Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hízlal? Egészségtelen? Kérdések és válaszok a cukorról

default user icon
MME
Tudtad, hogy évente átlagosan 36 kg cukrot eszünk meg? És ez a mennyiség egyre nő! Bár a szervezetednek egy bizonyos mennyiségű cukorra szüksége van, a túl magas cukorbevitel viszont nemcsak a testsúlyunkra, de az egészségünkre is kedvezőtlenül hat.
Miért szeretjük annyira az édeset?

A válasz egyszerű: csecsemőkorunkban ez az első íz, amit megismerünk, hiszen az anyatej édes. Ez az „őstapasztalat” sokaknál élethosszig tartó vonzódást eredményez.

Konzerv, zacskós és mirelit kaják - vajon mennyire egészségtelenek? >>>

Az édes tényleg egészségtelen?

Túlzott mennyiségben igen. Amint a bélből cukor kerül a vérbe, a hasnyálmirigy inzulint szabadít fel. Ez a hormon lebontja a cukrot. Ám ha a hasnyálmirigy nem képes megfelelő mennyiségű inzulint termelni (pl. diabétesz esetén), az bizony veszélyes tud lenni. A vérben felhalmozódó cukor károsíthatja az ereket és a különböző szerveket.

Hízlal a cukor?

Sajnos igen. Ha egyszerre túl sok cukrot viszünk be a szervezetünkbe, az izmok nem tudják elégetni, ezért az a zsírsejtekbe kerül. A cukor és a zsír kombinációja (pl. csokoládé, sütemények) különösen veszélyes! Az inzulin ugyan elkezdi lebontani a cukrot, egyúttal azonban akadályozza a zsír lebomlását.

Vigyázz, súlyos betegség lehet a vége! 7 tipp gyomorégés ellen >>>

Mekkora lehet a maximális napi adag?

Nem lehet több, mint a bevitt energia 10%-a. 2500 kcal esetében ez napi 63 g cukrot jelent. Soknak tűnik, ugye? Pedig ez a mennyiség gyorsan elérhető, hiszen a cukor nem mindig felismerhető: 200 g szőlőben például 40 g-nyi található belőle.

Vigyázz a rejtett cukorral! 

A cukrot többnyire más néven tüntetik fel az összetevők között! Íme, a legfontosabb elnevezések magyarázata!

Íme a legnagyobb cukorcsapdák! Mit mivel helyettesíts? >>>

Szacharóz  = étkezési cukor
Fruktóz = gyümölcscukor
Glükóz  = szőlőcukor
Maltóz  = malátacukor
Maltodextrin  = keményítőből kivont cukor
Laktóz  = tejcukor
Invertcukor  = savval főzött cukor

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss