Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hidegtálak ünnepi alkalmakra

A vendéglátás egyik fontos eleme a hidegtál. Az előkészített, hidegen kínált falatoknak azonban nem csak akkor van létjogosultságuk, ha nagyobb tömegeket szeretnénk vendégül látni, hanem családi ünnepek, ebédek, vacsorák alkalmával is kitűnő alternatívái lehetnek sok fogásnak.

A húsvét ideális alkalom hidegtálak készítéséhez. A sonka, a különféle primőrök és a tojás ideális alapot jelentenek sokféle hidegtál elkészítéséhez.

A hidegtálak egyik kedvelt alapanyaga a hús. A hús többféle módon is tányérra kerülhet. Dolgozhatunk sült hússal, készíthetünk hidegtálat sonkával, különféle felvágottakkal, kolbászokkal, szalámival vagy akár füstölt halat is kínálhatunk. Igazi klasszikusnak számít a kolbásszal töltött karaj, de a hidegtálra kerülhet még fasírt vagy fasírozott, Stefánia vagdalt vagy bármilyen más pástétom is.

A hidegtálról nem hiányozhatnak a saláták

Az elkészült pástétomok, húsok mellé leggyakrabban valamilyen salátát szokás kínálni. Laktató és jó megoldás a tésztasaláta, de ezen kívül szinte bármilyen más saláta megfelelő lehet. Jó választásnak tűnnek a majonézes alapú saláták, mint például a kukoricasaláta vagy a franciasaláta, de készíthetünk ecetes vagy majonézes krumplisalátát vagy ecetes burgonyasalátát, sőt tavasz lévén a friss piaci kínálatból  szemezgetve is összeállíthatjuk a salátákat.

Az elkészült műveket nem csak tálba tehetjük, hanem ha kellően homogén összetételűek, akkor egy kisebb mennyiségű zselírozó anyag hozzáadása után különféle formákba is tölthetjük, majd miután megdermedt, tálra boríthatjuk. Kifejezetten jó forma erre az őzgerinc vagy a kuglófforma, de kisebb pudingformákkal is kísérletezhetünk.

Aszpikos és zselés hideg ételek

A zselírozás más hidegkonyhai készítmények esetén is bevethető módszer. Régebben a frissesség megőrzése végett vonták be zselével a fogásokat, de a konyhánkban készülő ételekhez is érdemes egy kevés zselírozó anyagot használni, így biztosan nem fog kifolyni a töltelék a sonkatekercsből és a különféle krémek is fixebben a helyükön maradnak. Ezen kívül készíthetünk zöldségekkel, tojással, hússal gazdag kocsonyát is, amelyeket szintén nagyobb vagy kisebb, személyre szabott formára is alakíthatóak. A kocsonyába kerülő alapanyagokból mintákat is kirakhatunk, ha kellően türelmesek vagyunk és picit kreatívak, akkor igazán esztétikus tálakat készíthetünk.

Ha nem szeretnénk komplett salátát kínálni a húsokhoz, akkor retekkel, uborkával, paprikával is könnyedén felturbózhatjuk a tálat, s a zöldségek mellé különféle krémeket kínálhatunk. A krémek alapja lehet krémsajt, tejföl, túró, juhtúró vagy épp avokádó. Klasszikus hidegkonyhai krém a körözött, de nyugodtan készíthetünk zöldfűszeres túrókrémet, tojáskrémet vagy épp halkrémet is. A krémek mellé kínált zöldségek nem csak színben járulnak hozzá a tál összképéhez, hanem arra is alkalmasak, hogy a különféle ízvilágú összetevőket ügyesen és esztétikusan elválasszuk egymástól.

Zöldségeket ízlésünk szerint formázhatjuk, díszíthetjük

A zöldségeket ezen kívül formázhatjuk és tölthetjük is. A retkek és a sárgarépa könnyen faragható, s az apróbb paradicsomokból is megannyi kedves forma készíthető. A korábban felsorolt krémekkel meg is tölthetjük a zöldségeket. A harapásnyi koktélparadicsom vagy épp a cikkekre szedett paprika tökéletes formát biztosít a kencéknek, amelyeket így könnyedén, porciózva tálalhatunk.

