítéshez, a többi gyümölcsöt lazán belekeverjük a krémbe. Üvegtálkákba adagoljuk, jól a frizsiderben jól lehűtjük, majd a málnaszemekkel díszítve tálaljuk. Díszítésre használhatunk más – akár többfajta – gyümölcsöt is.

(Még több laktózmentes receptet találsz a Kiskegyed Konyhája júniusi számában.)

Ezek is érdekelhetnek

Friss