Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Hódít az új süti: itt a cobbler!

A tíz évvel ezelőtti muffin-láz után most újabb könnyen készíthető desszert kezdi uralni a háztartásoka: a cobbler. Érthető is a rajongás, hiszen kevés munkával, viszonylag gyorsan egy finom és igen egészséges desszert készíthető.

A cobbler (ejtsd: kobler) egy tálban sült gyümölcsös pite, hasonlóan a crumble-hez vagy morzsasütihez itt is a gyümölcs kerül alulra, de itt nem tésztamorzsát szórunk a gyümölcsök tetejére, hanem könnyű tésztát kanalazunk rá, így sütjük meg. A kanalazott tészta kis halmokban sül meg, így nagyon mókás is a sütemény. És titokzatos - mivel nem tudni, mi rejlik a tésztahuplik alatt.

A cobbler története egészen a pionírokig nyúlik vissza. Az Amerikába kivándorolt európaiak a megváltozott életkörülményeik és szegényes hozzávalóik miatt kényszerültek az otthoni ételeiket és azoknak elkészítési módját átértelmezni. A hagyományosan kemencében készítendő pitéket például az úgynevezett holland sütőben (cobbler) próbálták meg elkészíteni, amit korábban a hajókon használtak. Ezek az edények annyira fontosak voltak a gyarmatosítók számára, hogy sokszor a végrendeletekbe is belefoglalták, kire hagyományozódik a családi edény. Az egészen a 19. század végéig használat vaslábos Utah állam hivatalos főzőedénye lett. A cobbler pedig - az edény jóvoltából - elterjedt egész Amerikában. Másik magyarázat lehet a kanállal halmozott tészta és a gömbölyű kövekkel lezárt holland sütőtál hasonlósága.

No de vissza a holland sütőtálhoz… A fedeles vaslábosban, parázs felett való sütés néhány erőteljes változtatást igényelt a sütemény összetételében és az eredeti pitereceptek után megszülettek az edényre hangolt cobbler-receptek. Az első írásos recept 1877-ből való, és a szilvás cobbler elkészítését írja le.

Az edényen kívül még egy hatalmas előnye volt a cobblernek a többi süteménnyel szemben, kis mennyiségű liszt felhasználásával viszonylag nagy mennyiségű desszertet lehetett előállítani. A tepsi fenekére kerülő nagy mennyiségű gyümölcsre csak egy kevés tésztát kell rákanalaznunk, épp annyit, hogy elfedje, és már kész is a süteményünk.

Ezt a könnyedén elkészíthető és a végtelenségig variálható süteményt általában szezonális alapanyagok igénybevételével szokták elkészíteni. De persze készíthető szárított gyümölcsökkel, vagy akár konzervvel is.

Nagyon jó alapanyag a sárgabarack, az őszibarack, az alma, a körte, a szilva, a banán, illetve mindenféle bogyós gyümölcs (szeder, áfonya, málna). Ezek a gyümölcsök keverhetőek, de pl. az is nagyon izgalmassá tehet egy cobblert, ha a friss gyümölcsöket aszaltakkal keverjük. Ez nem csak az ízkavalkád szempontjából előnyös, hanem a gyümölcs ebben az esetben külön cukrozást nem igényel. Narancs- vagy citromhéjjal, mazsolával is gazdagítható a töltelék. De adhatunk hozzá darált diót, mogyorót, mandulát is. A csonthéjasokkal azonban nem csak a gyümölcsréteg bővíthető, hanem a tésztában is nagyon jól megállják a helyüket. Ebben az esetben a liszt mennyiségét annyival csökkentsük, amennyi darált csonthéjas került a tésztába. A tésztán még egy kevés zabpehellyel is lazíthatunk, ebben az esetben viszont egy picit több folyadék kell a tésztába.

Ha befőttel vagy konzerv gyümölccsel dolgozunk, akkor érdemes egy kis kukoricakeményítőt adnunk gyümölcshöz, amitől kocsonyásabb állaga lesz, és nem folyik szét a kész sütemény. Ilyenkor a gyümölcsöt a levével együtt feltesszük főni, és ebbe a szirupba tesszük a keményítőt,1-2 percet hagyjuk rotyogni.

A cobbler gyümölcsrétegének fűszerezéséhez érdemes egy kevés fahéjat, szerecsendiót, szegfűborsot, szegfűszeget vagy őrölt gyömbért adni, de mehet bele egy kis alkohol is, például rum vagy valamilyen - a gyümölcsökkel harmonizáló - likőr. 

Almás cobbler

Hozzávalók:
4 méretesebb alma
1 narancs
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor

A tésztához:
8 dkg finomliszt
8 dkg rétesliszt
1 teáskanál sütőpor
7 dkg vaj
csipet só
1 bő evőkanál cukor
1 tojás

Elkészítés: Előveszek közepes vagy annál kisebb tepsit. Az almákat megpucolom, cikkekre vágom, a cikkeket a tepsibe teszem. Ráreszelem a narancs héját, majd a levét is az almákra csorgatom, cukrot adok hozzá, aztán az egészet jól átforgatom. Alufóliával befedem a tepsit, és 190 fokra előmelegített sütőbe tolom, nagyjából fél órára.

Amíg párolódik az alma, addig kikeverem a tésztát. A liszteket összekeverem 1 teáskanál sütőporral, 1 bő evőkanál cukorral, sózom, a hideg vajjal elmorzsolom, majd ráütöm a tojást, és lágy tésztává dolgozom.