Zöldségekből készíthetünk külön vegetáriánus fogásokat is, például zöldséges pástétomot, amelybe akár egész tojásokat is tehetünk, mint a Stefánia szeletbe. Ugyancsak helyt kaphatnak a vegetáriánus tálon a sajtos fogások is. A különféle töltött felvágottak és sonkák könnyedén átértelmezhetőek a vékonyra szelt félkemény sajtok felhasználása esetén, de bármilyen sajttál is része lehet egy tartalmas hidegtálnak.

Tojás mindig legyen a hidegtálon

A húsok mellett a tojás is elengedhetetlen kelléke a hidegtálaknak. A tojás nem csak salátában és krémekben jelenhet meg, hanem gyakorta szerepel töltve, sőt figurák készítésére is igen alkalmas. A töltött tojásnak rengeteg változata létezik, a tojássárgáját ízesítve visszatöltött verziótól kezdve a kaviárral töltött változatokig. Ennél a fogásnál csak a képzeletünk és a tojás befogadóképessége szab határt a variációknak. A tojás sárgáját minden esetben érdemes felhasználni, nagyon jó kötőanyag, könnyen lazítható és jól fűszerezhető. A töltött tojás mellett a kaszinótojás szintén kötelező eleme a klasszikus hidegkonyhai készítményeket felsorakoztató asztalnak.

A húsokon és a tojáson kívül töltött tésztákat is tálra tehetünk. Legegyszerűbb megoldás a tésztakosárka, ami készülhet rétestésztából vagy épp leveles tésztából, de ügyes kezű háziasszonyok sós égetett tésztából is süthetnek kosárkákat. Ezeket a formákat szinte bármivel megtölthetjük, csak arra ügyeljünk, hogy a töltelék idő előtt el ne áztassa a tésztát.

A krémeket befogadó hengerek és kosarak mellett a különféle pékáruk és chipsek is beletartozhatnak a hidegkonyhai remekléseinkbe. A tortilla- vagy kenyérchipsek, a különféle lapos vagy vékonyra sodort kenyerek kitűnő kiegészítői lehetnek a kencéknek, segítenek elkerülni, hogy a sok majonézes, krémes csoda eredményeként egy gyomorrontással legyünk gazdagabbak.

Körözött recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 10 dkg bryndza
  • 1 csomag újhagyma
  • csipet só
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál kömény

Elkészítés:

  1. Az újhagymát vékony karikákra szeleteljük.
  2. A túrót tálba öntjük, hozzáadjuk a bryndzát és a vajat, majd villával alaposan áttörjük.
  3. Ezután tejföllel lazítjuk, fűszerezzük, s néhány órát a hűtőbe tesszük, hogy összeérhessenek az ízek.

Stefánia vagdalt recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált sertéscomb
  • 15 szeletnyi bacon
  • 2 tojás + 4 tojás
  • 2 marék zsemlemorzsa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 teáskanál pirospaprika
  • frissen őrölt feketebors
  • olaj

Elkészítés:

  1. A hagymát apróra vágjuk, és egy serpenyőben kevés olajon üvegesre pároljuk.
  2. 4 tojást keményre főzünk, megpucoljuk.
  3. A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a pirospaprikát, borsozzuk, sózzuk, és a dinsztelt hagymával gazdagítjuk. Végezetül ráütjük a maradék két tojást, és hozzáadunk két maréknyi morzsát. Alaposan elkeverjük a masszát.
  4. Az őzgerincsütőt vékony baconszeletekkel kibéleljük, a massza felét belesimítjuk, s a megpucolt főtt tojásokat a massza közepébe helyezzük. A maradék hússal szépen betakarjuk a tojásokat, majd a kilógó szalonnaszeletekkel betakarjuk a húst is.
  5. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 60 perc alatt készre sütjük. Addig sütjük, amíg a szalonna szépen meg nem színesedik. Ekkor kivesszük a sütőből a tepsit, ügyesen felfordítjuk a formát, és egy sütőpapíros tepsire borítjuk a pástétomot, majd a sütőbe visszatéve a szalonnakérget megpirítjuk. Amikor kész és kihűlt, hűtőbe teszem.
  6. Másnap, a vendégség érkezése előtt egy órával kivesszük a hűtőből, hogy ne legyen túl hideg.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss