Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hidegtál gazdagon húsvét hétfőre

Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A kolbászos töltött tojáshoz:
  • 2 db főtt tojás
  • 4 szelet paraszt kolbász
  • 4 karika lilahagyma
  • A gombás töltött tojáshoz:
  • 2 db főtt tojás
  • 2-3 kisebb szem gomba
  • bors
  • 1 evőkanál tejföl
  • A garnélás töltött tojáshoz:
  • 2 db főtt tojás
  • garnélarák vagy paszta
  • 1 evőkanál tejföl
  • bors
  • A sonkás töltött tojáshoz:
  • 2 db főtt tojás
  • 3 szelet jobb sonka
  • 1-2 szál petrezselyemzöld
  • bors
  • 1 kávéskanál ketchup
  • 2 kávéskanál vaj
  • A krém sajtos töltött tojáshoz:
  • 1 tömlós krém sajt
  • 2 db főtt tojás
  • 5-6 szál metélőhagyma vagy 1 szál újhagyma
  • 1 kávéskanál mustár
  • 1 kávéskanál paradicsompüré
  • A sonkakrémhez:
  • jó fajta házi majonéz (1 tojássárgájához 2 dl olaj óvatosan hozzácsurgatva, közben folyamatosan keverve, só, fehérbors, 1 kávéskanál tejföl, fél evőkanál mustár)
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 szál újhagyma
  • darált sonka
  • bors (de ha jól befűszerezzük a majonézt, akkor ezt el lehet hagyni)
  • A barátfüléhez (derelye):
  • 50 dkg túró
  • 1 csokor kapor
  • 5 dl tejföl
  • 4 tojás (+ 1 fehérje a kenéshez) + 3 a tésztába
  • 25 dkg liszt (+1 evőkanál liszt a masszába)
  • 1 csipet só a tésztába
  • Valamint:
  • 1 db karaj vagy sonka (kötözött)

Elkészítés

Elkészítés: A kolbászos töltött tojásokhoz a tojásokat megpucoljuk és kettévágjuk. Mindegyikre 1-1 szelet kolbászt és lilahagymát teszünk, fogpiszkálókkal rögzítjük.

A gombás töltött tojáshoz a tojásokat megpucoljuk és kettévágjuk. A gombát nagyon apró kockára vágjuk, majd zsiradékon megpirítjuk. Ha kihűlt, egy tálba borítjuk, majd hozzákeverjük az apróra vágott lilahagymát és újhagymát, a majonézt, a tojások összetört sárgáját, alaposan összekeverjük. Habzsák és csillagcső segítségével megtöltjük a tojásokat.

A garnélás töltött tojáshoz a megfőtt tojásokat kettévágjuk, majd a sárgájukat egy edénybe rakjuk. Ehhez keverjük a többi anyagot. Szintén zsák segítségével visszatöltjük és díszítjük.

A sonkás töltött tojáshoz a sonkát nagyon apróra vágjuk. A tojások sárgáját kivesszük, majd az egészet összekeverjük. Habzsák segítségével visszatöltjük és díszítjük.

A krémsajtos töltött tojáshoz a tojásokat kettévágjuk, a sárgájukat egy tálba rakjuk. A hagymát finomra daraboljuk. Hozzáadjuk a mustárt és a paradicsompürét. Habzsák segítségével visszatöltjük, majd díszítjük.

A sonkakrémhez az alapanyagokat keverjük jól össze, a masszát habzsákba tölve díszítsük a tálunkat és esetleg 1-2 formázott pirítóst bele is szúrhatunk, vagy mellé kínálhatunk.

A barátfüléhez (derelye) a lisztből és a 3 tojásból egy csipet sóval gyúrt tésztát készítünk. Ezt pihentetés után kinyújtjuk annyira, hogy szinte átlássunk rajta. Ezután bekenjük a tojásfehérjével a felét. Kb. 5 cm-es távolságban a túrós masszából kis kupacokat halmozunk rá, a másik felét ráhajtjuk, majd lelapogatjuk. Elővesszük a derelyeszaggatónkat, és a távolságok közepén átszaggatjuk. Sós, lobogó vízben kifőzzük, majd zsiradékon megpirítjuk. Túróval hintve tálaljuk. (A töltelék lehet lekváros is, ha valaki édességre vágyik.)

A sonkát vagy a karajt abáló lével vagy vízzel töltjük fel, hogy ellepje. Kilónként 1 órát főzzük gyöngyöző főzés mellett, majd 1 órát pihentetjük a lében, s utána vesszük ki lehűlni, majd leszedjük a hálót, és felszeletelve tálaljuk.

Megjegyzés

Mivel ez előétel, nem ezzel kell jóllakni, és amúgy is a hétfő csak csipegetős nap... a recept nem sok vendégvárós (ha valaki sok vendégre számít, szorozza a mennyiségeket). - robull

Ezek is érdekelhetnek

Friss