Amikor kész az alma, a tésztát óvatosan rákanalazom, és újabb fél órára a sütőbe tolom. Egy rózsányi tejszínhabban megbolondítva tálalom.

Cobbler-receptek a Mindmegettén >>>

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

Bejus1
A recept így jó, ahogy van, nem kell a tésztához semmi egyéb, pláne nem tej, mert teljesen más típusú tésztát kapunk, mint amit a süti kívánna. Az arányokat használva egy könnyű tésztát kapunk és a rákanalazás a gyümölcsre halmozást jelenti, hogy ezt a púpos formát kapja, én pl tépkedni szoktam és rádobálom. Azt pedig, hogy ez egy \"szinglisüti\" lenne, nem hinném, én két kicsi gyerek mellett szoktam megcsinálni, mivel a nagyobb már 3 éves és nagyon élvezi a sütést. Az egészségességhez pedig annyit, hogy egy full krémes süteménynél bizonyosan egészségesebb! Aki nagyon egészségesen akar étkezni, az ne egyen ilyen süteményt, de pl. a cukrot lehet nyírfacukorral helyettesíteni, de azt nem hinném, hogy teljes pl. kiörlésű liszttel is finom lenne... Én sem tömöm édességgel a családot, pláne nem a gyerekeket, de azért ennyi bőven belefér néhanap!
hannababy85
Sziasztok, most csináltam meg a cobblert, vagyis a javított verziót. Már a recept olvasásakor sem értettem, hogy a lisztbe belemorzsolt hideg vajas tészta hogy lehetne \"kanalazható\"... Kb 2 deci tejet hozzáadva kaptam simább egyensúly-tésztaszerű állagot, amit utána rá tudtam kanalazni a gyümölcsre. Én kb 10éve sütök, anyukámtól tanultam mindent, és tapasztalat meg alapvető tudás alapján össze tudok állítani egy tésztát, és nagyjából tudom, milyennek kellene lennie, mit kellene még hozzáadni, feljavítani (mérleget pl sosem használtam, mert szemmérték és érzés alapján jobban boldogulok). Viszont mostanában azt látom, hogy ezeknek a \"szinglisütiknek\" pont az a hátrányuk, hogy a receptek helytelenül kerülnek fel a netre, és azok, akik nem anyukájuktól tanultak sütni-főzni, persze, hogy semmit nem tudnak megcsinálni olvasás alapján. További jó sütést-főzést! Hanna
varadi.margo@citromail.hu
sutemény
pulyok
Nem biztos hogy egy süteménynek egészségesnek kell lennie!Az az egészség ami örömet nyújt,és a lelkemet is ápolja.Boldog vagyok ha a családomnak örömet szerzek egy kis süteménnyel.A finom és mértékkel fogyasztott házi koszt,nálam nem egészségtelen.Persze ehhez rendszeresen főzni kell!
LMZS
Nem láttam a javítást, így a kép alapján rászórtam a cukrot... De a férjemnek így is nagyon ízlett. Sajnos rétesliszt nem volt itthon, így teljes kiőrlésűt használtam, 6 dkg-nyit, 10 dkg fehér mellett. Ez jó arány, vagy kevesebb kellett volna? A tészta kicsit tömörebb volt.
Egeszsegor
Kedves MME! Elnezest ha tul paprikas voltam, de elszomorit a cukorbetegek es a mas betegsegekben szenvedok magas szama, akik csak azert mert meggyes pitet esznek, azt hiszik, hogy az aznapi gyumolcsadag es C-vitamin ki lehet pipalva. Tobbek kozott a media es a jelen cikk felvezetojeben hasonloan rosszul alkalmazott \"igen egeszseges\" jelzok vezetik ezeket az embereket felre. En legalabbis annak remenyeben nyitottam meg a cikket, hogy valami egeszseges finomsagra lelek. Valoban lehet mas etelekhez viszonyitani. En csak a testunk igenyeit figyelembe veve ertekelek valamit egeszsegesnek vagy egeszsegtelennek. Csak a tested es a szervezeted lehet az origo, a somloi galuska nem. :)
Mindmegette
Kedves LMZS! A cukrot is belekeverjük a tésztába. Köszönjük, hogy szólsz, mindjárt javítjuk is. Üdv MMe
Mindmegette
Kedves Egészségőr! Viszonyítás kérdése. A somlói galuskánál vagy a tiramisunál mindenképpen egészségesebb, a sok gyümölcs miatt elsősorban. De szigorúan véve a dolgokat valóban, a reszelt nyers alma tényleg egészségesebb. Üdv MMe
Egeszsegor
Remelem, azert senki sem dedelgeti magat abban az illuzioban, hogy ez \"EGESZSEGES\" desszert. Mennyi vitamin marad a gyumolcsben sutest kovetoen? Valamint a hozzaadott feher liszt, cukor, vanilias cukor (aminek semmi koze a vaniliahoz, csak szintetikus szutyok), só...Jezusom! Ha mondjuk lereszelsz egy almat es meghinted fahejjal, cukor nelkul az valoban egeszseges. Valoszinuleg finom ez a suti, de semmikepp NEM EGESZSEGES!!!
LMZS
A tészta hozzávalóinál felsorolt bő ek. cukrot hol használod fel?

Magazin